SiolNET. Novice Slovenija
2,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Logarjeva: Če bo stanje dovolj dobro, bi ukinili prepoved gibanja ponoči

2,68

termometer

Mateja Logar
Infektologinja Mateja Logar je v pogovoru za Mladino dejala, da bi ob ugodnih epidemioloških razmerah lahko ukinili prepoved gibanja v nočnem času. Foto: STA

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je v pogovoru za Mladino napovedala, da za prihodnji teden načrtujejo predlog za popolno ukinitev prepovedi gibanja ponoči, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale.

Na vprašanje, zakaj ne odprejo teras lokalov po vsej državi, je odgovorila, da drži, da je bistveno varnejše druženje na odprtem v predpisanih in nadzorovanih razmerah kot na skrivnem v zaprtih prostorih. "A vladni semafor ukrepov nekako predvideva odpiranje teras gostinskih lokalov v rumeni fazi, na kar kot svetovalna skupina težko vplivamo," je v intervjuju za Mladino dejala Logarjeva.

Logarjeva si želi, da bi bila cepilna kampanja bistveno bolj centralizirana, saj bi to omogočilo bolj smotrno, pravično in preprosto razporejanje cepiv. "V trenutnem sistemu pa vsak zdravstveni dom skrbi za svoje varovance, pri čemer nima pregleda nad širšo sliko precepljenosti," je dejala vodja strokovne svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje.

Infekcijska klinika Novice V sredo potrdili 972 okužb z novim koronavirusom, umrli še trije bolniki #video

Logarjeva: Jeseni bi ukrepe morali uvesti že dva tedna prej

Na vprašanje, kdo je v državi najodgovornejši za tako stanje, je odvrnila, da bi po njenem mnenju morala nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin in njegova skupina težavo zaznati ter predlagati ustrezno rešitev. Najprej so se odločili, da bodo prijave za cepljenje zbirali enotno na nacionalni ravni prek portala eUprava, a nato ta sistem ni dobro zaživel, tudi zato, ker so imeli predvsem starejši ljudje težave z elektronsko prijavo.

Zato so na ministrstvu za zdravje sklenili, da je bolje, če se ljudje prijavljajo pri osebnem zdravniku, posledica tega pa je stanje dveh ali treh hitrosti cepljenja, je pojasnila Logarjeva. Infektologinja je ocenila, da bi bilo ukrepe, ki so jih uvedli sredi oktobra, verjetno bolje uvesti že dva tedna prej, "a v tistem trenutku, ko smo si prizadevali tudi za omogočanje normalnega življenja v državi, je bilo to izjemno težko izvesti".

Cepljenje Novice S cepivom AstraZenece cepili štiri predsednike #foto #video

"Kadar je toliko virusa v populaciji, lahko pomaga le popolno zaprtje"

Po njenem mnenju je bilo ob uvedbi zaprtja države v populaciji bistveno več okužb, kot so se zavedali pristojni, zlasti med delovno aktivno populacijo: "Kadar je toliko virusa v populaciji, kot smo ga imeli mi, lahko resnično pomaga le popolno zaprtje, z gospodarstvom vred. A ker je prevladala ocena, da zdravstvo obremenitve zmore, se za ta korak nismo odločili."

Infektologinja Mateja Logar je ocenila, da bi bilo ukrepe, ki so jih uvedli sredi oktobra, verjetno bolje uvesti že dva tedna prej. Infektologinja Mateja Logar je ocenila, da bi bilo ukrepe, ki so jih uvedli sredi oktobra, verjetno bolje uvesti že dva tedna prej. Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Po njenih navedbah NIJZ v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pripravlja poskusni protokol, po katerem bi tudi v Sloveniji omogočili testiranje na domu, predvsem za otroke in njihove družine. Pri tem je po njenih besedah treba določiti optimalen test, ki bo zagotavljal zadostno občutljivost in preprostost uporabe.

Sama je naklonjena uporabi domačih testov za potrjevanje okužbe z novim koronavirusom. Zdajšnji postopek testiranja je logistično še vedno dokaj nadležen, saj sredi dneva zahteva čakanje v vrsti. Ne glede na to, da prihajajo posamezna poročila, da posameznik po cepljenju ne more prenašati virusa, pa bo po njenem mnenju moralo miniti še kar nekaj časa, preden bomo lahko pozabili na maske, zlasti v zaprtih prostorih, piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin