SiolNET. Novice Slovenija
8,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S cepivom AstraZenece cepili štiri predsednike #foto #video

8,75

termometer

Potem ko je Evropska agencija za zdravila ugotovila, da je cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, v Sloveniji danes nadaljujejo cepljenje z omenjenim cepivom. Na NIJZ so danes ob 13. uri s cepivom AstraZenece cepili štiri predsednike, in sicer predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Janeza Janšo, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšco. Danes je na vrsto za cepljenje prišel tudi obrambni minister Matej Tonin.

Izrael Novice V tej državi si lahko privoščijo stvari, o katerih lahko drugi le sanjamo

Predsednik republike Borut Pahor je po cepljenju na Twitterju zapisal, da se je zanj odločil, ker želi pripomoči k temu, da bo epidemije novega koronavirusa v Sloveniji čim prej konec. "Zaupam znanosti in strokovnjakom, ki nas pozivajo, naj se cepimo," je sporočil Pahor.

"Imamo cepivo, ki je glavni dejavnik spremembe"

Kot je dodal, je cepivo po svoje glavni dejavnik spremembe na bolje za vrnitev v normalno življenje. Prepričan je, da se bo tudi v Sloveniji cepilo dovolj ljudi, da se bomo za dan državnosti skupaj veselili na številnih slovenskih trgih, morda še vedno na razmeram primeren način. A na podlagi tega, kar sliši od strokovnjakov, je skoraj prepričan, da bomo temu priča.

"26. decembra 2020 je v Slovenijo prišla prva pošiljka cepiva. Za novoletno željo sem si izbral le eno – da bi državni praznik junija praznovali skupaj in povsod po naši domovini ter da bi bili priča koncu te epidemije in vrnitvi v normalno življenje. Imamo cepivo, ki je glavni dejavnik te spremembe," je poudaril predsednik republike.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Cepljenje štirih predsednikov. Foto: Ana Kovač


"Mislim, da se ta novoletna želja lahko izpolni," je dejal predsednik Pahor. A je "verjetno na predvečer tretjega vala" vse pozval, da smo pripravljeni na to, da bo to še enkrat zahtevna preizkušnja, ki pa jo bomo zmogli, ker je že sedaj med nami prevladovala solidarnost in dovolj strpnosti, da razumemo tudi razdražljivost, naveličanost, tesnobo, skrbi. Iz številnih pogovorov tudi ve, da so med nekaterimi ljudmi pomisleki glede cepljenja. "Te pomisleke je treba spoštovati in jih je treba nagovarjati z argumenti in upati, da bodo slišani," je po pisanju STA še dodal predsednik.

Pariz Novice Pred novo ustavitvijo javnega življenja ljudje množično zapuščajo mesto

Kovšča o cepljenju: Če je dobro za ljudi, je tudi dobro za oblast

Predsednik DS Alojz Kovšca je po cepljenju dejal, da je cepljenje potekalo hitro in neboleče, počutijo se dobro, so jih pa seznanili tudi z morebitnimi reakcijami po cepljenju. "Če je dobro za ljudi, je dobro tudi za oblast in obratno, če je dobro za oblast, je najbrž dobro tudi za ljudi," je dejal Kovšca.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, se je politični vrh danes cepil skladno z državno strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada. Osnovni cilj strategije cepljenja je zmanjšati umrljivost zaradi covid-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti vnovični zagon gospodarstva ter znova vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in preostale dejavnosti, ki so zaradi krize omejene.

Epidemija koronavirus Novice Objavljeni najnovejši podatki o koronavirusu v Sloveniji

Tonin si šteje v čast, da ga je cepil Fafangel

"Samo z zaščitnimi ukrepi namreč ni mogoče dovolj učinkovito preprečevati novih okužb s koronavirusom, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi," so po poročanju STA zapisali. Do precepljenosti populacije pa je še vedno treba upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Poleg štirih predsednikov se je danes s cepivom AstraZenece cepil tudi obrambni minister Matej Tonin. "Vesel sem, da je končno prišel ta dan. Štejem si v čast, da me je cepil Mario Fafangel (predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, op. a.). Ko imate možnost cepljenja, jo zagrabite. To je edina pot v normalnost," je na Twitterju zapisal Tonin. Danes se je cepil tudi del poslancev DZ, del se jih bo predvidoma prihodnji teden. Objave ob cepljenju pa so delili tudi nekateri ministri.

Janez Cigler Kralj Novice Minister Cigler Kralj uspešno prestal interpelacijo

Cepljenje s cepivom AstraZenece se nadaljuje

V Sloveniji so cepljenje z omenjenim cepivom začasno prekinili pred tremi dnevi, in sicer po tem, ko so cepljenje z njim ustavili v nekaterih drugih državah. Pri nekaterih ljudeh, ki so bili cepljeni, naj bi se namreč pojavili krvni strdki. V četrtek je nato odbor Evropske agencije za zdravila, ki je pristojen za varnost, sporočil, da je cepivo podjetja AstraZenece varno in učinkovito, zato je minister za zdravje Janez Poklukar napovedal nadaljevanje cepljenja z njim.

Cepila sta se tudi generalni direktor policije in načelnik Generalštaba SV

S cepivom AstraZenece so se danes cepili tudi generalni direktor policije Anton Olaj, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, so zapisali v sporočilu na vladnih spletnih straneh. V kranjski vojašnici Petra Petriča se je ob tem nadaljevalo tudi cepljenje pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske (SV). Do danes je bilo s prvo dozo cepiva cepljenih 537, z drugo pa 196 pripadnic in pripadnikov SV.

Skladno z odločitvijo vlade in strokovne skupine za covid-19 so se v prvi prioritetni skupini cepili pripadniki vojaškega zdravstvenega osebja, piloti in posadke, ki zagotavljajo helikoptersko nujno medicinsko pomoč in reševanja z gora, ter pripadniki, ki opravljajo naloge na mednarodnih operacijah in misijah.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, so sicer pripadnice in pripadniki SV od začetka epidemije dejavno vključeni v napore za ohranjanje zdravja. Med drugim so poskrbeli za prevoze zaščitne opreme, dezinfekcijo prostorov, pomagali pri vzpostavljanju novih zdravstvenih zmogljivosti, ljubljanski infekcijski kliniki v uporabo odstopili zabojnik z rentgenom, pomagajo pa tudi pri testiranjih delavcev vzgojno-izobraževalnih institucij.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je o uvrstitvi pripadnikov Slovenske vojske v prednostno skupino v nedavno posodobljeni strategiji cepljenja v pogovoru za Mladino dejala, da so bile prednostne skupine oblikovane predvsem na podlagi zgleda Nemčije in ZDA, kjer vojsko obravnavajo kot skupino, ki bi v primeru novega poslabšanja epidemije sodelovala pri pomoči zdravstvenim delavcem. Ne gre za njihovo trenutno ogroženost, ampak za njihovo morebitno vlogo pri spopadanju z epidemijo. (STA)
Triperesna deteljica Novice Jutri se bo s cepivom AstraZenece cepil slovenski politični vrh

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin