SiolNET. Novice Svet
7,18

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 21:34

  Hitra rast okužb v BIH

 • 21:33

  Johnson se je cepil z AZ

 • 21:32

  V Sardinji strožji ukrepi

 • 20:04

  Razmere v Avstriji

 • 20:00

  V ZDA omilili ukrepe v šolah

 • 18:49

  WHO podprl cepivo AZ

 • 13:40

  Indija bo proizvajala Sputnik

Pred novo ustavitvijo javnega življenja ljudje množično zapuščajo mesto

7,18

termometer

Pariz
Številni Parižani so se odločili, da zapustijo mesto in odidejo v regije, kjer oblasti ne bodo uvedle strogih omejitvenih ukrepov. Foto: Reuters

Parižani danes množično zapuščajo francosko prestolnico. Francoski premier Jean Castex je v četrtek napovedal, da bodo v soboto za mesec dni tam znova uvedli omejitve gibanja, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa. Vlaki proti delom države, kjer ne bo strožjih ukrepov, so danes polni. 

Od sobote bodo tako zaprte nenujne trgovine, prepovedano bo zapuščati regijo, pa tudi sicer bodo omejili gibanje na prostem. Rekreacija in sprehodi bodo dovoljeni na območju do deset kilometrov od doma. Tako kot med prejšnjimi zaprtji bodo prebivalci tudi tokrat morali svoj odhod od doma utemeljiti z izjavo na posebnem obrazcu, piše STA.

Zaradi tega so se številni Parižani odločili, da zapustijo mesto in odidejo v regije, kjer oblasti ne bodo uvedle tovrstnih ukrepov. To so Bretanja, obala Atlantskega oceana na jugozahodu države in Lyon na jugovzhodu. Marsikdo se je tja odpravil z vlakom. 

Nemški minister opozarja: Samo s cepivom ne bomo ustavili tretjega vala

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes opozoril, da v Nemčiji tretjega vala okužb z novim koronavirusom ne bo zaustavilo samo cepljenje. Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha se število novih okužb v državi spet povečuje eksponentno.

"V Evropi ni dovolj odmerkov cepiva, da bi samo s cepljenem zaustavili tretji val. Tudi če bodo dobave cepiv zanesljive, bo trajalo še nekaj tednov, da bi v celoti cepili vse rizične skupine," je dejal Spahn. Hkrati je napovedal, da povečanje novih okužb pomeni, da bi lahko spet uvedli strogo zaprtje države. Nemški Inštitut Roberta Kocha je ob tem ločeno ocenil, da število novih okužb v Nemčiji ponovno eksponentno narašča.

Mateja Logar Novice Mateja Logar: Gremo v smer, v katero si ne želimo

Nemčijo zaradi rasti okužb čakajo težki tedni

"Infekcijsko dogajanje je pridobilo dinamiko," je danes dejal namestnik direktorja inštituta Lars Schaade. Zaradi hitrega širjenja bolj nalezljive različice novega koronavirusa B.1.1.7, ki v Nemčiji zdaj prevladuje v treh četrtinah primerov, je tudi presodil, da Nemčijo "žal čakajo težki tedni". Poslabšanje razmer je po njegovih besedah še vedno mogoče zaustaviti s spoštovanjem vseh zaščitnih ukrepov za zajezitev okužbe.

Državljane je Schaade zaprosil, naj veliko noč preživijo samo v najožjem družinskem krogu ter se odpovedo potovanjem doma in v tujini. "Mobilnosti in stiki podpihujejo pandemijo," je še dejal. Po današnjih podatkih RKI se je število novih okužb na sto tisoč prebivalcev v sedmih dneh v Nemčiji zelo povečalo.

"V Evropi ni dovolj odmerkov cepiva, da bi samo s cepljenem zaustavili tretji val," je opozoril nemški minister za zdravje Jens Spahn. "V Evropi ni dovolj odmerkov cepiva, da bi samo s cepljenem zaustavili tretji val," je opozoril nemški minister za zdravje Jens Spahn. Foto: Reuters

Sedemdnevna incidenca trenutno znaša 95,6, medtem ko je bila v sredo 86,2. V zadnjih 24 urah so sicer v Nemčiji potrdili 17.482 novih okužb, kar je približno pet tisoč več kot pred tednom dni. V zadnjih 24 urah je umrlo 226 bolnikov s covid-19. Pred natanko tednom dni so potrdili 12.834 novih okužb, umrlo pa je 252 bolnikov s covid-19, piše STA.

Koronavirus v Avstriji Novice Epidemija se krepi: pri naših sosedih padajo črni rekordi

Madžarska za zdaj ne bo sprostila ukrepov

Število okužb z novim koronavirusom spet narašča tudi v drugih evropskih državah. Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da zaradi visokega števila novih okužb v državi za zdaj ne bodo sprostili protikoronskih ukrepov. Zaprtje države ostaja, je sporočil Orban in napovedal, da bodo čez teden dni razpravljali o ukrepih, vključno s tistimi, ki bodo veljali za veliko noč.

Madžarski krizni štab je sicer že pripravil načrt sproščanja ukrepov, ki pa je odvisen od stopnje cepljenosti proti novemu koronavirusu. Prvo sproščanje naj bi po Orbanovih besedah tako sledilo šele, ko bodo cepili najmanj 2,5 milijona ljudi. Po napovedih naj bi na Madžarskem sicer danes presegli število 1,5 milijona cepljenih. Dva odmerka cepiva je tam do zdaj prejelo 444.451 ljudi.

 Po napovedih naj bi na Madžarskem danes presegli število 1,5 milijona cepljenih. Po napovedih naj bi na Madžarskem danes presegli število 1,5 milijona cepljenih. Foto: Reuters

Orban je v današnjem rednem tedenskem pogovoru za radio Kossuth "družine, poslovneže in mladino" pozval k "še malo potrpežljivosti". Obrnil se je tudi na madžarsko opozicijo in ji sporočil, da bi državi naredila veliko uslugo, če bi se odpovedala svoji kampanji proti cepljenju. V državi, ki ima okoli 9,8 milijona prebivalcev, so v zadnjih 24 urah potrdili 10.759 novih okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 213 ljudi. V madžarskih bolnišnicah s pomočjo ventilatorjev diha 1.174 bolnikov.

Orban je sicer po poročanju tujih medijev poskušal pomiriti državljane. Izpostavil je trenutne zmogljivosti v madžarskih bolnišnicah, kjer je na voljo več kot 1.600 prostih postelj za intenzivno nego z ventilatorji. Hkrati je predvsem mlade zaprosil, naj podprejo ukrepe za zajezitev novega virusa, saj lahko samo v tem primeru računajo na še eno brezskrbno poletje. Na Madžarskem so okužbo z novim virusom do zdaj potrdili pri 549.839 ljudeh, zaradi bolezni covid-19 pa je skupaj umrlo 17.841 bolnikov.

Epidemija koronavirus Novice Objavljeni najnovejši podatki o koronavirusu v Sloveniji

Na Hrvaškem bodo bolj dosledno kaznovali kršitelje ukrepov

Na Hrvaškem bodo medtem okrepili nadzor nad spoštovanjem ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom in bolj dosledno kaznovali kršitelje, je danes napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Od začetka tedna potrdijo za 45 odstotkov več novih okužb v primerjavi s prejšnjim tednom. Božinović je dejal, da bodo tudi na Hrvaškem počasi prevladale nove različice novega koronavirusa, kar zahteva dodatne napore v boju proti okužbam, posebej ob pripravah na turistično sezono.

Povedal je, da so pripravili dodatna navodila za lokalne štabe civilne zaščite. V prihodnje bodo okrepili nadzor nad spoštovanjem veljavnih protikoronskih ukrepov ter bolj dosledno kaznovali kršitelje. Obenem bodo lokalni štabi civilne zaščite predlagali ukrepe za zajezitev širjenja okužb na svojih območjih v sodelovanju z epidemiologi in predstavniki lokalnih turističnih skupnosti, je dejal Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite.

Med drugim je potrdil, da so doslej kaznovali več kot 30 gostincev, ki so kršili protikoronske ukrepe. Omenil je, da bodo tistim gostincem, ki kršijo ukrepe, ukinili nadomestilo za plače, ki ga prispeva država zaposlenim v podjetjih, ki so jim med epidemijo bolezni covid-19 omejili poslovanje. Medtem je danes že tretji dan zapored število novookuženih v državi preseglo tisoč. V minulih 24 urah so tako ob 6.533 testih potrdili 1.112 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 17 bolnikov.

Prejšnji petek so našteli 823 novih okužb, še teden pred tem pa 590. Od začetka tedna se je število novih okužb povečalo za 45 odstotkov v primerjavi s prvimi petimi dnevi prejšnjega tedna. V državi znaša 14-dnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev 248,5. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev je 1.411, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Na Hrvaškem imajo trenutno 6.426 aktivnih primerov okužbe. Na Hrvaškem imajo trenutno 6.426 aktivnih primerov okužbe. Foto: Reuters

V državi je trenutno 6.426 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 918 covidnih bolnikov, od tega 80 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je 21.803 ljudi. Skupno so doslej v državi potrdili 255.619 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5.743 bolnikov z novim koronavirusom. Doslej so uporabili 375.082 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 298.622 ljudi, med njimi 76.460 z dvema odmerkoma.

Hrvaška vlada je pred nekaj tedni objavila, da namerava kupiti tudi rusko cepivo, ker distribucija že odobrenih cepiv v EU zamuja. Prejšnji teden so začeli tudi preverjati dokumentacijo o Sputniku V, ki so jo zahtevali iz Rusije. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je večkrat dejal, da obstaja možnost interventnega uvoza Sputnika V, preden bo njegovo uporabo odobrila Evropska agencije za zdravila (EMA), a je hrvaški premier Andrej Plenković zatrdil, da ruskega cepiva ne bodo uporabljali, dokler EMA ne bo prižgala zelene luči.

Na ruskem veleposlaništvu v Zagrebu so danes izrazili upanje, da Hrvaška ne bo zavlačevala z nakupom ruskega cepiva Sputnik V. V nasprotnem primeru bo država med čakanjem na odločitev Evropske agencije za zdravila in Evropske komisije obstala v čakalni vrsti, so zapisali na Facebooku ruskega veleposlaništva. Potrdili so, da so proizvajalci ruskega cepiva in hrvaško ministrstvo za zdravje v intenzivnih stikih.

Izrael Novice V tej državi si lahko privoščijo stvari, o katerih lahko drugi le sanjamo

Skokovit porast okužb tudi v Indiji

V Indiji so v zadnjem dnevu potrdili 39.726 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast od 29. novembra lani. V državi so do zdaj skupaj potrdili že 11,5 milijona primerov okužb, več so jih potrdili le v ZDA in Braziliji. Konec lanskega leta so sicer v državi opazili upočasnjevanje širjenja virusa, a se ta trend v prejšnjih tednih ni le ustavil, temveč obrnil v nasprotno smer. Število okužb tako zdaj skokovito narašča in oblasti svarijo pred novim valom.

Danes objavljeno število novih primerov je za skoraj 11 odstotkov višje kot v četrtek, ko jih je bilo 35.871, kažejo podatki indijskega ministrstva za zdravje. Število umrlih za boleznijo covid-19 je v zadnjem dnevu naraslo za 154 na skupaj 159.370. Skoraj dve tretjini novih okužb sicer potrdijo v zahodni zvezni državi Maharaštra, kjer so oblasti zato uvedle stroge omejitvene ukrepe. V državi z več kot 1,35 milijarde ljudi so do zdaj razdelili slabih 40 milijonov odmerkov cepiv proti novemu koronavirusu in izvedli več kot 230 milijonov testov, piše STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 21:34 19.03.2021

  Hitra rast okužb v BIH

  V Bosni in Hercegovini so danes zaradi hitre rasti števila okužb z novim koronavirusom v prestolnici Sarajevo in okolici ter na območju Republike srbske uvedli strožje omejitvene ukrepe.

  V Sarajevu so se danes zvečer zaprle restavracije, nočna prepoved gibanja pa se po novem začenja že ob 21. uri, dve uri prej kot doslej. Zaščitne maske so obvezne tudi zunaj, družabna srečanja so prepovedana, šole pa zaprte. Ukrepi naj bi veljali naslednjih 15 dni tako v mestu kot na širšem območju okrog prestolnice, poročajo tuje tiskovne agencije.

  V Republiki srbski so javna zbiranja omejili na 30 ljudi, med 22. in 6. uro je prepovedana prodaja alkohola, zaprli so telovadnice. V državi s 3,2 milijona prebivalci se sicer ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa razlikujejo po posameznih regijah.

  V državi v zadnjem času strmo narašča število novih okužb, danes so poročali o 1436 novih primerih. Sedemdnevna incidenca primerov na 100.000 ljudi je v enem tednu narasla na 271,3. Cepljenje poteka zelo počasi, saj je državi doslej uspelo zagotoviti le majhno število odmerkov cepiva proti covidu-19, navaja STA.

  Preveri več
 • 21:33 19.03.2021

  Johnson se je cepil z AZ

  Britanski premier Boris Johnson se je danes cepil s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Da bi prispevala k večjemu zaupanju v cepivo, sta se pripravljena z njim cepiti tudi nemška kanclerka Angela Merkel in italijanski premier Mario Draghi.

  "Pa se cepimo," je na Twitterju ob fotografiji cepljenja zapisal 56-letni Johnson, ki je lani sam prebolel hudo obliko covida-19. Kot je dodal, je cepljenje največ, kar lahko storimo, da si povrnemo življenje, ki ga tako pogrešamo.

  Johnson je sicer tudi glede na strategijo cepljenja upravičen do cepljenja, saj trenutno v Veliki Britaniji k cepljenju pozivajo vse starejše od 50 let. Britanski premier je s tem tudi poskušal dvigniti zaupanje v cepivo AstraZenece, potem ko je več zlasti evropskih držav - ne sicer Velika Britanija - v zadnjih dneh začasno prekinilo cepljenje z njim iz bojazni, da povzroča krvne strdke.

  Evropska agencija za zdravila (Ema) je v četrtek po preučitvi nekaterih tovrstnih primerov, ki so se pojavili, sporočila, da je cepivo varno in učinkovito, posledično pa so se številne države odločile nadaljevati cepljenje z njim.

  Med njimi je tudi Francija, kjer se je danes s tem cepivom cepil premier Jean Castex, bodo pa zaradi nekaterih bojazni, ki ostajajo, v državi cepili le starejše od 55 let.

  Cepljenje so danes nadaljevali tudi v Nemčiji. Da se je pripravljena cepiti s cepivom AstraZenece, je napovedala tudi 66-letna kanclerka Angela Merkel, a ko pride na vrsto. "Da, vzela bi AstraZeneco," je dejala na novinarski konferenci.

  Podobno je napovedal italijanski premier Mario Draghi. "Nisem se še naročil, ampak moja starostna skupina je med tistimi, ki se lahko cepijo, in da, cepil se bom z AstraZeneco," je 73-letni Draghi povedal novinarjem, poroča STA.

  Preveri več
 • 21:32 19.03.2021

  V Sardinji strožji ukrepi

  Na italijanskem otoku Sardinija bodo v ponedeljek zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki so trenutno zelo blagi. Polovica italijanskih dežel medtem ostaja obarvanih z rdečo barvo, kar pomeni najstrožje omejitvene ukrepe. Sardinija pa bo po novem oranžna, so odločile italijanske oblasti.

  Sardinija je trenutno označena z belo barvo, kar pomeni zelo blage ukrepe za zajezitev koronavirusa. Bari in restavracije so lahko odprti tudi zvečer, življenje pa je skoraj običajno. Kasneje kot drugod se začenja tudi nočna omejitev gibanja, in sicer ob 23.30 namesto ob 22. uri.

  Ta italijanski otok bo od ponedeljka zaradi poslabšanja epidemioloških razmer, ki so sicer precej boljše kot drugod po Italiji, označen z oranžno barvo. To pomeni srednje stroge ukrepe za zajezitev virusa. Tam so odprte trgovine, lokali in restavracije pa so zaprti, mogoč je prevzem hrane in pijače za s sabo.

  Od ponedeljka bo oranžna tudi dežela Molize, ki je trenutno rdeča. Polovica od 20 italijanskih dežel bo tako oranžnih, polovica pa rdečih. Na rdečih območjih so zaprti vsi lokali in restavracije, mogoč je le prevzem hrane in pijače za s sabo, zaprte so vse nenujne trgovine, pouk pa poteka na daljavo.

  V državi se zaradi bolj nalezljivih različic tretji val okužb vse bolj krepi, bolnišnice so znova močno obremenjene. Kritično zasedenost so dosegle bolnišnice v 13 deželah.

  V zadnjem dnevu so po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje potrdili 25.735 novih okužb s koronavirusom, pozitivnih je bilo sedem odstotkov testov, pri čemer je ta delež stabilen. V zadnjih 24 urah pa je umrlo še 386 covidnih bolnikov, kar je približno 40 manj kot dan pred tem. Skupaj je covid v slovenski zahodni sosedi zahteval že več kot 104.200 življenj, na spletu poroča italijanski časnik Corriere della Sera, piše STA.

  Preveri več
 • 20:04 19.03.2021

  Razmere v Avstriji

  Ukrepi za zajezitev novega koronavirusa na avstrijskih mejah bodo v veljavi najmanj do 31. maja, je danes sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. V Avstriji se sicer še naprej krepi širjenje koronavirusa, prvič letos imajo več kot 30 tisoč aktivnih okužb. Ob izstopu iz kraja Zlan na avstrijskem Koroškem bo medtem od nedelje obvezno testiranje.

  Avstrijsko ministrstvo za zdravje je danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočilo, da bodo ukrepi za zajezitev novega koronavirusa na avstrijskih mejah v veljavi najmanj do 31. maja.

  Sami ukrepi se ne spreminjajo. Tako bodo morali potniki ob vstopu v državo še naprej predložiti negativen izvid testa na koronavirus. Od testiranja s testom PCR lahko mine največ 72 ur, od antigenskega testiranja pa največ 48. Test je mogoče opraviti tudi v 24 urah po vstopu.

  Potniki, ki morajo pred prihodom izpolniti spletni obrazec, so ob vstopu napoteni v obvezno desetdnevno karanteno. Prekiniti jo je mogoče po najmanj petih dneh s predložitvijo novega negativnega izvida. Enkrat na teden se morajo registrirati in ob tem predložiti negativen izvid testa, ki ni starejši od sedem dni, tudi dnevni migranti.

  V slovenski severni sosedi se medtem epidemiološke razmere še naprej zaostrujejo. V zadnjem dnevu so ob 66 tisoč testiranjih potrdili 3.515 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu letos, kažejo podatki avstrijskih ministrstev za zdravje in notranje zadeve. Tretji dan zapored je to število preseglo tri tisoč. V zadnjem tednu so v povprečju potrdili 2.865 okužb na dan. Sedemdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa znaša 225.

  Število aktivno okuženih ljudi v Avstriji je prvič letos preseglo 30 tisoč. Znaša 30.797, kolikor jih je bilo nazadnje tik pred božičem. V avstrijskih bolnišnicah se zdravi 1.834 covidnih bolnikov, od tega jih 397 potrebuje intenzivno nego. Obe števili sta se v zadnjem tednu povečali za 14 odstotkov, kar pomeni, da se je število bolnikov na intenzivni negi povečalo za 49. V zadnjih 24 urah je umrlo še 42 covidnih bolnikov, od izbruha epidemije v Avstriji pa 9.024.

  V zadnjem dnevu so največ okužb potrdili v deželi Dunaj, in sicer 877. Na avstrijskem Štajerskem so jih zabeležili 499, na avstrijskem Koroškem pa 163. Od tega so jih 19 potrdili samo v kraju Zlan v občini Štokboj.

  Ta kraj na Koroškem, ki ima 400 prebivalcev, bo mogoče od nedelje zapustiti samo z negativnim izvidom testa na novi koronavirus, so danes sporočile lokalne oblasti. Sprva bo ukrep v veljavi do prihodnjega petka. Izjema bo veljala za otroke do 10. leta starosti, uslužbence nujnih služb ter tovorni in tranzitni promet. Policija bo upoštevanje ukrepa nadzorovala naključno.

  Do vključno nedelje bo medtem v veljavi obveznost predložitve negativnega testa za izstop iz koroškega okraja Šmohor, navaja STA.

  Preveri več
 • 20:00 19.03.2021

  V ZDA omilili ukrepe v šolah

  Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je za ameriške šole nekoliko omilil omejitve s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa povezanega ohranjanja razdalje in določil, da je lahko po novem razdalja med šolskimi klopmi 90 centimetrov, ne več 1,8 metra, kot so priporočali doslej.

  To priporočilo bo pospešilo ponovno odpiranje šol za pouk v učilnicah namesto na daljavo. Nekatere šole sicer že doslej niso upoštevale priporočila o razdalji 1,8 metra in so same uvedle razdaljo 90 centimetrov.

  V prid temu je govorila tudi pred kratkim objavljena znanstvena študija iz Massachusettsa, ki je ugotovila, da za širjenje virusa ni bistvene razlike med 90 centimetri in 1,8 metra, če vsi nosijo zaščitne maske.

  Nova priporočila CDC prav tako ne zahtevajo več plastičnih pregrad ali drugih ovir med šolskimi klopmi, ker ni dovolj dokazov o njihovi učinkovitosti. Varnostna razdalja 1,8 metra se sicer še naprej priporoča za skupne šolske prostore, kot so hodniki ali jedilnice, kjer mask ni mogoče nositi, telovadnice, pevske zbore in podobne okoliščine, kjer se druži veliko število ljudi.

  Za učitelje in druge odrasle osebe po šolah se prav tako še naprej priporoča razdalja 1,8 metra. Priporočilo CDC se je tako približalo priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki za šole priporoča varnostno razdaljo enega metra.

  Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je z novim koronavirusom v ZDA doslej okužilo 29,67 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 540 tisoč. V ZDA so do petka presegli cilj 100 milijonov cepljenj v prvih 100 dneh vladanja, ki si ga je zadal predsednik Joe Biden. Ta danes obiskuje sedež CDC skupaj s podpredsednico ZDA Kamalo Harris.

  Po podatkih CDC so do petka opravili skoraj 116 milijonov cepljenj. Z vsaj enim odmerkom so cepili skoraj 75 milijonov ljudi, povsem cepljenih pa je že 41 milijonov ljudi. To pomeni, da so prejeli po dva odmerka cepiva Pfizerja ali Moderne ali po en odmerek cepiva podjetja Johnson & Johnson, poroča STA.

  Preveri več
 • 18:49 19.03.2021

  WHO podprl cepivo AZ

  Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so danes podprli cepljenje proti novemu koronavirusu s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Dostopni podatki po njihovih besedah ne kažejo na povečanje motenj strjevanja krvi.

  Svetovalni odbor WHO za varnost cepiv je poudaril, da so koristi AstraZenecinega cepiva še naprej večje od tveganj, povezanih s cepljenjem. "Ima izjemen potencial pri preprečevanju okužb in zmanjšanju smrti po svetu," so strokovnjaki WHO zapisali v izjavi.

  Pregledali so podatke o trombemboličnih dogodkih (krvnih strdkih) in trombocitopeniji (znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi) po cepljenju z AstraZenecinim cepivom. Proučevali so podatke iz Evrope, Združenega kraljestva, Indije in tudi baze WHO.

  "Dostopni podatki ne nakazujejo na splošno povečanje motenj strjevanja krvi, kot sta globoka venska tromboza ali pljučna embolija, po cepljenju s cepivi proti novemu koronavirusu," so poudarili. "Stopnje trombemboličnih dogodkov po cepljenju proti covidu-19 so v skladu s pričakovanji," so dodali v svetovalnem odboru.

  Čeprav so po cepljenju z AstraZenecinim cepivom v Evropi poročali tudi o zelo redkih in edinstvenih trombemboličnih dogodkih v kombinaciji s trombocitopenijo, kot je tromboza možganskih ven in sinusov, ni gotovo, da jih je povzročilo cepljenje, so dodali.

  O tovrstnih redkih motnjah strjevanja krvi je že v četrtek poročala Evropska agencija za zdravila, ki ni mogla povsem izključiti povezave s cepljenjem. Zato se je odločila za nadaljnjo preiskavo, s čimer se je strinjal tudi odbor WHO.

  Je pa tudi agencija EU zagotovila, da AstraZenecino cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke. Po njenem mnenju je to cepivo varno in učinkovito.

  Večina držav, ki so v preteklih tednih zaradi pojava krvnih strdkov začasno ustavile cepljenje s cepivom britansko-švedskega podjetja, je tako danes nadaljevalo cepljenje z njim. Švedska, Danska in Norveška pa se na drugi strani za to niso odločile, saj proučujejo hude motnje strjevanja krvi, piše STA.

  Preveri več
 • 13:40 19.03.2021

  Indija bo proizvajala Sputnik

  Ruski državni sklad RDIF, ki je financiral razvoj cepiva proti novemu koronavirusu Sputnik V, in indijsko biofarmacevtsko podjetje Stelis Biopharma sta podpisala dogovor o proizvodnji ruskega cepiva. Indijsko podjetje bo proizvedlo najmanj 200 milijonov odmerkov cepiva, piše STA.

  Po pričakovanjih bo lahko Stelis, ki je biofarmacevtska enota globalnega farmacevtskega podjetja Strides, začel cepivo dobavljati v drugi polovici leta. Že novembra je ruski sklad dogovor o proizvodnji več kot sto milijonov odmerkov sklenil tudi z indijsko skupino Hetero.

  V Indiji sicer Sputnika V še niso odobrili za uporabo, vendar pa si Rusija prizadeva za diverzifikacijo njegove proizvodnje.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin