Petek,
19. 3. 2021,
7.35

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

12

Natisni članek

Madžarska Nemčija Koronavirus cepljenje ZDA

Petek, 19. 3. 2021, 7.35

3 leta, 1 mesec

Pred novo ustavitvijo javnega življenja ljudje množično zapuščajo mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

12

Pariz | Številni Parižani so se odločili, da zapustijo mesto in odidejo v regije, kjer oblasti ne bodo uvedle strogih omejitvenih ukrepov. | Foto Reuters

Številni Parižani so se odločili, da zapustijo mesto in odidejo v regije, kjer oblasti ne bodo uvedle strogih omejitvenih ukrepov.

Foto: Reuters

Parižani danes množično zapuščajo francosko prestolnico. Francoski premier Jean Castex je v četrtek napovedal, da bodo v soboto za mesec dni tam znova uvedli omejitve gibanja, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa. Vlaki proti delom države, kjer ne bo strožjih ukrepov, so danes polni. 

Od sobote bodo tako zaprte nenujne trgovine, prepovedano bo zapuščati regijo, pa tudi sicer bodo omejili gibanje na prostem. Rekreacija in sprehodi bodo dovoljeni na območju do deset kilometrov od doma. Tako kot med prejšnjimi zaprtji bodo prebivalci tudi tokrat morali svoj odhod od doma utemeljiti z izjavo na posebnem obrazcu, piše STA.

Zaradi tega so se številni Parižani odločili, da zapustijo mesto in odidejo v regije, kjer oblasti ne bodo uvedle tovrstnih ukrepov. To so Bretanja, obala Atlantskega oceana na jugozahodu države in Lyon na jugovzhodu. Marsikdo se je tja odpravil z vlakom. 

Nemški minister opozarja: Samo s cepivom ne bomo ustavili tretjega vala

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes opozoril, da v Nemčiji tretjega vala okužb z novim koronavirusom ne bo zaustavilo samo cepljenje. Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha se število novih okužb v državi spet povečuje eksponentno.

"V Evropi ni dovolj odmerkov cepiva, da bi samo s cepljenem zaustavili tretji val. Tudi če bodo dobave cepiv zanesljive, bo trajalo še nekaj tednov, da bi v celoti cepili vse rizične skupine," je dejal Spahn. Hkrati je napovedal, da povečanje novih okužb pomeni, da bi lahko spet uvedli strogo zaprtje države. Nemški Inštitut Roberta Kocha je ob tem ločeno ocenil, da število novih okužb v Nemčiji ponovno eksponentno narašča.

Novice Mateja Logar: Gremo v smer, v katero si ne želimo

Nemčijo zaradi rasti okužb čakajo težki tedni

"Infekcijsko dogajanje je pridobilo dinamiko," je danes dejal namestnik direktorja inštituta Lars Schaade. Zaradi hitrega širjenja bolj nalezljive različice novega koronavirusa B.1.1.7, ki v Nemčiji zdaj prevladuje v treh četrtinah primerov, je tudi presodil, da Nemčijo "žal čakajo težki tedni". Poslabšanje razmer je po njegovih besedah še vedno mogoče zaustaviti s spoštovanjem vseh zaščitnih ukrepov za zajezitev okužbe.

Državljane je Schaade zaprosil, naj veliko noč preživijo samo v najožjem družinskem krogu ter se odpovedo potovanjem doma in v tujini. "Mobilnosti in stiki podpihujejo pandemijo," je še dejal. Po današnjih podatkih RKI se je število novih okužb na sto tisoč prebivalcev v sedmih dneh v Nemčiji zelo povečalo.

"V Evropi ni dovolj odmerkov cepiva, da bi samo s cepljenem zaustavili tretji val," je opozoril nemški minister za zdravje Jens Spahn. | Foto: Reuters "V Evropi ni dovolj odmerkov cepiva, da bi samo s cepljenem zaustavili tretji val," je opozoril nemški minister za zdravje Jens Spahn. Foto: Reuters

Sedemdnevna incidenca trenutno znaša 95,6, medtem ko je bila v sredo 86,2. V zadnjih 24 urah so sicer v Nemčiji potrdili 17.482 novih okužb, kar je približno pet tisoč več kot pred tednom dni. V zadnjih 24 urah je umrlo 226 bolnikov s covid-19. Pred natanko tednom dni so potrdili 12.834 novih okužb, umrlo pa je 252 bolnikov s covid-19, piše STA.

Koronavirus v Avstriji
Novice Epidemija se krepi: pri naših sosedih padajo črni rekordi

Madžarska za zdaj ne bo sprostila ukrepov

Število okužb z novim koronavirusom spet narašča tudi v drugih evropskih državah. Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da zaradi visokega števila novih okužb v državi za zdaj ne bodo sprostili protikoronskih ukrepov. Zaprtje države ostaja, je sporočil Orban in napovedal, da bodo čez teden dni razpravljali o ukrepih, vključno s tistimi, ki bodo veljali za veliko noč.

Madžarski krizni štab je sicer že pripravil načrt sproščanja ukrepov, ki pa je odvisen od stopnje cepljenosti proti novemu koronavirusu. Prvo sproščanje naj bi po Orbanovih besedah tako sledilo šele, ko bodo cepili najmanj 2,5 milijona ljudi. Po napovedih naj bi na Madžarskem sicer danes presegli število 1,5 milijona cepljenih. Dva odmerka cepiva je tam do zdaj prejelo 444.451 ljudi.

 Po napovedih naj bi na Madžarskem danes presegli število 1,5 milijona cepljenih. | Foto: Reuters Po napovedih naj bi na Madžarskem danes presegli število 1,5 milijona cepljenih. Foto: Reuters

Orban je v današnjem rednem tedenskem pogovoru za radio Kossuth "družine, poslovneže in mladino" pozval k "še malo potrpežljivosti". Obrnil se je tudi na madžarsko opozicijo in ji sporočil, da bi državi naredila veliko uslugo, če bi se odpovedala svoji kampanji proti cepljenju. V državi, ki ima okoli 9,8 milijona prebivalcev, so v zadnjih 24 urah potrdili 10.759 novih okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 213 ljudi. V madžarskih bolnišnicah s pomočjo ventilatorjev diha 1.174 bolnikov.

Orban je sicer po poročanju tujih medijev poskušal pomiriti državljane. Izpostavil je trenutne zmogljivosti v madžarskih bolnišnicah, kjer je na voljo več kot 1.600 prostih postelj za intenzivno nego z ventilatorji. Hkrati je predvsem mlade zaprosil, naj podprejo ukrepe za zajezitev novega virusa, saj lahko samo v tem primeru računajo na še eno brezskrbno poletje. Na Madžarskem so okužbo z novim virusom do zdaj potrdili pri 549.839 ljudeh, zaradi bolezni covid-19 pa je skupaj umrlo 17.841 bolnikov.

Epidemija koronavirus
Novice Objavljeni najnovejši podatki o koronavirusu v Sloveniji

Na Hrvaškem bodo bolj dosledno kaznovali kršitelje ukrepov

Na Hrvaškem bodo medtem okrepili nadzor nad spoštovanjem ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom in bolj dosledno kaznovali kršitelje, je danes napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Od začetka tedna potrdijo za 45 odstotkov več novih okužb v primerjavi s prejšnjim tednom. Božinović je dejal, da bodo tudi na Hrvaškem počasi prevladale nove različice novega koronavirusa, kar zahteva dodatne napore v boju proti okužbam, posebej ob pripravah na turistično sezono.

Povedal je, da so pripravili dodatna navodila za lokalne štabe civilne zaščite. V prihodnje bodo okrepili nadzor nad spoštovanjem veljavnih protikoronskih ukrepov ter bolj dosledno kaznovali kršitelje. Obenem bodo lokalni štabi civilne zaščite predlagali ukrepe za zajezitev širjenja okužb na svojih območjih v sodelovanju z epidemiologi in predstavniki lokalnih turističnih skupnosti, je dejal Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite.

Med drugim je potrdil, da so doslej kaznovali več kot 30 gostincev, ki so kršili protikoronske ukrepe. Omenil je, da bodo tistim gostincem, ki kršijo ukrepe, ukinili nadomestilo za plače, ki ga prispeva država zaposlenim v podjetjih, ki so jim med epidemijo bolezni covid-19 omejili poslovanje. Medtem je danes že tretji dan zapored število novookuženih v državi preseglo tisoč. V minulih 24 urah so tako ob 6.533 testih potrdili 1.112 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 17 bolnikov.

Prejšnji petek so našteli 823 novih okužb, še teden pred tem pa 590. Od začetka tedna se je število novih okužb povečalo za 45 odstotkov v primerjavi s prvimi petimi dnevi prejšnjega tedna. V državi znaša 14-dnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev 248,5. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev je 1.411, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Na Hrvaškem imajo trenutno 6.426 aktivnih primerov okužbe. | Foto: Reuters Na Hrvaškem imajo trenutno 6.426 aktivnih primerov okužbe. Foto: Reuters

V državi je trenutno 6.426 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 918 covidnih bolnikov, od tega 80 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je 21.803 ljudi. Skupno so doslej v državi potrdili 255.619 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5.743 bolnikov z novim koronavirusom. Doslej so uporabili 375.082 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 298.622 ljudi, med njimi 76.460 z dvema odmerkoma.

Hrvaška vlada je pred nekaj tedni objavila, da namerava kupiti tudi rusko cepivo, ker distribucija že odobrenih cepiv v EU zamuja. Prejšnji teden so začeli tudi preverjati dokumentacijo o Sputniku V, ki so jo zahtevali iz Rusije. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je večkrat dejal, da obstaja možnost interventnega uvoza Sputnika V, preden bo njegovo uporabo odobrila Evropska agencije za zdravila (EMA), a je hrvaški premier Andrej Plenković zatrdil, da ruskega cepiva ne bodo uporabljali, dokler EMA ne bo prižgala zelene luči.

Na ruskem veleposlaništvu v Zagrebu so danes izrazili upanje, da Hrvaška ne bo zavlačevala z nakupom ruskega cepiva Sputnik V. V nasprotnem primeru bo država med čakanjem na odločitev Evropske agencije za zdravila in Evropske komisije obstala v čakalni vrsti, so zapisali na Facebooku ruskega veleposlaništva. Potrdili so, da so proizvajalci ruskega cepiva in hrvaško ministrstvo za zdravje v intenzivnih stikih.

Izrael
Novice V tej državi si lahko privoščijo stvari, o katerih lahko drugi le sanjamo

Skokovit porast okužb tudi v Indiji

V Indiji so v zadnjem dnevu potrdili 39.726 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast od 29. novembra lani. V državi so do zdaj skupaj potrdili že 11,5 milijona primerov okužb, več so jih potrdili le v ZDA in Braziliji. Konec lanskega leta so sicer v državi opazili upočasnjevanje širjenja virusa, a se ta trend v prejšnjih tednih ni le ustavil, temveč obrnil v nasprotno smer. Število okužb tako zdaj skokovito narašča in oblasti svarijo pred novim valom.

Danes objavljeno število novih primerov je za skoraj 11 odstotkov višje kot v četrtek, ko jih je bilo 35.871, kažejo podatki indijskega ministrstva za zdravje. Število umrlih za boleznijo covid-19 je v zadnjem dnevu naraslo za 154 na skupaj 159.370. Skoraj dve tretjini novih okužb sicer potrdijo v zahodni zvezni državi Maharaštra, kjer so oblasti zato uvedle stroge omejitvene ukrepe. V državi z več kot 1,35 milijarde ljudi so do zdaj razdelili slabih 40 milijonov odmerkov cepiv proti novemu koronavirusu in izvedli več kot 230 milijonov testov, piše STA.