SiolNET. Novice Slovenija
3,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mateja Logar: Gremo v smer, v katero si ne želimo

3,50

termometer

"Epidemiološka situacija v Sloveniji se ponovno nagiba v smer, v katero si ne želimo. Okuženi pogosto potrebujejo bolnišnično zdravljenje, zato pritisk na bolnišnice ponovno narašča. Porast je predvsem v skupini, ki potem pogosto potrebuje bolnišnično oskrbo, torej starejši od 55 let, zato pritiski na bolnišnice ponovno naraščajo," je uvodoma opozorila Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

V Sloveniji so v četrtek ob 5.502 opravljenih PCR-testih potrdili 937 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 17 odstotkov. Ob tem so včeraj opravili še 25.564 hitrih testov. V bolnišnicah se zaradi okužbe trenutno zdravi 485 ljudi, od tega 88 na intenzivni negi. Za boleznijo covid-19 je včeraj umrlo deset ljudi.

Na kaj je treba biti pozoren po cepljenju s cepivom AstraZenece

Epidemija koronavirus Novice Objavljeni najnovejši podatki o koronavirusu v Sloveniji

"Nezaupanje v AstraZeneco je neupravičeno"

Na sečo je EMA potrdila to, o čemer smo bili strokovnjaki že prepričani. Cepivo AstraZenece je varno in cepljenje s tem cepivom se nadaljuje, je dejala Mateja Logar: "Nezaupanje v cepivo AstraZenece je precej neupravičeno. Je zelo učinkovito pri preprečevanju hujših oblik in hospitalizacije in tega nismo dovolj dobro skomunicirali. To je pravzaprav najpomembneje. S cepljenjem želimo doseči predvsem to, da ljudje ne potrebujejo hospitalizacije in da se ne povečuje delež tistih, ki zaradi virusa tudi umrejo."

Strategija cepljenja z AstraZeneco se ni spremenila, še vedno ostaja enaka, je dodala Logarjeva: "Glede na trenutne podatke bi se lahko starostna meja zamaknila in bi lahko cepili tudi starejše od 65 let. O tem se bo treba pogovoriti in prilagoditi strategijo cepljenja. Strokovnih zadržkov, kar se tiče premika meje, ni."

Za slabšo epidemiološko situacijo ni krivo odpiranje šol

Vzroka za slabšanje epidemiološke situacije v državi Logarjeva ne vidi v odpiranju šol in območnem odpiranju gostinskih teras, saj se podatki za šole niso bistveno poslabšali, prav tako ne stanje v regijah z odprtimi terasami. Po njenem mnenju je najverjetneje vzrok v večji pojavnosti novih različic koronavirusa v državi, zlasti bolj kužne angleške različice.

Milan Krek Novice Krek: Število okuženih se povečuje. Smo na poti v nov val. #video

Pritisk na bolnišnice ponovno narašča

"Okuženi pogosto potrebujejo bolnišnično zdravljenje, zato pritisk na bolnišnice ponovno narašča. To pomeni, da se bo trend zmanjševanja oddelkov, kjer zdravijo bolnike s covid-19, začel zaustavljati. Posledično ne bomo mogli v taki meri sproščati rednih programov oziroma nenujnih zdravstvenih storitev," opozarja Logarjeva. 

Med drugim je Logarjeva poudarila, da v bolnišnicah opažajo povišano število tistih, ki se vračajo iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer so bili na obisku in se najverjetneje okužili. Zato vse, ki se vračajo z obiskov iz tujine, poziva, naj bodo previdni tudi na obiskih ter po vrnitvi upoštevajo vse preventivne ukrepe in se gredo ob najmanjšem sumu na okužbo tudi testirat.

"Cepljenje je edina svetla točka"

"Zdravniki opažamo vedno več nelagodja pri vabljenih na cepljenje, saj se zaradi vseh dogodkov v javnosti in medijih med ljudi vnaša dvom o varnosti cepiv," je dejala Simona Repar Bornšek iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Video: Izjava Simone Repar Bornšek iz ZD Ljubljana

Cepljenje Novice S cepivom AstraZenece cepili štiri predsednike #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin