Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 3. 2021,
10.57

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

61

Natisni članek

ukrepi Milan Krek COVID-19

Četrtek, 18. 3. 2021, 10.57

3 leta, 1 mesec

Krek: Število okuženih se povečuje. Smo na poti v nov val. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

61

"Pandemija se še vedno razvija naprej, v zadnjih tednih se število okuženih povečuje, Evropa sodi med najbolj ogrožena področja sveta, situacija se v nekaterih državah slabša. Pozitivnega premika v smer izboljševanja ni videti," je na novinarski konferenci povedal Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Predvčerajšnjim smo imeli prvič po devetih dneh nad tisoč okuženih, včeraj smo se zelo približali tisočici. Število sevov v slovenskem prostoru se povečuje. "Prihodnost je trenutno težko napovedati, a verjetno bomo dejansko šli v nov epidemični val," je opozoril Krek in ponovno poudaril, kako pomembno je upoštevanje preventivnih ukrepov in odgovorno ravnanje.

Včeraj umrle tri osebe

V Sloveniji so v sredo po podatkih sledilnika za covid-19 ob 5.442 opravljenih PCR-testih potrdili 972 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi okužbe po podatkih vlade trenutno zdravi 462 ljudi, od tega 85 na intenzivni negi. Za boleznijo covid-19 so včeraj umrli trije ljudje.

Infekcijska klinika
Novice V sredo potrdili 972 okužb z novim koronavirusom, umrli še trije bolniki #video

V sosednih državah situacija podobna

"Vse države okoli nas imajo trenutno vse večje probleme s številom okuženih in s pojavnostjo britanskega seva. Avstrija ima podoben problem kot mi, tudi pri njih se število okuženih povečuje. Podobno je v Italiji, kjer so v Furlaniji že zaprli šole. Hrvaška prehaja v drugo fazo, Madžarska ima hude probleme, Češka pa je zaprosila za mednarodno pomoč," je izpostavil. 

Na novinarsko vprašanje, kdaj nas čaka nov vrh, je bil Krek pri odgovoru optimističen: "Mislim, da zaenkrat situacijo še obvladujemo. Če se bomo držali navodil, bo vrh nizek, če pa bomo vse sprostili in se bomo sprostili tudi sami, je lahko vrh zelo hud. Zelo pomembno je, kako se obnašamo. Vsi sevi, ki prihajajo, so bolj kužni od tega, s katerim imamo trenutno največ opravka."

Na milejši potek naslednja vala bi po Krekovih besedah lahko vplivalo tudi število cepljenih oseb in tistih, ki so covid-19 že preboleli.

Šole bomo zapirali na koncu

Celotno strokovno skupino skrbijo sproščanja vlade, predvsem kar se tiče šol, je še dodal Krek. "Vsi si želimo, da so šole odprte. V sosednji Italiji tega ni. To je danes dobrina, da so šole odprte in vsi se moramo boriti, da bo tako tudi ostalo. A vse je odvisno od nas. Naš predlog je, da se šole zapirajo na koncu, a če bo situacija prehuda, se bodo šole zaprle. Vsi prebivalci Slovenije se moramo obnašati odgovorno, saj ni pošteno do učencev, da jih zopet zapremo."

Kot je še izpostavil Krek, je napačno mišljenje, da je okužba nevarna samo starejšim. Pri njih je res višja smrtnost, a tudi mlajši zbolijo s težkim potekom bolezni in imajo lahko dolgoročne posledice.

Število primerov angleškega seva se je podvojilo

Pozitivna informacija je, da se brazilska različica ni povečala, je povedala Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Na drugi strani pa se je število primerov angleške različice virusa podvojilo. "Eksponentna rast pojavnosti angleške različice v prihodnjih dneh lahko pomembno vpliva na epidemijo. Število okužb z angleškim sevom se je podvojilo na skupaj 511 primerov, prejšnji teden smo potrdili 238 primerov. Takšna rast nakazuje, da bi lahko v prihodnjem tednu prišli na skupaj tisoč primerov, v tednu za tem pa že na dva tisoč," je opozorila Žohar Čretnik.

Video: Izjava Tjaše Žohar Čretnik, direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano 

Vrstni red cepljenja se spoštuje

Ustvarjen je vtis, da prihaja do nespoštovanja strategije cepljenja, vendar dosedanji rezultati nadzorov kažejo drugače, je dejala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata: "Prve ugotovitve pri nadzorih nad spoštovanjem vrstnega reda, določenega z Nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19, so sicer pokazale nekaj odstopanj, vendar so dosedanji nadzori zagotovili, da se ta v največji možni meri spoštuje."

Policija izdala več kot 200 plačilnih nalogov

Na policiji ugotavljajo, da ljudje precej bolj spoštujejo ukrepe: "V preteklem tednu so policisti skupaj izrekli 942 ukrepov oziroma za 18,4 odstotka manj ukrepov kot teden dni prej, ko so jih izdali 1.154. Od tega so izrekli 738 opozoril in izdali 201 plačilni nalog in hitri postopek," je dejal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Ne spreglejte