Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2024,
21.57

Osveženo pred

2 dneva, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

MOL Zoran Janković koncert Tivoli Magnifico

Ponedeljek, 1. 7. 2024, 21.57

2 dneva, 1 ura

Ljubljanski mestni svet sprejel omejitev prireditev v Tivoliju in na Rožniku na pet lokacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
Magnifico - Robert Pešut | Foto Bor Slana/STA

Foto: Bor Slana/STA

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji po hitrem postopku sprejeli predlog sprememb in dopolnitev odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki izvedbo prireditev v njem omejuje na pet lokacij. Opozicijski svetniki so po razpravi o tem zapustili sejo, svetnica Jasminka Dedić pa je napovedala vložitev občinskega referenduma.

Vodja mestnega oddelka za varstvo okolja Nataša Jazbinšek Seršen je dejala, da prostore, kjer bo ob upoštevanju varstvenih ciljev dopustna izvedba prireditev, opredeljujejo, da bi zagotovili pravo ravnovesje med varovanjem naravne in kulturne dediščine ter dejavnostmi, ki tradicionalno potekajo znotraj parka. Predlog izvajanje prireditev dovoljuje na petih lokacijah, to so vrh Rožnika, Mostec, Plečnikov avditorij, sankališče in območje med Jakopičevim sprehajališčem ter otroškim igriščem.

Sprejeli so tudi dopolnilo svetniškega kluba Gibanja Svoboda, da bi na teh lokacijah o negativnih vplivih na stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih virov presojal mestni oddelek za varstvo okolja.

V razpravi so opozicijski svetniki najprej nasprotovali sprejetju predloga po hitrem postopku, nato pa tudi vsebini, sejo pa so po zaključeni razpravi zapustili. Sodelovali so sicer na večjem delu seje, saj so spremembo odloka o krajinskem parku obravnavali kot predzadnjo točko na dnevnem redu.

Svetnica Levice Urška Honzak je dejala, da niso proti dogodkom, ki se odvijajo v krajinskem parku, tudi napovedan koncert Magnifica jih ne moti, ampak mora pri tem imeti prvo besedo stroka. "Če bi vam res šlo za zaščito, bi sprejeli omejitev na naštete lokacije in hkrati ohranili to, da je treba pri vsakem dogodku na teh lokacijah pridobiti soglasje zavoda za varstvo narave," je poudarila.

Dedićeva pa je opozorila, da ima sprememba odloka en sam namen, da se Magnificu omogoči izvedbo koncerta v Tivoliju. "Pravi motiv tukaj, župan Zoran Janković, je to, da si poleg ministrskih resorjev popolnoma podredite še neodvisne državne strokovne institucije," je bila kritična.

Magnifico - Robert Pešut
Trendi Magnifico o Jankovićevi napovedi: In tudi tega očitno ne more urediti

Svetnik Piratske stranke Slovenije Jasmin Feratović je dejal, da je odlok pravno sporen, Mojca Sojar (NSi) pa je ocenila, da je predlog nerazumen in neprimeren, "zlasti ker očitno kaže, da se v ozadju urejajo zadeve za županove prijatelje".

Tudi svetnik liste Glas za otroke in družine Aleš Primc je dejal, da ne nasprotuje dogodkom v parkih, a da so se tega lotili na "skrajno problematičen" način. "Zaradi enega konkretnega primera hočete spremeniti sistem, to se načeloma nikoli ne dela," je opozoril.

Magnifico
Novice Zavod za varstvo narave: Vpliva na naravo v primeru Magnificovega koncerta v Tivoliju ni mogoče omiliti #video

Svetnik Liste Zorana Jankovića Marjan Sedmak se je odzval na očitke o kršenju zakonodaje in dejal, da pravne osnove držijo. "Zagotavljam, da so bili upoštevani vsi kompetentni členi zakona o varstvu narave," je povedal.

Svetnica Gibanja Svoboda Vesna Ugrinovski pa je dejala, da se jim zdi smiselno, da se iz celotnega zavarovanega območja krajinskega parka izvzame pet področij, na katerih bo mogoče izvajati prireditve. "Kot dodatni okoljevarstveni ukrep pa smo želeli dodati presojo oddelka za varstvo narave," je dodala.

Magnifico
Trendi Magnifico ni dobil soglasja za koncert
park, park Tivoli, Ljubljana
Novice Mol bi zavod za varstvo narave na štirih lokacijah v Tivoliju in na Rožniku izvzel iz odločanja o prireditvah
Magnifico
Trendi Nasprotniki koncerta v Tivoliju Magnificu poslali pismo: Predlagamo spremembo lokacije
Magnifico
Novice Še enkrat bodo morali odločati o koncertu Magnifica v Tivoliju
Olimpija Ljubljana, Zoran Janković
Trendi Janković napovedal poskus pogovorov glede prireditev na Rožniku in v Tivoliju
Magnifico
Trendi Magnifico pripravlja največji glasbeni projekt do zdaj
Ne spreglejte