Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
16.08

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Natisni članek

Juan Guaido Nicolas Maduro Venezuela

Torek, 5. 2. 2019, 16.08

5 let, 2 meseca

Levica vlado poziva, naj Guaidoja ne prizna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Juan Guaido | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je v ponedeljek približno polovica članic EU že priznala Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, se v Sloveniji mnenje o tem očitno še oblikuje. Zunanji minister Miro Cerar je v torek napovedal, da bo vladi predlagal priznanje, medtem pa v SD zahtevajo razpravo o tem v DZ. V Levici vlado pozivajo, naj Guaidoja ne prizna.

Zunanji minister in vodja koalicijske SMC Cerar je v ponedeljek dejal, da bo vladi predlagal, naj Slovenija Juana Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele z namenom, da razpiše predčasne predsedniške volitve. Končno odločitev naj bi vlada sprejela najpozneje na četrtkovi seji.

V kabinetu premierja Marjana Šarca in v njegovi stranki LMŠ danes zadeve javno ne želijo komentirati, stališče strank DeSUS in SAB pa STA še čaka.

Juan Guaido
Novice Cerar: Slovenija naj podpre Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele #video

V SD so menili, da bi morala zunanje ministrstvo in predvsem vlada "pred samostojnim zunanjepolitičnim ravnanjem Republike Slovenije, ki bi posegalo v notranje zadeve Venezuele, za to pridobiti mandat državnega zbora". Sicer pa v stranki "obžalujejo trpljenje ljudi in napetosti v Venezueli". Sprti strani v Venezueli so pozvali, "da se čim prej skupaj dogovorita o nadaljnjih demokratičnih korakih, ki bodo zagotovili legitimno delovanje oblasti".

Levica s pisnim pozivom vladi

V Levici, ki podpira Šarčevo manjšinsko vlado, pa so na vlado naslovili kar pisni poziv, naj predsednika venezuelskega parlamenta Guaidoja, ki se je razglasil za začasnega predsednika, ne prizna "kot legitimnega predsednika Venezuele".

Vlado pozivajo, da se zavzame "za demokratično in miroljubno rešitev spora, ki ga mora razrešiti suverena država sama". Obsojajo tudi "intervencionizem in vmešavanje drugih držav v notranje zadeve" Venezuele. Da je ameriški predsednik Donald Trump pohitel s priznanjem Guaidoja, ocenjujejo kot "že večkrat videne imperialistične posege v Latinski Ameriki". "Soočeni smo s poskusom državnega udara, za katerega obstajajo resna tveganja, da se razrase v pravo državljansko vojno," so v pobudi vladi zapisali v Levici.

Venezuela
Novice Slovenski novinar: V Venezueli lahko ustvarijo novi Vietnam

Opozorili so tudi na zadržanost Slovenije v primeru razglasitve neodvisnosti Katalonije in zapisali, da je z "nevmešavanjem v notranje zadeve suverene države stopila na stran policijske države in represije". "V Venezueli pa smo priča ravno nasprotnemu. Gre za intervencionizem in spodbujanje državnega udara, ki bi mu Republika Slovenija dala legitimnost," so prepričani.

"Biti tiho je enako podpori Madurovi diktaturi"

Po drugi strani v opozicijski NSi priznanje Guaidoja glede na objavljena stališča predsednika Mateja Tonina podpirajo. "Slovenija bi morala Guaidoja priznati za začasnega predsednika Venezuele. Biti tiho je enako podpori Madurovi diktaturi," je na Twitterju v ponedeljek objavil Tonin.

"Sem na strani lačnih in zatiranih Venezuelcev. V državi, polni nafte, ljudje stradajo, več milijonov jih beži iz države. Nekaj je hudo narobe z Madurovim režimom. Podpora novim volitvam in izvoljenemu predsedniku parlamenta, da jih izpelje, je pričakovana za vsakega človekoljuba," pa je Tonin tvitnil danes.

V opozicijskih SDS in SNS uradnih stališč niso objavili. Je pa iz tvitov in retvitov predsednika SDS Janeza Janše mogoče sklepati, da priznanje Guiadoja podpira.

Ne spreglejte