Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2023,
6.32

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Natisni članek

ledeni možje temperature napoved dež vreme

Petek, 12. 5. 2023, 6.32

11 mesecev, 1 teden

Ledeni možje ne bodo razočarali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

dež dežnik | Takšno nestanovitno in hladnejše vreme v tem času ni nič neobičajnega, saj naše kraje v tem obdobju leta še lahko dosežejo izrazitejše ohladitve.  | Foto Bor Slana

Takšno nestanovitno in hladnejše vreme v tem času ni nič neobičajnega, saj naše kraje v tem obdobju leta še lahko dosežejo izrazitejše ohladitve.

Foto: Bor Slana

Ledeni možje, ki godujejo od danes do nedelje in po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni sredi maja, ne bodo razočarali. Bolj sveže in deževno vreme, ki nas spremlja že nekaj časa, se bo namreč nadaljevalo. Medtem pa na ponedeljkov god sv. Zofije, ki po ljudski tradiciji prinaša dež, tega ne bo toliko kot ta konec tedna.

Vreme se bo nekako ujemalo z ljudsko modrostjo, povezano z ledenimi možmi, saj nas čaka obdobje razmeroma hladnega, svežega vremena s pogostimi padavinami. "Sicer ne bo ves čas deževalo, a vseeno bodo plohe kar pogoste," je za STA dejal meteorolog Blaž Šter z agencije za okolje (Arso).

Danes, ko goduje prvi od treh ledenih mož, sv. Pankracij, in v soboto, na god sv. Servacija, bo večinoma oblačno, bo tudi nekaj malega sončnega vremena, a ne dosti. Pojavljale se bodo plohe, ki bodo mogoče že v dopoldanskem času. Temperature bodo nekoliko višje kot v četrtek, danes okoli 15 stopinj Celzija, v soboto do 18 stopinj. Obilnejše deževje je nato napovedano za nedeljo, ko je god sv. Bonifacija in ko bo spet hladneje.

V ponedeljek, 15. maja, ko goduje sv. Zofija, v ljudskem jeziku znana kot polulana ali uscana Zofka, pa se bo vreme vsaj prehodno malo umirilo. Morda bo tudi nekaj več sonca, a posamezne plohe ne moremo čisto izključiti, je povedal meteorolog Šter.

Letos se bo, kot kaže vremenska napoved, obdobje nestanovitnega vremena nadaljevalo še po ledenih možeh. "Za prihodnji teden ni videti, da bi imeli kakšno bistveno izboljšanje vremena," je dodal Šter.

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec študentom: Vreme je pravšnje za veselje
Visoka voda, poplave, dež, padavine.
Novice Pozor, možni so zemeljski plazovi. O prvem poročajo iz Laškega.
avtokros
Avtomoto Zaadi slabega vremena odpoved dirke v avtokrosu
Brane Gregorčič
Novice Gregorčič napovedal, kakšno vreme nas čaka ob koncu tedna
Novice Dele Avstralije presenetil sneg #video
Ne spreglejte