Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
19.26

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

4

Natisni članek

Borut Pahor študenti Marjan Šarec Škisova tržnica ŠKIS

Četrtek, 11. 5. 2023, 19.26

11 mesecev, 1 teden

Marjan Šarec študentom: Vreme je pravšnje za veselje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

4

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Na odprtju 26. Škisove tržnice, ki jo organizira Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza Škis), so organizatorji poudarili pomen študentskih klubov na lokalnem območju, saj organizirajo neformalna izobraževanja in socialne, zdravstvene, zabavne, športne ter kulturne projekte. Vse to pa organizirajo aktivisti in aktivistke, ki so prostovoljci.

Predsednica Zveze Škis Teja Vogrinec je predstavnikom študentskih klubov dejala, da je nanje ponosna. "Kljub dežju je danes naš dan, dajmo ga izkoristiti," je zaželela. Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Marike Grubar je povedala, da je danes praznik "študentskih klubov, praznik mladosti, mladostne razigranosti in mladostne odgovornosti".

Odprtja se je udeležil minister za obrambo Marjan Šarec, ki je študentom dejal, da je vreme pravšnje za veselje in zaželel, naj se imajo lepo. Zbrane pa sta pozdravila tudi bivši predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski podžupan Boštjan Koritnik.

Letos se na Škisovi tržnici predstavlja 55 od 59 študentskih klubov v Sloveniji, pričakujejo pa okoli 15 tisoč ljudi, kar je nekaj manj kot v preteklih letih, a glede na vreme še vedno odlično, je pred odprtjem za STA dejal vodja prireditve Tilen Hvala. Lani je bila obiskanost z 28 tisoč udeleženci rekordna.

Cilj prireditve je, da imajo klubi en dan v letu, ko se lahko dobijo na zelenici, se družijo in pogovarjajo, najpomembnejše pa je vzdušje, meni Hvala.

Predsednica Zveze Škis pa je pred odprtjem za STA povedala, da je naloga študentskih klubov po lokalnih območjih, da lajšajo življenje študentom in jim ponudijo neformalno izobraževanje, ki ga ne dobijo na univerzah ali srednjih šolah. Naloga Zveze Škis pa je, da klube povezuje med seboj, usposablja aktiviste in predlaga, kje bi se klubi še lahko izboljšali in napredovali.

Študentski klubi se predstavljajo na stojnicah, ki so razporejene po šestih regijah, ob tem pa se na stojnicah predstavljajo tudi študentske organizacije Ljubljana, Maribor in Primorska ter partnerji dogodka.

V popoldanskem času bo zveza podeželske mladine organizirala igre, v katerih bodo študentski klubi po regijah tekmovali med seboj. "Čar Škisove tržnice je podnevi, večerno dogajanje pa je potem samo češnjica na vrhu smetane," je dejala Vogrinec.

Zvečer pa se bodo na glavnem odru predstavili različni glasbeni izvajalci, med drugim Big Foot Mama, Pero Lovšin, Orlek in Društvo mrtvih pesnikov. Na električnem odru pa bodo obiskovalce zabavali ustvarjalci elektronske glasbe.

Ne spreglejte