SiolNET. Novice Slovenija
9,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kučanov non-paper o BiH ni več zaupen

9,46

termometer

Milan Kučan
Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan Foto: STA

Vlada je na današnji seji umaknila oznako zaupno z dokumenta o mogočih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine iz leta 2011. Ob tem so iz vlade sporočili, da je dokument na podlagi sklepa takratne vlade v vlogi posebnega poročevalca za BiH pripravil nekdanji predsednik Milan Kučan.

Kot je po današnji seji vlade sporočil urad vlade za komuniciranje, je bilo v zadnjih mesecih v domačih in tujih mediji zasledili vrsto informacij o tako imenovanem non-paperju, ki ga pripisuje Sloveniji, zdajšnja vlada pa s takšnim dokumentom ni seznanjena, saj ga v aktualnem mandatu ni obravnavala, pripravljala ali o njem razpravljala, niti tega ni storilo katerokoli ministrstvo ali vladni organ.

Milan Kučan Novice Mustafa Cerić v odprtem pismu Kučanu: Tudi ti, prijatelj?

Kučana imenoval Pahor

Je pa vlada potrdila, da obstaja dokument s številko Z-103-34/2010 z datumom 26. januar 2011 o mogočih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine. Glede na to, da je vsebina dokumenta v pretežni meri že več več tednov javno znana, ni več pogojev, ki so potrebni za nadaljnji zaupni status tega dokumenta, so še sporočili po seji vlade. Vlada pod vodstvom takratnega premierja Boruta Pahorja je Kučana za svojega posebnega poročevalca o BiH imenovala leta 2010.

Milan Kučan Novice Kučan zanikal, da širi ideje o delitvi BiH

Ozemeljska celovitost suverene BiH

Kučan je pred dobrim mesecem dni v pismu zapisal, da se je vedno zavzemal za ozemeljsko celovitost suverene BiH, ki jo enakopravno konstituirajo vsi trije narodi, Bošnjaki, Hrvati in Srbi, v mejah, kakršne je imela kot jugoslovanska republika. Poudaril je, da se je vseskozi zavzemal tudi za evropsko prihodnost BiH.

Josep Borrell Novice Borrell: Non-paper ni nobena tema

Kruta realnost

Poudaril je, da je pri pripravi poročila leta 2011 "izhajal iz krute realnosti, v katerih živijo državljani BiH, ne iz fiktivnih stanj in iracionalnih podmen". "Moje izhodišče je bilo, da obstoj BiH zagotavljajo njeni državljani, ker je to njihov interes, in ne sile od zunaj ali od zgoraj," je dejal.

"Celotna moja analiza (...) je poziv za ohranitev ozemeljske celovitosti BiH. Naj ponovim, BiH kot države treh enakopravnih narodov," je med drugim v pismu še zapisal Kučan.

Janša Novice Janša: Na konferenci ne bomo govorili o spremembah meja na Balkanu Anže Logar Novice Minister Logar: Oba predsednika sta zanikala obstoj dokumenta. Temu nimam kaj dodati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin