SiolNET. Novice Slovenija
3,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister Logar: Oba predsednika sta zanikala obstoj dokumenta. Temu nimam kaj dodati.

3,64

termometer

Anže Logar
Foto: STA

Oživljanje razprave o domnevnem neuradnem dokumentu o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu ne koristi ne BiH ne Sloveniji, je danes poudaril zunanji minister Anže Logar. Poudaril je, da sta tako predsednik vlade kot predsednik republike jasno zanikala obstoj tega dokumenta ter da sam nima kaj dodati.

Na vprašanji, ali je Slovenija kakor koli sodelovala pri nastajanju dokumenta, ki ga je minuli teden objavil portal Necenzurirano, in ali se kot zunanji minister strinja z njegovo vsebino, je Logar odgovoril, da je predsednik vlade Janez Janša v pogovoru s predstavnikom bosanskih oblasti jasno zanikal obstoj tega dokumenta in da je tudi predsednik republike Borut Pahor povedal, da tega dokumenta ni videl. "Tako da težko od mene pričakujete še kakršno koli dodatno sporočilo," je dodal.

"Jaz lahko še stokrat zanikam, a če vsakič znova sprašujete in če ima moje stališče kakšen drugačen odmev, s tem dodatno prispevate k oživljanju te razprave, ki ne koristi ne BiH in še manj Sloveniji. V tem pogledu mora vsak sam pri sebi oceniti, kaj mu je bolj v interesu, ali voditi politično propagando ali delati vse, kar je v njegovi moči, da Slovenija dobro opravi predsedovanje in doseže napredek na področju Zahodnega Balkana," je dejal Logar.

Razprava škodi Sloveniji

Razprava o tem po ministrovih besedah "zelo škodi Sloveniji". "Naj se vsak sam vpraša, komu in zakaj je v interesu, da škodi Sloveniji," je pozval. Pozval je tudi, naj se vsak, ki "dodatno kuri to temo, ki širi neresnice ali polresnice", sam vpraša o posledicah. Posledice so po Logarjevih besedah zagotovo razvidne tudi na terenu. Pri tem je minister omenil poročanje medijev, da so pred slovenskim veleposlaništvom skandirali in protestirali posamezniki iz skrajnih skupin ter da se pojavljajo spletne skupine, ki pozivajo k bojkotu izdelkov iz Slovenije.

Minister se je sicer izognil konkretnim odgovorom na vprašanja o slovenskih stališčih glede spreminjanja meja na Zahodnem Balkanu, na primer na vprašanje, ali se Slovenija strinja z rešitvami, navedenimi v omenjenem dokumentu.

Poudaril je, da je stališče Slovenije do Zahodnega Balkana jasno, da želi narediti vse, kar je v njeni moči, da se ob izpolnjevanju meril čim hitreje doseže napredek teh držav na poti v EU, ter da želi Slovenija v okviru predsedovanja izpostaviti strateški pomen vključenosti Balkana v evropske integracije. 

Anže Logar Novice Anže Logar Matjažu Nemcu: Streljate vsepovprek, ker mogoče pa le kdo pade? #video

Logar: Naj diplomacija opravi svoje

Glede dialoga Beograda in Prištine je minister dejal, da pet članic unije, ki še vedno niso priznale Kosova, jasno pove, da bi rešitev v okviru dialoga, s katero bi se strinjali obe entiteti, pomenila, da bi izginili razlogi za njihovo nepriznanje in da bi bil to pomemben korak naprej. Ob tem je izpostavil, da ne želi ugibati in da pušča diplomaciji, naj opravi svoje.

"Strinjam se s tezo tistih, ki pravijo, da dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjenega," je še dejal Logar. Poudaril je, da bi vsakršna izjava v okviru tega bila preuranjena in bi lahko škodila postopku dogovarjanja med entitetama. Kot pozitivno pa je ocenil, da imata tako Kosovo kot Srbija sedaj močno vlado. K temu je dodal še, da napredka ne more biti brez soglasja ZDA in EU.

Logar je komentiral tudi izjave albanskega premierja Edija Rame v povezavi z non-paperjem. Novinarjem je predlagal, naj si še enkrat zelo podrobno preberejo, kaj je rekel Rama, češ da podnapisi izjave na 24ur bolj verodostojno povzamejo vsebino kot podnapisi na RTV Slovenija. Po ministrovih besedah je Rama dejal zgolj to, da se je o vprašanjih Zahodnega Balkana pogovarjal z Janšo, kar da je logično.

evropska unija Foto: Getty Images

Nihče ga ni povprašal o dokumentu

Minister je povedal, da ga danes na virtualnem zasedanju zunanjih ministrov EU ni nihče vprašal o tem neuradnem dokumentu, ki je minuli teden dvignil veliko prahu. Zasedanje je bilo virtualno, z jasnim dnevnim redom, tako da takšnega vprašanja niti ne more biti. Niti ni tega vprašal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, je pojasnil Logar.

Ob tem je izrazil veselje, da bodo ministri maja na fizičnem srečanju razpravljali o Zahodnem Balkanu, saj da je smiselno, da je ta razprava v fizični obliki. Razprava zunanjih ministrov o Zahodnem Balkanu je bila predvidena v tem mesecu, a so jo preložili. V Bruslju pojasnjujejo, da je razlog želja, da je razprava o regiji fizična, ne virtualna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin