Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 5. 2021,
20.08

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

19

Natisni članek

predsedovanje Svetu EU Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 10. 5. 2021, 20.08

2 leti, 11 mesecev

Janša: Na konferenci ne bomo govorili o spremembah meja na Balkanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

19

Janša | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je danes v Atenah predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU. Na vprašanje o non-paperju o Zahodnem Balkanu, o katerem je bilo v zadnjem mesecu veliko razprav, je predsednik vlade dejal, da je "non paper nekaj, kar ne obstaja", in da zato tega ne more komentirati.

Slovenija oktobra letos načrtuje neformalni vrh med EU in Zahodnim Balkanom, na katerem bi spregovorili o položaju in naredili nekaj korakov k temu, da bi se širitveni proces pospešil. "Potem ko se ni veliko ukvarjalo s širitvijo EU na Zahodni Balkan zaradi ekonomske krize, migrantske krize in zdaj epidemije, je prišel čas, ko se bomo osredotočili tudi na širitev," je poudaril Janša in dodal:

"Nekatere non-paperje se objavlja samo zato, da se pospeši razpravo, ki je v interesu ene ali druge strani. Slovenija poskuša pomagati regiji Zahodnega Balkana, in to tako, da bo evropska perspektiva Zahodnega Balkana postala realnost. Neformalna konferenca, ki jo bomo organizirali, tako ne bo konferenca o spremembah meja, temveč o evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana."

"Še vedno imamo nekatere evropske države, ki niso članice EU, in širitveni proces je nekaj, kar se mora nadaljevati," je še dejal.

Zunanji ministri EU potrdili evropsko perspektivo Zahodnega Balkana
Zunanji ministri Evropske unije so na današnjem zasedanju v Bruslju ponovno potrdili evropsko perspektivo celotne regije Zahodnega Balkana, je po zasedanju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Tudi slovenski zunanji minister Anže Logar je poudaril pomen nadaljnjega angažmaja unije na Zahodnem Balkanu.

"Regija ima posebno vlogo za Evropo in v Evropi," je povedal Borrell. "Strinjali smo se, da ima Zahodni Balkan kot regija ključno geostrateško vlogo za EU," je poudaril na novinarski konferenci po zasedanju. Ministri so danes poslali jasno sporočilo. Ponovno so potrdili evropsko perspektivo za celotno regijo, je dejal Borrell.
Anže Logar
Novice Logar s komisarko Johanssonovo o prednostnih nalogah predsedovanja Svetu EU

Janša opozoril na pomen odpornosti proti naslednjim epidemijam

"Epidemija bolezni covid-19 nas je vse močno prizadela, prav tako je pokazala na ranljivost Evropske unije. Mislim, da smo se v zadnjih mesecih vsi skupaj veliko naučili in da se velika večina Evrope strinja, da moramo zgraditi Evropo, ki bo odporna proti naslednjim epidemijam, pa tudi na druge izzive, na katere moramo biti bolj pripravljeni, eden od teh je tudi kibernetska varnost," je povedal premier na 6. Delfi ekonomskem forumu v Atenah.

Zastave pred parlamentom
Novice Na Trgu republike zaplapolalo vseh 29 zastav #video

Prednostni nalogi slovenskega predsedovanja bosta po Janševih besedah tudi evropski način življenja in vladavina prava. "Obnoviti moramo unijo uravnoteženih pravic in dolžnosti, okrepiti moramo zaščito človekovih pravic, predvsem pravico do svobode izražanja, ki pa ni le pravica medijev, temveč vsakega posameznika, in je tudi pravica, ki je temelj za številne druge pravice," je poudaril.

V obdobju slovenskega predsedovanja Svetu EU bo tudi čas za razpravo o prihodnosti Evrope. Predsednik vlade je povedal, da so pogledi na evropsko prihodnost različni. Po njegovem mnenju je prav, da se ti pogledi prosto izrazijo ter da se tam, kjer so razlike, naredi kompromise. Okrepiti je treba evropske vrednote, je poudaril, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Tomaž Kavčič Zemono
Novice Predsedovanje: smo prva država, v kateri bo kuhal chef z Michelinovo zvezdico
Ne spreglejte