Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
20.47

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Kemis Vrhnika požar protipožarna varnost

Četrtek, 13. 9. 2018, 20.47

5 let, 7 mesecev

Krajani Vrhnike opozarjajo na pomanjkljivo protipožarno varnost v Kemisu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Kemis | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Tovarna Kemis na Vrhniki, kjer je maja lani zgorelo in se v bližnji potok razlilo več kot 270 ton odpadkov, je za krajane Vrhnike danes odprla svoja vrata. Vodstvo podjetja je ob tem poudarilo, da je bila prva faza sanacije po požaru uspešna in da Kemis ne predstavlja nevarnosti za ljudi. Obratovanju tovarne namreč vse od požara nasprotujejo občina, tri civilne iniciative in številni domačini. 

V Kemisu so danes odprli vrata za vse občane Vrhnike, da bi jim pokazali rezultate sanacije, s katerimi želijo zmanjšati možnosti za požar takšnih razsežnosti, kot je v tovarni izbruhnil maja lani, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. Krajanom so v tovarni med drugim pokazali nove protipožarne stene, avtomatsko gasilno napravo in zaščitene konstrukcije s požarno obstojnimi oblogami.

Emil Nanut
Novice Kaj Kemis danes dela drugače

Krajani Vrhnike opozarjajo na slabo protipožarno varnost v Kemisu

Po poročanju Planet TV današnja zagotovila vodstva Kemisa občanov niso prepričala. Občani so namreč pričakovali, da jim bo vodstvo sporočilo, da Kemis v Vrhniki ne bo več obratoval. Po lanskem silovitem požaru so namreč prepričani, da bi moral Kemis svoje obratovanje preseliti na drugo lokacijo.

Domačini namreč še vedno ne vedo, kakšne posledice je nesreča pustila na okolju in zdravju ljudi, izgubili so tudi zaupanje v državne institucije. Član civilne iniciative Eko Vrh Andrej Markovič je poudaril, da je nova protipožarna varnost v Kemisu po njihovih informacijah slaba.

Kemis
Novice Vrhničani s prvo dobljeno bitko Kemisu otežili boj

V Kemisu zavračajo očitke o pomanjkljivi protipožarni varnosti

"Imamo informacije, da v Kemisu nimajo najboljšega protipožarnega sistema, ki ga je možno dobiti. Po takšni nesreči, kot se je lani zgodila na Vrhniki, bi pričakovali, da bodo kupili najboljši možni sistem protipožarne varnosti," pojasnjuje Markovič.

V Kemisu omenjene očitke zavračajo. Direktor Kemisa Boštjan Šimenc pravi, da temeljite inšpekcijske preglede izvajajo na dva meseca in da za zdaj v zvezi s tem niso prejeli nobenih pripomb.

"Mi bomo naredili vse, da bomo imeli aktivno požarno zaščito, ki bo narejena po zadnjih dognanjih tehnike," je povedal Šimenc in dodal, da jih po prvem delu zdaj čaka še drugi del sanacije.

Novice Pobuda za odvzem dovoljenja Kemisu na ministrstvu izginila v neznano #video
Ne spreglejte