Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 6. 2018,
15.13

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Vrhnika Kemis

Četrtek, 7. 6. 2018, 15.13

5 let, 10 mesecev

Vrhničani s prvo dobljeno bitko Kemisu otežili boj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Kemis | Foto STA

Foto: STA

Upravno sodišče je odpravilo odločbo ministrstva za okolje in prostor, da vrhniška občina v postopku gradbene inšpekcije proti Kemisu ni stranka v postopku. Primer je vrnilo v ponovno odločanje. Sodba je pomembna tudi za druge primere, ker občinam odpira možnost za vključitev v postopke.

Vrhničani, ki se zavzemajo za to, da bi podjetje za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, kjer je lani izbruhnil hud požar, zapustilo njihovo okolje, so dobili prvo bitko na sodišču. Posledica te je, da se bodo morale pristojne inštitucije s civilno družbo pogovarjati o vsebini njihovih zahtev. Kot poudarja časnik Dnevnik, je odločitev pomembna tudi za druge podobne primere v državi, kajti občinam odpira možnost za vključitev v inšpekcijske postopke.

Odvetnik Petrovič: Sodba je izjemno pomembna praksa na tem področju

Vrhniška občina je na upravnem sodišču izpodbijala odločbo ministrstva za okolje in prostor ter sklep ljubljanske območne enote inšpektorata za okolje, ki sta zavrnila njeno zahtevo po tem, da bi ji priznala status stranke v postopku. V tožbi so zahtevali, naj upravno sodišče odpravi sklep gradbenega inšpektorata in mu ga vrne v ponovno odločanje. Sodišče je zahtevi v celoti ugodilo, kar pomeni, da bo moral inšpektorat pri ponovni odločitvi o zahtevi Vrhničanov upoštevati pravna stališča sodbe, povzema časnik Dnevnik.

Odvetnik občine Vrhnika Tomaž Petrovič je sodbo označil kot izjemno pomembno za prakso na tem področju. "V širšem smislu je pomembno, da občine lahko sodelujejo v teh postopkih. Doslej je bilo drugim deležnikom zelo težko priti v postopek, kajti inšpekcije so si zakon uredile tako, da je stranka v postopku le preiskovanec," je za časnik pojasnil odvetnik Občine Vrhnika. Sodišče je občini v tem primeru priznalo javni interes, na katerega je treba gledati drugače kot na preostale interese.

Gradbeni inšpektorat, ki je prvostopenjski upravni organ, je sicer sprva odločil, da občina ni izkazala pravnega interesa v postopku proti Kemisu, ministrstvo za okolje in prostor pa je kot drugostopenjski organ temu pritrdilo. Sodišče pa je zdaj odločilo drugače. | Foto: Andreja Lončar Gradbeni inšpektorat, ki je prvostopenjski upravni organ, je sicer sprva odločil, da občina ni izkazala pravnega interesa v postopku proti Kemisu, ministrstvo za okolje in prostor pa je kot drugostopenjski organ temu pritrdilo. Sodišče pa je zdaj odločilo drugače. Foto: Andreja Lončar

Župan Stojan Jakin ob tem ni optimističen

Vrhniški župan Stojan Jakin je dejal, da ga sodba upravnega sodišča ne navdaja s pretiranim optimizmom. Kot je opozoril, je namreč sodišče predvsem zmotilo, kako je ministrstvo za okolje in prostor obrazložilo svojo odločbo, da občina ni stranka v postopku gradbene inšpekcije proti Kemisu.

Zato Jakin meni, da bo ministrstvo verjetno vztrajalo pri enaki odločbi, le da jo bo podkrepilo z drugačno obrazložitvijo, ki bo prepričala tudi sodišče. Če pa bo vendarle obveljalo, da je občina v tem primeru stranka v postopku, bo to postala pravna praksa, ki bo krojila tudi druge inšpekcijske postopke.

"Kako bodo inšpekcije lahko delale v takih pogojih, si ne znam predstavljati," pravi Stojan Jakin, župan Vrhnike. | Foto: STA , "Kako bodo inšpekcije lahko delale v takih pogojih, si ne znam predstavljati," pravi Stojan Jakin, župan Vrhnike. Foto: STA ,

Kemis brez gradbenega dovoljenja ne bi smel obnoviti stavbe

Na Vrhniki že dlje časa trdijo, da Kemis ne bi smel brez gradbenega dovoljenja obnoviti v lanskem požaru poškodovanega dela stavbe, kar so izpostavili v tožbi. In prav v tem jim je sodišče priznalo pravni interes v inšpekcijskem postopku, ob tem pa zapisalo, da ne ministrstvo za okolje ne Kemis nista prerekala tega zahtevka, kajti na tožbo nista odgovorila.

Senat upravnega sodišča je zapisal, da je sicer res, da se postopek izdaje gradbenega dovoljenja vodi pred pristojno upravno enoto, kar trdi ministrstvo, vendar da gre v tem primeru za "specifično situacijo, ko se v inšpekcijskem postopku ugotavlja, ali je za sanacijo v požaru poškodovanega objekta treba pridobiti gradbeno dovoljenje".

Sodišče je občini pritrdilo tudi pri argumentu, da je Kemisov objekt priključen na javno komunalno in vodno omrežje. Po mnenju sodišča je v tem delu interes občine skrb za zdravo življenjsko okolje, povzema Dnevnik.

Markovič z EkoVrha: "Končno nekaj pozitivnega na formalnih poteh"

"Veseli smo, da se je končno zgodilo nekaj pozitivnega na teh formalnih poteh. Nas so kot stranke v postopku odbijali povsod, to je pa zdaj prvič, da je šlo na sodno vejo oblasti, da ne odločajo več samo inšpekcijske službe, ki so del ministrstev in vlade, ki je zadaj. Sodna veja oblasti je odločila, da argumentacija inšpekcije, da ne sprejme občine kot stranke v postopkih, ni bila prava in morajo odločati še enkrat," je povedal Andrej Marković.

Odločitev Vrhničane neizmerno veseli, saj imajo z vsemi vladnimi službami slabe izkušnje. "Od meritev do komuniciranja, pravzaprav pri vseh smo dobili vtis, kot da ščitijo to podjetje, kot da ima to podjetje privilegij, zato smo veseli, da je sodna veja oblasti rekla svoje. Cilj je, da postanemo stranka v postopku in da bo res tudi sodstvo odločalo, ali Kemis potrebuje gradbeno dovoljenje, ali ne, ne pa gradbena inšpekcija," je povedal predstavnik EkoVrha.

"Kemis pravi, da je vse delal zakonito. Inšpekcijske službe pravijo, da so vse delale zakonito. Kljub temu je izbruhnil katastrofalni požar. Torej je bil tudi ta požar popolnoma zakonit in so vsi naredili svoje delo. In če je to res, samo čakamo nov požar, v katerem bo spet vse v redu, vse spet zakonito. Mi tega ne verjamemo," pove in doda, da niti odvetniki, ki zastopajo občino, ne verjamejo interpretacijam, da Kemis ne potrebuje gradbenega dovoljenja in da je izjema.

Kot nam je dejal predstavnik vrhniške civilne iniciative EkoVrh Andrej Marković (na fotografiji levo ob županu Stojanu Jakinu), so zdaj dogovorjeni za sestanek z obema odvetnikoma, ki predstavljata občino, da se pogovorijo o tem, kaj odločitev sodišča zanje pomeni.  | Foto: STA , Kot nam je dejal predstavnik vrhniške civilne iniciative EkoVrh Andrej Marković (na fotografiji levo ob županu Stojanu Jakinu), so zdaj dogovorjeni za sestanek z obema odvetnikoma, ki predstavljata občino, da se pogovorijo o tem, kaj odločitev sodišča zanje pomeni. Foto: STA ,

Vladimir Mikec ribe Kemis
Novice Že pred Kemisom so ribe spreminjale spol, kaj šele bo? #intervju

Odločitev o gradbenem dovoljenju bi lahko vplivala na okoljsko dovoljenje

Kot poudarja časnik, je bistveni dosežek vrhniške lokalne skupnosti ta, da se bitka proti Kemisu s postopkovne ravni seli na vsebinsko. V ponovnem odločanju se bo moral inšpektorat opredeliti do trditev, da je Kemis neupravičeno obnavljal stavbo brez gradbenega dovoljenja. Od tega pa je v precejšnji meri odvisno, ali bo podjetje lahko ostalo na Vrhniki. Kajti odločitev o tem, ali Kemis potrebuje gradbeno dovoljenje za obnovo, bi lahko vplivala tudi na okoljevarstveno dovoljenje, še poudarja časnik.

Cilj Kemisa ostaja čimprejšnja celovita sanacija

Iz Kemisa so sicer poudarili, da je upravno sodišče s sodbo le odpravilo sklep inšpektorata za okolje in prostor s 14. novembra 2017 in vrnilo zadevo istemu organu v ponovni postopek oziroma odločanje. Kot so pojasnili, njihov cilj ostaja čimprejšnja celovita sanacija objekta na Vrhniki, s čimer bodo zagotovili najboljše mogoče storitve pri ravnanju z nevarnimi odpadki.

Emil Nanut
Novice Kaj Kemis danes dela drugače

Spomnili so tudi, da so si že od požara prizadevali, da bi občane in civilno iniciativo vključili v aktivno komunikacijo in že maja lani predlagali ustanovitev skupine, ki bi bedela nad sanacijo pogorišča, potoka Tojnice in objekta Kemisa ter nad njihovim delovanjem po sanaciji objekta. A so predlog zavrnili tako občani kot v civilni iniciativi in na občinskem svetu, "ker očitno ne želijo pristati na dialog".

"Vedno smo zahtevali pogovor na ravni dejstev in preverljivih podatkov, kar pa očitno ni v interesu nasprotnikov Kemisa. Prihodnost Kemisa še vedno vidimo na tej lokaciji in prepričani smo, da je to lokacijo ob vseh ukrepih, ki smo jih sprejeli predvsem na področju požarne varnosti in ob vzpostavitvi dialoga in z vključevanjem lokalnih skupnosti, mogoče ohraniti," so še zapisali v Kemisu. Ponovili so, da imajo vsa potrebna dovoljenja za delovanje na Vrhniki in da se bodo še naprej trudili, da bi znova pridobili izgubljeno zaupanje občanov.

Ne spreglejte