Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2024,
11.32

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

korupcija naročilo resničnostni šov obrambno ministrstvo KPK

Četrtek, 6. 6. 2024, 11.32

2 tedna

KPK zaznala korupcijska tveganja pri izvedbi javnega naročila ministrstva za obrambo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
KPK | Na podlagi razpoložljive dokumentacije komisija ni potrdila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je postopek ustavila. Zaznala pa je več korupcijskih tveganj.  | Foto STA

Na podlagi razpoložljive dokumentacije komisija ni potrdila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je postopek ustavila. Zaznala pa je več korupcijskih tveganj.

Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek v zvezi s sumi nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila ministrstva za obrambo za produkcijo dokumentarne resničnostne serije Vojak v akciji. Pri javnem naročilu je zaznala več korupcijskih tveganj, zadevo pa odstopila računskemu sodišču in državni revizijski komisiji.

Komisija je postopek glede domnevnih nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila ministrstva za obrambo (Mors) Vojak v akciji začela na lastno pobudo, prejela pa je tudi prijavo in sklep komisije DZ za nadzor javnih financ, naj uvede postopek zaradi suma korupcije in suma kršitve integritete.

Na podlagi razpoložljive dokumentacije komisija ni potrdila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je postopek ustavila. Zaznala pa je več korupcijskih tveganj. Zaradi zaznanih nepravilnosti v povezavi s porabo javnih sredstev je zadevo odstopila v obravnavo računskemu sodišču, v zvezi z morebitnim nasprotjem interesov zaradi domnevnih poznanstev med ponudnikom in uradnimi osebami Morsa pa državni revizijski komisiji, saj v postopkih javnega naročanja za nasprotje interesov veljajo določbe zakona o javnem naročanju, so sporočili s KPK.

Mors bi lahko postopal transparentnejše

"Čeprav je iz preteklih aktivnosti Morsa razvidno, da zamisel o TV-seriji oziroma konkretno javno naročilo ni bilo izdelano na pobudo tretjih oseb, pa bi po oceni KPK Mors lahko v fazi priprave javnega naročila postopal bolj transparentno in sledljivo ter tako celotni predhodni postopek ustrezneje beležil v dokumentih," so zapisali.

Komisija je zaznala korupcijska tveganja v razpisni dokumentaciji, v kateri je naročnik dal zahteve, ki odstopajo od zakonskih pogojev, ni dovolj jasno opredelil zahtevanih dokazil in določil presplošna merila za ocenjevanje. Komisija je zaznala tudi tveganja v zvezi z napovedjo ponovitve javnega naročila. Kadar naročnik zavrne vse ponudbe, lahko za isti predmet izvede nov postopek javnega naročanja le, če so se bistveno spremenile okoliščine, zaradi katerih je zavrnil vse ponudbe. Če se bistvene okoliščine ne spremenijo, pa lahko ponovitev istega javnega naročila ustvarja videz, da bi naročnik lahko favoriziral ali želel favorizirati določenega ponudnika, so opozorili.

Problematična je tudi neustrezno utemeljena ocena vrednosti naročila

Tveganje za netransparentnost pri upravljanju javnih zadev in finančnih sredstev predstavlja tudi zaznano neskladje med naročili produkcije in finančnim načrtom Morsa. Z vidika transparentnosti in jasnosti je po mnenju KPK problematična tudi neustrezno utemeljena ocena vrednosti predmetnega naročila, pojasnilo Morsa, da ta ni bila izvedena zaradi pomanjkanja tovrstnih oglaševalskih akcij v Sloveniji, pa je nezadostno.

KPK opozarja tudi na visoko korupcijsko tveganje, ki ga predstavlja veliko razhajanje med vrednostjo projekta, ki jo je določil Mors, in vrednostjo projekta po oceni zunanjega izvajalca za izvajanje promocije zaposlovanja v Slovenski vojski iz leta 2020. Dodatna korupcijska tveganja povzroča tudi odsotnost tržne analize pred izvedbo javnega naročila, so še opozorili.

denar, evri
Novice V interesu koga res delajo evropski poslanci: "Zakaj bi skrival, če imaš dobre namene?"
Robert Šumi
Novice Predsednik KPK Robert Šumi: Pri obravnavi posameznih zadev KPK ne manjka poguma
Klemen Jaklič
Novice KPK bo za mnenje v zadevi Jaklič zaprosila pripravljavca zakonodaje
Ne spreglejte