Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2020,
15.35

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

21

Natisni članek

zdravstveni dom maska zaščita Koronavirus

Torek, 25. 2. 2020, 15.35

4 leta, 1 mesec

Koronavirus: bo kratko potegnilo zdravstveno osebje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

21

Koronavirus, maska, zaščita, oprema | Okužba s koronavirusom je potrjena tudi v Avstriji in na Hrvaškem. | Foto Getty Images

Okužba s koronavirusom je potrjena tudi v Avstriji in na Hrvaškem.

Foto: Getty Images

Koronavirus se širi. Po Italiji, kjer je število okuženih že preseglo 280, so prvi primer okužbe potrdili tudi na Hrvaškem in dva v Avstriji. Tudi Slovenija te dni zadržuje dih, kajti glede na razmere pri sosedih skorajda ni več dvoma, da bo virus prišel tudi k nam.  V lekarnah je zmanjkalo zaščitnih mask, zmanjkuje tudi razkužil, težave z zalogami ustrezne zaščitne opreme za svoje osebje pa imajo nekateri zdravstveni domovi.

Na voljo ni dovolj profesionalnih zaščitnih mask za zdravstveno osebje, kot tudi ne brisov, s katerimi se odvzame vzorec sluznice in se pošljejo na mikrobiološko analizo, ki nato potrdi, ali ovrže sum na okužbo s koronavirusom. Kar pomeni, da bi zdravniki v primeru večjega izbruha bolezni, kot se je to zgodilo v Italiji, morali celo brez ustrezne zaščitne opreme pregledovati bolnike, potencialno okužene s koronavirusom.

Koronavirus v Avstriji
Novice Koronavirus tudi v Švici, Avstriji in na Hrvaškem #video

Zaloge zaščitne opreme ob večjih epidemijah ne bodo zadostovale

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura v luči ponedeljkovih kritik zdravnikov pojasnjuje, da so bila navodila, kako ukrepati ob širjenju novega koronavirusa, jasna, dodaja pa, da težavo predstavlja pomanjkanje zaščitnega materiala. "Naročili smo ga že pred novim letom, pa do zdaj še nismo vsega dobili. Nekaj zaščitne opreme imamo, kar pa ob večjih epidemijah ne bo zadostovalo," pojasnjuje Gantar Žurova.

Tudi instrumentov za jemanje brisov v nekaterih zdravstvenih domovih ni dovolj. | Foto: Getty Images Tudi instrumentov za jemanje brisov v nekaterih zdravstvenih domovih ni dovolj. Foto: Getty Images Na vprašanje, kdaj pričakujejo dodatne zaščitne maske in plašče ter brise za odvzem kužnine, direktorica kranjskega znanstvenega doma odgovarja, da dobavitelji tega materiala trenutno nimajo ter da se s to težavo spopadajo tudi drugi zdravstveni domovi.

Bolniki, pri katerih se pojavi sum na okužbo z virusom covid-19, morajo poklicati osebnega zdravnika in ostati doma. V primeru, da kljub temu pridejo v zdravstveni dom, mi na to nimamo vpliva, pojasnjuje Gantar Žurova: "Imeli bomo izolacijsko ambulanto, so pa vsi bolniki dobili navodila, da ob vročini oziroma respiratornem obolenju pokličejo zdravnika. To je bilo jasno povedano, ne moremo pa vplivati na to, da ljudje to resnično upoštevajo."

Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Koronavirus: v Sloveniji še ni okuženih, meje ostajajo odprte #video

V koprskem zdravstvenem domu dodatno opremo pričakujejo sredi marca

V koprskem zdravstvenem domu pravijo, da imajo zaščitne opreme in brisov za zdaj dovolj, so pa za primer večjega izbruha naročili dodaten zaščitni material. "Če se bodo ljudje držali tega, da bodo ostali doma in ne bodo hodili naokrog, ne samo po ambulantah, ampak tudi po trgovskih središčih, dodatne zaščitne opreme niti ne bomo potrebovali," meni strokovna vodja Zdravstvenega doma Koper Ljubica Kolander Bizjak. Dodatno zaščitno opremo, ki bi jo potrebovali v primeru večjega izbruha covid-19, bodo, po njenih besedah, lahko dobili sredi marca.

Med obvezno zaščitno opremo zdravstvenih delavcev med drugim sodijo rokavice, maska in očala. | Foto: Getty Images Med obvezno zaščitno opremo zdravstvenih delavcev med drugim sodijo rokavice, maska in očala. Foto: Getty Images Kolander Bizjakova ob tem poudarja, da morajo bolniki v primeru vročine in kašlja poklicati svojega osebnega zdravnika, ki jim bo dal navodila po telefonu: "To je veljalo tudi pri gripi, pa se nihče tega ne drži." Na vprašanje, kaj bodo storili, če se bo pri njih oglasil bolnik, pri katerem bi se pojavil sum okužbe s covid-19, pa odgovarja, da bodo ukrepali v skladu z navodili: "Zaščitili bomo pacienta, sebe, tiste, ki so bili v stiku z njim, in o tem obvestili epidemiologa, ki bo ukrepal naprej."

Zdravstvene ustanove na Primorskem obiskuje tudi veliko ljudi iz sosednje Italije. Po besedah Kolander Bizjakove to za zdaj ne pomeni velike težave, ker gre za prebivalce dežele Furlanije - Julijske krajine, kjer kljub razglašenim izrednim razmeram do zdaj niso zabeležili še niti nobenega primera okužbe s covid-19.

"Območja, ki glede na navodila NIJZ pomenijo visoko tveganje, so še vedno samo Lombardija, območja v Benečiji, ki mejijo na Lombardijo, Piemont in Emilija - Romanja. Furlanija - Julijska krajina pa ni med njimi," še dodaja Kolander Bizjakova.

V Novi Gorici imajo nekaj zalog

V novogoriškem zdravstvenem domu imajo trenutno 40 profesionalnih zaščitnih mask, jutri pa jih pričakujejo še 260 (če se kje ne zatakne), kar naj bi zadostovalo za vsaj deset dni, če se okužba pojavi pri nas, odgovarjajo v Novi Gorici. Zatrjujejo tudi, da imajo na zalogi tudi navadne maske tipa 1, ki so namenjene obiskovalcem.

Ob tem dodajajo, da za sam pregled zdravnika zadostuje običajna maska, ne pa tudi za jemanje brisov. Dodali so še, da imajo sicer tudi nekaj ostale zaščitne opreme (očala, obleke), več tega pa pričakujejo jutri. "Na zalogi imajo tudi 50 komadov opreme za jemanje brisov, več pa zaenkrat ne," je še povedala direktorica zdravstenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec

Tudi v Mariboru in Celju za zdaj vsega dovolj

Težav z zalogo zaščitne opreme in pripomočkov za odvzem brisov trenutno tudi nimajo ne v Celju ne v Mariboru. V celjskem zdravstvenem domu pravijo, da imajo dovolj zaščitnih mask tako za osebje in kot tudi za obiskovalce.

Iz Zdravstvenega doma doktorja Adolfa Drolca Maribor, ki deluje na 42 lokacijah, pa sporočajo, da imajo za zdaj dovolj tako profesionalnih zaščitnih mask za zdravnike in preostalo zdravstveno osebje kot tudi brisov za odvzem kužnine.

V ljubljanskem kliničnem centru dobili donacijo zaščitnih mask

O ustrezni zaščiti zdravstvenega osebja smo povprašali tudi Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer so nam zagotovili, da imajo ustrezne zaščitne opreme dovolj. "Za zdaj je vsega dovolj. Dobava poteka sproti," nam je pojasnil vodja službe za odnose z javnostjo Jure Brankovič.

In povedal še, da ljubljanski klinični center prejme tudi donacijo 100 tisoč navadnih zaščitnih mask za obiskovalce. "Donacija je prišla od podjetnika. V sredo ali četrtek bomo imeli predstavitev, ko jih uradno prevzamemo in pripravimo po sprejemnih točkah."

V lekarnah po Sloveniji je po zaščitnih maskah začelo primanjkovati še razkužil. | Foto: Getty Images V lekarnah po Sloveniji je po zaščitnih maskah začelo primanjkovati še razkužil. Foto: Getty Images

Zakaj zaščitnih mask ne odstopijo pri zavodu za blagovne rezerve

Zaradi pomanjkanja zaščitne opreme v nekaterih zdravstvenih zavodih se postavlja vprašanje, zakaj zaščitnega materiala zdravstvenim delavcem ne odstopijo v Zavodu Republike Slovenije za blagovne rezerve. Kot pojasnjujejo v omenjenem zavodu, drži, da imajo na zalogi nekatere vrste zaščitne opreme, ki so primerne tudi za zaščito pred virusom covid-19.

"O njihovi uporabi bo v skladu z zakonom o blagovnih rezervah odločala vlada, predlog o uporabi, količinah in prejemnikih pa bosta praviloma oblikovala ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo," pojasnjujejo na zavodu za blagovne rezerve.

Na vprašanje, ali bi omenjena zaščitna oprema zadostovala za potrebe po zaščiti v primeru večjega izbruha novega koronavirusa pri nas, na zavodu odgovarjajo, da lahko oceno o zadostnosti zaščitnih sredstev v blagovnih rezervah za primer večjega izbruha virusa v Sloveniji poda le ministrstvo za zdravje, ki pozna obsežnost izbruha virusa in koordinira vse aktivnosti za zaščito pred njim.

Koronavirus, Kitajska
Novice Kdo je "pacient nič" v izbruhu novega koronavirusa?
Koronavirus italija
Novice V Italiji koronavirus zahteval že deset žrtev
Ne spreglejte