Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2022,
20.14

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

30

Natisni članek

Zmago Jelinčič Zdravko Počivalšek Dejan Židan Marjan Šarec upokojitev zaposlitev delo

Torek, 26. 4. 2022, 20.14

1 leto, 11 mesecev

Kje se bodo zaposlili in kaj bodo delali neizvoljeni poslanci? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

30

Koga od neizvoljenih poslancev že čakajo nove ali stare službe? Kdo gre v pokoj in kdo na dolge plačane počitnice? Poslancem po izteku mandata namreč zaradi težke zaposljivosti pripada pol leta nadomestila v višini 80 odstotkov poslanske plače. Po volitvah leta 2018 je bilo takšnih kar 27 poslancev. Kdo se bo tokrat odločil za nadomestilo, pa za zdaj nihče ne želi razkriti. 

Že drugič se od državnega zbora poslavlja starosta slovenske politike in prvak Slovenske nacionalne stranke, 74-letni Zmago Jelinčič. Kot je povedal, se bo najprej preselil na Obalo. 

Jelinčič gre na morje, a računa na vrnitev 

"To hišo bom prodal, preselil se bom na morje, tukaj pa bom kupil stanovanje. Računam, da bo tale polomijada, ki se je zdaj z Golobčkom dogodila čez leto, leto in pol propadla in bodo nove volitve. In takrat računam, ko bom spet v parlamentu, da bom moral nekje prespati, da ne bom spal v hotelu, ne," je menil Jelinčič, ki mu poslansko nadomestilo, 80 odstotkov poslanske plače, ne pripada, saj je, podobno kot nekdanja poslanca DeSUS Franc Jurša in Branko Simonović, upokojenec.

O upokojitvi pa še vedno ne razmišlja prvak stranke Konkretno, 65-letni Zdravko Počivalšek. Leta 2014 se je s čela Term Olimia v Ljubljano odpravil na povabilo Mira Cerarja, ki ga je postavil za gospodarskega ministra. 

Počivalšek se pripravlja na lokalne in predsedniške volitve 

Takrat je Počivalšek dejal, "da ministrovanje ni posel za ljudi, ki imajo tanko kožo ali pa imajo šibke živce, in verjamem, da imam jaz zelo trdo kožo in jeklene živce, in na teh temeljih nameravam delati naprej".

O odhodu domov za zdaj še ni govora, z listo Povežimo Slovenijo naj bi se že pripravljali tako na prihajajoče lokalne kot tudi predsedniške volitve, a Počivalšek, kot pravi, nima želje nadomestiti Pahorja. 

Eden od najbolj prilagodljivih poslancev pa je verjetno njegov nekdanji strankarski kolega Jani Möderndorfer. Od Zveze socialistične mladine Slovenije je šel k LDS, potem k Jankovićevi Pozitivni Sloveniji, še nato k Stranki Alenke Bratušek, pa med nepovezane poslance, od tam je prestopil k Miru Cerarju, pred dvema letoma pa je protestno, zaradi koalicijskega povezovanja stranke z Janševo SDS, prestopil k Marjanu Šarcu.

Kaj pa Šarec in Židan?

Po 11 letih sedenja v državnem zboru rekorderju po številu strank, ki jih je zastopal, ob rednih šestih mesecih pripada še enkrat toliko finančne varnosti v obliki poslanskega nadomestila. Sicer pa je nazadnje bil samozaposlen kot tolmač slovenskega znakovnega jezika. Tudi njegov šef Marjan Šarec, predsednik LMŠ, še ni prepričan o svoji prihodnosti. Najprej mora počakati na odločitev organov stranke, ali mu sploh še zaupajo. 

V državnem zboru bo na prvem shodu v novi sestavi manjkal tudi Dejan Židan, ki je bil nekaj let celo njegov voditelj. Nekdanji predsednik Socialnih demokratov je po šestih letih položaj predal evropski poslanki Tanji Fajon. Takrat je dejal, da "v resnici v Tanji Fajon vidi novo predsednico vlade Republike Slovenije". Na Levstikovi nad njim sicer še niso obupali. Čeprav ne bo poslanec, bi se lahko v parlament vračal morda kot kmetijski minister. To nalogo je opravljal kar osem let.

Tino Heferle je na položaj podpredsednice DZ predlagalo pet strank bodoče koalicije in Levica.
Novice Tina Heferle: Rezultat LMŠ je katastrofalen poraz za vse nas
Volitve, Svoboda, Cvetličarna.
Novice Volitve so mimo, kdaj bi lahko dobili novo vlado?
Italijanski časniki, splet o volitvah v Sloveniji, Andrej Černic
Novice Za Italijane volitve v Sloveniji ob robu novic #foto
Janez Janša
Novice Prvi sestanki organov strank: Janša ostaja na čelu SDS
Predsedniki političnih strank
Novice Tako si bodo zmagovalci in poraženci volitev razdelili državne milijone
Ne spreglejte