Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2022,
20.58

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

59

Natisni članek

rezultati NSi Matej Tonin SDS Janez Janša Janez Janša Volitve 2022

Ponedeljek, 25. 4. 2022, 20.58

1 leto, 12 mesecev

Prvi sestanki organov strank: Janša ostaja na čelu SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

59

Janez Janša | Na nedeljskih volitvah je slavila nova stranka Gibanje Svoboda, SDS je bila druga, NSi pa tretja. Glede na povolilna razmerja v parlamentu in napovedi predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba pa je že skoraj jasno, da ne SDS, ki vodi trenutno vlado, ne NSi ne bosta del vladne koalicije. | Foto Reuters

Na nedeljskih volitvah je slavila nova stranka Gibanje Svoboda, SDS je bila druga, NSi pa tretja. Glede na povolilna razmerja v parlamentu in napovedi predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba pa je že skoraj jasno, da ne SDS, ki vodi trenutno vlado, ne NSi ne bosta del vladne koalicije.

Foto: Reuters

V aktualnih vladnih strankah SDS in NSi, ki se bosta po nedeljskih volitvah očitno selili v opozicijo, so bili danes že sestanki organov strank. Popoldne sta se namreč sestala izvršilna odbora strank, so potrdili v SDS in NSi.

SDS je sicer na volitvah dobila večje absolutno število glasov kot pred štirimi leti, a ob visoki volilni udeležbi zabeležila nižji odstotek podpore. Če jo je leta 2018 podprlo 24,9 odstotka volivcev, jo je v nedeljo po delnih neuradnih izidih 23,52 odstotka. Je pa v DZ prišlo skupaj manj strank, zato bo SDS z nižjim odstotkom dobila 27 poslanskih mandatov, kar je dva več kot pred štirimi leti.

Kot je v prvem nedeljskem odzivu po volitvah dejal prvak stranke Janez Janša, je SDS na volitvah zmagala v številnih volilnih okrajih, tudi tistih, kjer ni še nikoli. Na vprašanje, ali je po objavi rezultatov v kakšnem trenutku razmišljal o odstopu, pa je odgovoril: "Kar zadeva odstope, mislim, da je pred nami še dolga vrsta tistih, ki so izgubili vse mandate ali pol mandatov. Bomo malo počakali, kako se bo to zvrstilo."

Predsedniki političnih strank
Novice Tako si bodo zmagovalci in poraženci volitev razdelili državne milijone
Volitve. Glas. Volilna skrinjica.
Novice V torek znani izidi glasovanja po pošti iz Slovenije

Pobud za umik Janše naj ne bi bilo

Tako po neuradnih informacijah tudi na današnji seji izvršilnega odbora stranke, ki je bila popoldne, na mizi naj ne bi bilo pobud za umik dolgoletnega predsednika stranke z njenega vrha.

Je pa bilo v SDS v nedeljo vendarle mogoče zaznati razočaranje, da ji ne bo uspelo nadaljevati vladne zgodbe. Prav tako strankam desnega političnega pola ni uspelo zagotoviti večine v DZ. V parlament je namreč poleg SDS prišla le še ena članica zdajšnje desnosredinske vlade, NSi.

Tudi NSi je sicer dobila en poslanski mandat več kot pred štirimi leti, in sicer osem, a ob nižji podpori. Dobila je 6,85 odstotka glasov, leta 2018 pa 7,2 odstotka. Stranka je na obojih volitvah merila na deset poslanskih sedežev oziroma 10-odstotno podporo.

Po volitvah leta 2018 je prvak stranke Matej Tonin, ker cilja niso dosegli, celo ponudil svoj odstop. Tokrat o tem ni bilo govora, po informacijah STA tudi na izvršilnem odboru, na katerem so analizirali izide volitev, ne, Tonin pa je v prvem nedeljskem odzivu izjavil, da so "na olimpijskih igrah osvojili želeno medaljo".

Ne spreglejte