SiolNET. Novice Slovenija
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kirurgoma za popolno rekonstrukcijo nosu tudi predsedniško odlikovanje

0,28

termometer

rekonstrukcija nosu
Foto: UKC Ljubljana

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v predsedniški palači vročil priznanje jabolko navdiha kirurgoma Urošu Ahčanu in Vojku Didanoviču za inovativno metodo popolne rekonstrukcije nosu, s katero so v ljubljanskem kliničnem centru postavili nov mejnik v obrazni rekonstrukcijski kirurgiji.

Strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so s pomočjo 3D-modela prvi na svetu naredili nov nos iz kosti in mehkih tkiv na podlahti bolnice, ga pustili mesec dni, da se je zacelil po 3D-modelu, in ga nato prenesli na njen obraz. Bolnici so namreč zaradi invazivnega kožnega raka amputirali nos.

d Novice Izjemen dosežek UKC Ljubljana. Tega ni naredil še nihče na svetu. #video

Rekonstrukcija nosu po popolni amputaciji predstavlja enega najzahtevnejših posegov, je poudaril predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Ahčan, ki je bolnico operiral skupaj z Didanovičem s kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana.

Nov korak v medicini

Ahčan je pojasnil, da so prednosti take rekonstrukcije nosu, ki je izdelan iz telesu lastnih tkiv, tudi v manjšem številu operacij, hitrejšem celjenju in krajši rehabilitaciji. Ocenil je, da je v Sloveniji okoli 20 bolnikov s popolno amputacijo nosu, ki bi lahko bili primerni kandidati za tako rekonstrukcijo, ena bolnica pa se že zanima za poseg.

Ahčan in Didanovič ter njuni sodelavci so s posegom naredili povsem nov korak v medicini. Na Kitajskem sicer lahko z biotiskalniki iz ušesnega hrustančnega tkiva natisnejo nos, a je težava pri tem prekrvavitev organa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 57
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin