Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2024,
12.58

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

Natisni članek

fašizem nacizem Gibanje Svoboda predlog novele zakona javni red in mir

Torek, 18. 6. 2024, 12.58

1 teden, 1 dan

"Kdorkoli lahko postavi kip Adolfa Hitlerja, pa se proti njemu v Sloveniji ne more ukrepati"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83
Hitler muzej predmeti | Pobude za spremembe zakonodaje so se pojavile po neprijavljenem javnem shodu zamaskiranih pripadnikov samooklicane Slovenske obrambne straže, ki je v središču Ljubljane potekal 7. junija in ki se ga je po podatkih Policijske uprave Ljubljana udeležilo 70 oseb. | Foto Reuters

Pobude za spremembe zakonodaje so se pojavile po neprijavljenem javnem shodu zamaskiranih pripadnikov samooklicane Slovenske obrambne straže, ki je v središču Ljubljane potekal 7. junija in ki se ga je po podatkih Policijske uprave Ljubljana udeležilo 70 oseb.

Foto: Reuters

Svoboda je v koalicijsko usklajevanje posredovala predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, s katero prepovedujejo poveličevanje nacizma in fašizma ter tovrstnih organizacij iz časa druge svetovne vojne na slovenskem ozemlju. To bo glede na predlog novele obravnavano kot prekršek, ki se kaznuje z globo od tisoč do 2.500 evrov.

"Trenutno lahko po slovenski zakonodaji kdorkoli postavi kip Adolfa Hitlerja, pa se proti njemu ne more ukrepati," je na novinarski konferenci ob predstavitvi predloga novele ponazoril poslanec Svobode Martin Premk. Zato upajo, da bodo s predlogom novele zakona pomagali ustaviti sovražni govor, razpihovanje nestrpnosti in sovraštva, je dodal.

Posameznika, ki bi na javnem mestu na primer obešal nacistične in fašistične zastave, razkazoval simbole, vzklikal pozdrave, parole, pel himne in pesmi z namenom poveličevanja, odobravanja, opravičevanja, zagovarjanja ali spodbujanja teh skrajnih ideologij, bi se glede na predlog novele kaznovalo z globo od tisoč do 2.500 evrov.

Shod svastika
Novice V Ljubljani shod pripadnikov t. i. Slovenske obrambne straže #video

Dovoljeno pa bi bilo, da se nacistični, fašistični in simboli okupatorskih organizacij ter z njimi povezana slikovna in avdiovizualna gradiva uporabljajo za namene izobraževanja ali na primer v muzejih, filmih ali gledaliških predstavah, še izhaja iz predloga novele.

Za natančnejše definicije

Nošenje takšnih simbolov že zdaj ni dovoljeno, a je po Premkovih besedah treba v takih primerih dokazati, da gre za spodbujanje sovraštva, nestrpnosti ali rasizma. S predlogom novele zakona pa bi se to definiralo kot prekršek.

Predlog novele natančno opredeljuje tudi organizacije, katerih simbole je prepovedano širiti. In sicer gre za organizacije, ki so v času druge svetovne vojne z Nemčijo, Kraljevino Italijo, Kraljevino Madžarsko in Neodvisno državo Hrvaško sodelovale pri okupaciji območja današnje Republike Slovenije v Kraljevini Jugoslaviji.

Te "okupatorske organizacije", kot so jih poimenovali, so Prostovoljna protikomunistična milica, Slovensko domobranstvo, Gorenjska samozaščita, Slovenski narodni varnostni zbor, Jugoslovanska vojska v domovini, Vermani, Raztrganci, Črna roka in Ustaši.

V okviru vlade so se po Premkovih besedah pogovarjali tudi, da je potrebna sprememba 297. člena kazenskega zakonika, s katerim bi se v hujših primerih spodbujanje oz. poveličevanje nacizma in fašizma lahko obravnavalo tudi kot kaznivo dejanje. Takšno poslansko pobudo je sicer pred tednom dni podala Levica.

Kot je na ponedeljkovi seji DZ dejal notranji minister Poklukar, spremembo kazenskega zakonika v zvezi s tem že pripravlja ministrica za pravosodje Andreja Katič, s tem pa bo policija dobila "bolj čvrsta orodja" za pregon javnega spodbujanja sovraštva.

Ilaria Salis
Novice Italijani na nogah: bo ta ženska usodna za Orbana?
Adolf Hitler
Novice Bo res uresničena Hitlerjeva želja o njegovi rojstni hiši? #foto
Kanadski parlament, Ottawa
Novice Stoječe ovacije nacističnemu vojnemu veteranu, potem pa opravičilo

 

Ne spreglejte