Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2023,
16.50

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

Natisni članek

opravičilo napaka veterani nacizem vojska Ukrajina parlament Kanada

Ponedeljek, 25. 9. 2023, 16.50

7 mesecev

Stoječe ovacije nacističnemu vojnemu veteranu, potem pa opravičilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69
Kanadski parlament, Ottawa | Rota ni upošteval dejstva, da je Hunka služil v 14. grenadirski diviziji zloglasnih nacističnih enot SS. | Foto Reuters

Rota ni upošteval dejstva, da je Hunka služil v 14. grenadirski diviziji zloglasnih nacističnih enot SS.

Foto: Reuters

Predsednik predstavniškega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota se je v nedeljo opravičil zaradi pozdrava s stoječimi ovacijami, ki so ga v petek namenili ukrajinskemu vojnemu veteranu, ki naj bi se med drugo svetovno vojno boril v nacistični enoti. Kot je pojasnil v opravičilu, je šele "pozneje izvedel več informacij".

Med petkovim obiskom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v kanadskem parlamentu se je Rota poklonil 98-letnemu ukrajinskemu priseljencu Jaroslavu Hunki. Pozdravil ga je kot ukrajinsko-kanadskega vojnega veterana in junaka druge svetovne vojne, ki se je proti Rusom boril za ukrajinsko neodvisnost. Prisotni so se odzvali z aplavzom, poroča britanski BBC.

V diviziji večinoma Ukrajinci pod nacističnim poveljstvom

Anthony Rota | Foto: Reuters Anthony Rota Foto: Reuters Rota pri tem ni upošteval dejstva, da je Hunka služil v 14. grenadirski diviziji zloglasnih nacističnih enot SS, katerih zločini proti človeštvu med holokavstom so dobro dokumentirani, je v nedeljo sporočila organizacija za človekove pravice, posvečena izobraževanju o holokavstu in antisemitizmu, Friends of Simon Wiesenthal Center (FSWC).

Omenjena divizija, znana tudi kot divizija Galicija, je bila prostovoljna enota, ki so jo sestavljali večinoma Ukrajinci pod nacističnim poveljstvom. FSWC je incident označila za šokanten in Roto pozvala, naj se opraviči tistim, ki so preživeli holokavst, in veteranom druge svetovne vojne ter pojasni svoje ravnanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rota, sicer liberalni poslanec, se je nato v nedeljo opravičil in pojasnil, da je "pozneje izvedel več informacij", zaradi katerih obžaluje svoje dejanje. "Ta pobuda je bila v celoti moja (...). Še posebej se želim globoko opravičiti judovskim skupnostim v Kanadi in po svetu," je dejal.

V uradu kanadskega premierja Justina Trudeauja, ki vodi liberalno stranko, so zanikali kakršnokoli vpletenost in poudarili neodvisnost od urada predsednika parlamenta. Kot so pojasnili v objavi na družbenem omrežju X, o načrtovanem priznanju niso bili obveščeni ne oni ne ukrajinska delegacija.

Vodja kanadske opozicije in konservativcev Pierre Poilievro je kljub temu vlado obtožil "napačne presoje". Po njegovi oceni je namreč Trudeaujev "osebni protokolarni urad odgovoren za organizacijo ter preverjanje vseh gostov in programov za tovrstne državne obiske".

Zelenski se je sicer med svojim prvim obiskom v Ottawi v Kanadi zahvalil za podporo v boju proti ruski agresiji, Trudeau pa mu je zagotovil dodatno pomoč, v okviru katere bo Kanada Ukrajini med drugim poslala 50 oklepnih vozil.

Ne spreglejte