Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
21.01

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

Natisni članek

Ljubljana protestni shod protest neonacizem migranti

Petek, 7. 6. 2024, 21.01

1 teden, 5 dni

V Ljubljani shod pripadnikov t. i. Slovenske obrambne straže #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

V središču Ljubljane se je popoldne zbrala skupina zamaskiranih, v večini moških, šlo naj bi za pripadnike skupine, ki se je poimenovala Slovenska obrambna straža. Skandirali so protimigrantske parole, zagorele so tudi bakle. Shod je zaradi zagotavljanja javnega reda in miru spremljalo večje število policistov, so za STA sporočili iz PU Ljubljana.

Posnetek
Novice Napad s sekiro v središču Ljubljane? Policija pojasnjuje, kaj se je zgodilo.

Policijska uprava (PU) Ljubljana je za STA sporočila, da so prisotnost policistov v središču Ljubljane povečali zaradi javno objavljenih informacij o možnosti shoda, ki pa ni prijavljen v skladu z zakonom o javnih zbiranjih.

"To pomeni, da tudi ni organizatorja, ki bi z rediteljsko službo poskrbel za varno odvijanje shoda," so sporočili. Aktivnosti policistov še potekajo, več informacij bo policija podala po zaključku.

Shod svastika | Foto: Bobo Foto: Bobo

Eden od udeležencev shoda v Ljubljani, ki je bil med prižiganjem bakel na Prešernovem trgu v ospredju dogajanja, je imel na prsih jasno viden del tetovaže svastike, ki velja za najbolj prepoznavni simbol nacizma.

Pripadniki tako imenovane Slovenske obrambne straže se etiketiranju, da so neonacisti, sicer upirajo, prav tako informacije, da imajo pripadniki skupine v svojih vrstah posameznike, ki simpatizirajo z nacizmom, zanikajo tudi mnogi njihovi podporniki.

slovenska obrambna straža
Novice Policija potrdila identiteto nekaterih članov samoorganizirane vaške straže v Ljubljani #video

Po nekaterih ocenah se je na omenjenem shodu v središču Ljubljane, kjer danes sicer potekajo še zadnje aktivnosti strank, ki sodelujejo v kampanji za evropske volitve, veliko pa je tudi turistov, zbralo okrog 50 zamaskiranih posameznikov.

Glede na zastavo, ki so jo nosili, gre za skrajno skupino, ki je nedavno pritegnila pozornost z videoposnetkom, na katerem so na steber zvezali domnevnega migranta, kar so ostro obsodili v več političnih strankah in drugih organizacijah.

Ne spreglejte