Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2023,
15.00

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

zgodovina nacizem Avstrija prenova hiša rojstvo

Torek, 21. 11. 2023, 15.00

5 mesecev, 1 teden

Bo res uresničena Hitlerjeva želja o njegovi rojstni hiši? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
Adolf Hitler | Prenova hiše naj bi stala 20 milijonov evrov, končali pa naj bi jo leta 2025. Policijska postaja naj bi postala leta 2026. | Foto Thinkstock

Prenova hiše naj bi stala 20 milijonov evrov, končali pa naj bi jo leta 2025. Policijska postaja naj bi postala leta 2026.

Foto: Thinkstock

Preoblikovanje rojstne hiše nemškega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja je v teku, je objavila agencija Reuters. Na tem mestu bo zrasla policijska postaja, čeprav je avstrijski režiser dokumentarnega filma opozoril, da bi s tem uresničili Hitlerjevo željo.

Ker je Hitlerjeva rojstna hiša v kraju Braunau am Inn v Zgornji Avstriji postala romarsko središče za neonaciste, jo je avstrijska vlada po letih pravnih zapletov prevzela leta 2016. Odločila se je, da jo bo prenovila in preoblikovala v policijsko postajo, v kateri bodo policiste usposabljali o človekovih pravicah. 

Prostora bo za okoli 50 policistov, prenova se je začela oktobra.  | Foto: Reuters Prostora bo za okoli 50 policistov, prenova se je začela oktobra.  Foto: Reuters

Avstrijski režiser Günter Schwaiger, ki je posnel dokumentarni film o Hitlerjevi rojstni hiši, je ocenil, da bi z njeno preureditvijo v policijsko postajo "vedno obstajal sum, da so to storili v skladu z diktatorjevimi željami", je avgusta letos poročala francoska tiskovna agencija AFP.

prenova, Hitler, rojstna hiša, Avstrija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Želel naj bi upravno poslopje 

V lokalnem časniku iz 10. maja 1939 je namreč našel članek, v katerem je pisalo, da je Hitler svojo rojstno hišo dal na voljo vodstvu uprave okrožja v želji, da bi jo preuredilo v upravno poslopje.

Preoblikovanje hiše v policijsko postajo bi tako pomenilo upravno rabo, ki jo je načrtoval Hitler, je ocenil režiser Schwaiger in pozval vlado, naj ponovno premisli o svojih načrtih. 

Schwaigerjev film so v avstrijskih kinematografih premierno predvajali v začetku septembra. | Foto: Reuters Schwaigerjev film so v avstrijskih kinematografih premierno predvajali v začetku septembra. Foto: Reuters

Zgodovinar Oliver Rathkolb, član strokovne komisije, ki jo je notranje ministrstvo ustanovilo za proučitev ponovne uporabe stavbe, je režiserjeve ugotovitve označil za absurdne. Poudaril je, da članek ni dokument in da ni mogoče dokazati, da je Hitler to dejansko izjavil. Izpostavil je tudi, da uporabe stavbe za takratne člane nemške nacistične stranke NSDAP ni mogoče primerjati s policijsko postajo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

prenova, Hitler, rojstna hiša, Avstrija | Foto: Reuters Foto: Reuters prenova, Hitler, rojstna hiša, Avstrija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hitler (1889–1945) je v trinadstropni hiši v središču mesta, ki leži na meji z Nemčijo, preživel prve mesece svojega življenja. Kasneje so jo kupili nacisti, po vojni pa vrnili zasebnemu lastniku, v kateri je imel šolo in delavnico za invalide. Vlada je nato leta 2016 razlastila takratno lastnico hiše, ki se je temu upirala. Dolgoletni pravni spor z njo se je končal leta 2019.

Hitlerjeva rojstna hiša je od leta 2016 v državni lasti. | Foto: Reuters Hitlerjeva rojstna hiša je od leta 2016 v državni lasti. Foto: Reuters

Mateusz Morawiecki in Donald Tusk
Novice Mračne skrivnosti, ki vam jih skušajo zamolčati
Adolf Hitler
Novice Hitler na jedilniku
Ruski predsednik Vladimir Putin
Novice "Putin je bližje Hitlerju kot komunistom"
Aleksander Zverev
Sportal Nesprejemljivo: žalil ga je z najbolj znano Hitlerjevo frazo #video
Adolf Hitler, rojstna hiša
Novice V Hitlerjevi rojstni hiši bodo usposabljali policiste
Ne spreglejte