Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2023,
15.56

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

neurje poplave vlada

Ponedeljek, 7. 8. 2023, 15.56

8 mesecev, 4 tedne

Pomembno opozorilo epidemiologinje glede pitne vode #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Uprava za zaščito in reševanje je zaradi nedavnih uničujočih poplav izdala posebno spletno aplikacijo zbiranja pomoči, imenovano Poplave 2023, so izpostavili na novinarski konferenci o aktualnih razmerah na območjih, prizadetih v poplavah. Na konferenci je sodelovala tudi epidemiologinja Nina Pirnat, ki je opozorila na nujnost spremljanja opozoril glede prekuhavanja pitne vode. "Pitje onesnažene vode predstavlja tveganje za zdravje, ki se lahko kaže v obliki driske, bruhanja in slabosti. Temu so podvrženi predvsem občutljive osebe, otroci, nosečnice in starejši," je dejala.

Aplikacijo, imenovano Poplave 2023, je izdala uprava za zaščito in reševanje, namenjena pa je organiziranemu zbiranju pomoči prizadetim v nedavnih uničujočih poplavah, je na novinarski konferenci izpostavil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Aplikacija je dostopna na tej povezavi, civilni zaščiti pa omogoča, da ponujeno pomoč usmeri na pravo lokacijo ob pravem času.

Curk je dejal, da je "pomoč pomembna, a mora biti ciljno usmerjena, koordinirana ter posredovana organizirano". Glede na razmere na prizadetih območjih v tej fazi je k pomoči pozval predvsem obrtnike in podjetnike. "Danes je trenutek, ko moramo očistiti hiše, popraviti poti, ogreti hiše, šele nato prihaja bela tehnika," je ponazoril.

Seznam artiklov se bo dnevno spreminjal glede na potrebe s terena

V aplikaciji bo tudi seznam artiklov, ki jih potrebujejo ljudje na prizadetih območjih. Seznam se bo dnevno lahko spreminjal glede na potrebe s terena. Uporabnik bo tako po prijavi na seznamu označil artikle, ki jih lahko ponudi, bodisi odda bodisi posodi. Nato bo dobil potrditev, da je njegova ponudba sprejeta, v dnevu ali dveh pa tudi informacijo, kje to pomoč potrebujejo oziroma kam točno naj jo usmeri.

"Prizadeti naj svoje potrebe prijavijo občinskemu štabu civilne zaščite, ta bo posredoval to regijskemu štabu, mi pa bomo dobili združene informacije o tem, kje potrebujejo kaj," je dejal Curk. Ob tem je dejal, da je pomembna tudi koordinacija na terenu, torej da nekdo pomoč na terenu počaka in jo usmeri.

Spletna aplikacija že deluje, je pa Curk dejal, da pričakujejo v začetku nekaj motenj, zato uporabnike prosi za razumevanje. "Skupaj bomo zmagali," je bil optimističen.

Delovanje aplikacije je predstavil poveljnik CZ Cerknica Matjaž Knap:

Kumer: Stanje na področju oskrbe z elektriko in plinom vse boljše

Na konferenci je sodeloval tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki je predstavil aktualne razmere glede oskrbe z električno energijo in javnega potniškega prometa.

"Če je bilo v zadnjih skoraj 50 urah brez elektrike več kot 20 tisoč odjemalcev, je zdaj ta številka padla na 1.836 odjemalcev," je povedal minister. Najhujše so razmere na območju Mežiške doline, v Črni na Koroškem, Prevaljah, Zgornji Savinjski dolini, v delu Ljubljane ter na območju spodnje in zgornje Gorenjske, je naštel.

Glede preskrbe s plinom je dejal, da distribucijski in prenosni sistem deluje brezhibno, z izjemo območja Zgornje Savinjske doline in dela Koroške. "Na območju Prevalj, Mežice in Otiškega Vrha se sistem počasi vzpostavlja, tekoče pa se odpravljajo motnje v Kotljah, Laškem in v Kamniku," je naštel.

"Verjamem, da se bodo v nekaj dneh vzpostavile nujne začasne mobilne transformatorske postaje in oskrba z električno energijo, hkrati pa že pripravljamo ukrepe in posebne ekipe, ki bodo pregledovale električne inštalacije, da se bodo lahko odjemalci varno priključili nazaj na omrežje," je navedel.

Ker ekipe na terenu odpravljajo posledice ujme in izpadov energije, škode še ne popisujejo in je ne morejo oceniti. Se jo bo pa krilo iz lastnih sredstev distributerjev, ki jih je minister pohvalil za požrtvovalno delo. Povedal je še, da podjetja med seboj dobro sodelujejo, saj si posojajo opremo in izmenjujejo ekipe.

Bratuškova zagotovila, da nihče ni in ne bo pozabljen

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pa je jasno poudarila, da "nihče ni in ne bo pozabljen". "Trenutno je naša prioriteta prevoznost do vseh krajev Slovenije," je dejala. Danes je obiskala Škofjo Loko in Poljansko dolino, nad stanjem katere je bila pozitivno presenečena, saj se stanje tam izboljšuje iz minute v minuto. 

Po sestanku s koncesionarji je izrazila optimizem, da nenujnih investicijskih projektov ne bo treba množično ukinjati, saj se z največjimi izzivi soočajo na dveh koncesijskih območjih, gorenjskem in celjskem. Koncesionarja s teh območjih sta zagotovila, da razpolagata s potrebno mehanizacijo in kadri.

Vse avtoceste so po besedah ministrice v celoti odprte, na državnih cestah je trenutno 99 delnih ali popolnih zapor, medtem ko je bilo v nedeljo zvečer teh zapor 166. Na železniški infrastrukturi je trenutno ena zapora, in sicer na progi Ljubljana–Zidani most na odseku Litija–Sava. Proga je sicer dvotirna, ampak promet po enem tiru naj bi stekel še danes, je pojasnila.

Živila, ki so bila izpostavljena poplavni vodi, so onesnažena

Sodelovala je tudi epidemiologinja in predstojnica centra za zdravstveno ekologijo na NIJZ Nina Pirnat, ki je opozorila na prekuhavanje vode: "Ključno je, da ljudje stalno spremljajo informacije glede pitne vode. Izjemno pomembno je morebitno upoštevanje navodil glede prekuhavanja vode, saj pitje mikrobiološko onesnažene vode predstavlja tveganje za zdravje, ki se lahko kaže v obliki driske, bruhanja in slabosti. Temu so podvrženi predvsem občutljive osebe, otroci, nosečnice in starejši.

Opozorila je tudi, da so živila, ki so bila izpostavljeni poplavni vodi, onesnažena. "Ta živila je treba striktno zavreči," je poudarila. In dodala: "Izjeme so morda živila v embalaži, ki ni bila poškodovana, kot so pločevinke in steklo. Takšno embalažo je mogoče umiti, vendar ne v primeru, če je bila izpostavljena naftnim derivatom." 

STA je ustvarila posebno podstran z angleškimi novicami o poplavah, ki je dostopna na tej povezavi. Stran je namenjena tuje govorečim ljudem, ki so v Sloveniji, pa tudi turistom. 

Behin: Normalnega stanja še nekaj časa ne bo
 

V. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je na današnji novinarski konferenci, namenjeni pregledu stanja ob ujmi, ki je prizadela Slovenijo, dejal, da "prehajamo v fazo zaključnih ukrepov, ki so neposredna posledica poplav", a da "normalnega stanja še nekaj časa ne bo".

Glede na nekoliko bolj prijazno vreme se razmere nekoliko izboljšujejo, ne glede na to pa intervencijske enote ponekod še vedno izvajajo aktivnosti za zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje, je dejal Behin.

Na Gorenjskem so aktivnosti usmerjene predvsem k zagotavljanju dostopnosti poti in zagotavljanju večje varnosti. Preverja se stanje na plazu v Koroški Beli. V osrednjem delu Slovenije, vključno s kamniškim koncem se nadaljuje intenzivna sanacija in odpravljanje posledic ujme, novih dogodkov ni. V Savinjski dolini, ki je eden najbolj prizadetih predelov, se zadeve spreminjajo iz ure v uro, plazovi se še vedno sprožajo, za zdaj so dostopni vsi kraji, a nekateri samo skozi Avstrijo.

Na ta konec pa tudi na Koroško so napotili med 400 in 500 gasilcev iz ostalih regij.

Na Koroškem je najhuje v občinah Črna in Mežica, nekatere poti so tam še vedno neprevozne. "Črna je dostopna, poteka izboljševanje komunikacijske infrastrukture. Prizadevajo si, da bi lahko v naslednjih dneh odprli vsaj eno cesto s koroške ali pa s savinjske oziroma šoštanjske strani tudi za prebivalce. Mobilni signal v Črni deluje pri nekaterih operaterjih, ne pa pri vseh.

Na področju Pomurja je še vedno visok vodostaj reke Mure. "Kljub padcu tega vodostaja smo še vedno zelo pazljivi, da ne bi prišlo do porušitve nasipov na reki Muri, kajti danes se je lahko zelo dobro videlo tudi ob posebnem snemanju, ki je bilo izvedeno na tem območju, da ti nasipi še vedno puščajo na določenih predelih in smo pripravljeni za tudi nekoliko slabše scenarije," je opisal.

Ob tem je dodal, da je bilo z aktivacijo v nedeljo pripeljanih ekip za prečrpavanje velikih količin vode danes obranjeno naselje Hotiza pred nadaljnjimi poplavami. "Te visoko zmogljive črpalke so prečrpale viške vode nazaj v strugo reke Mure oziroma na druge površine, kjer se ne povzroča škoda," je pojasnil.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg
Novice Na pomoč Sloveniji po poplavah tudi zveza Nato
Poplave Kamnik
Trendi Teh turističnih krajev zdaj nikar ne obiskujte
gasilci
Novice Seznam gasilskih društev in zvez, ki jim lahko pomagate finančno
Poplave, škoda
Novice Škoda v podjetjih bo astronomska
Poplave Kamnik
Novice Policija opozarja: Na prizadetih območjih smo opazili sumljive osebe
Ne spreglejte