Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2020,
11.49

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

73

Natisni članek

meja Slovenska vojska incident

Sreda, 15. 7. 2020, 11.49

3 leta, 9 mesecev

Incident ob meji: Malalana sta res ustavila slovenska vojaka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

73

Dogodek 7. maja, ko sta 32-letnega Daniela Malalana in njegovo partnerico ob meji z Italijo ustavila pripadnika Slovenske vojske, se je res zgodil, je danes po seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) potrdil predsednik komisije Matjaž Nemec. Ob tem je dejal, da dogodek ni bil zrežiran. Podrobnosti o tem, ali je eden izmed vojakov v sprehajalca nameril avtomatsko puško, Nemec ni razkril, saj – kot je dejal – o tem ne more govoriti. Obrambni minister Matej Tonin je kasneje sporočil, da vojak v Malalana ni uperil puške, da ga ni legitimiral in da mu ni odvzel prostosti.

Slovenska vojska
Novice Incident ob meji: sprehajalca naj bi res ustavila slovenska vojaka

Danes je na zahtevo LMŠ zasedala državnozborska Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), na kateri je generalni direktor Obveščevalno varnostne službe (OVS) Andrej Osolnik predstavil poročilo o dogodku, ki se je 7. maja zgodil na območju meje z Italijo v Občini Hrpelje - Kozina. Po koncu zasedanja je predsednik komisije Matjaž Nemec potrdil, da je do incidenta na meji res prišlo, da pa ta ni bil zrežiran.

Tonin: Vojak v Malalana ni uperil puške, ni ga legitimiral in ni mu odvzel prostosti

Obrambni minister Matej Tonin je kasneje tvitnil, da vojak Slovenske vojske v sprehajalca Daniela Malalana ni uperil puške, ga ni legitimiral in mu ni odvzel prostosti. Dodal je, da je v skladu s pravili delovanja je izvajal nalogo. "Po preiskavi je čas za depolitizacijo primera v dobro Malalana in vojaka, ki je izjemno izkušen in odlikovan vojak," je še zapisal Tonin ter pripisal oznako resnica zmaga.

Sprehajalca nista člana Antife

Ker poročilo nosi oznako interno, je bil Nemec o podrobnostih skop. Razkril je, da sta sama razprava in predstavitev poročila ob navzočnosti Tonina vsebovali tri osnovne elemente, in sicer:

– vzroke in posledice dogodka na meji,

– vprašanje, ali je morda Slovenska vojska prekoračila svoja pooblastila, in

– komunikacijo pooblaščenih oseb – v tem primeru ministrov za notranje in zunanje zadeve, ministra za obrambo ter predsednika vlade.

Nemec je v nadaljevanju povedal, da sta bila 32-letni Daniel Malalan in njegova partnerica dejansko na kraju dogodka in da sta ju pripadnika Slovenske vojske legitimirala. Na vprašanje, ali so bili pri dogodku navzoči tudi policisti, je odgovoril, da lahko potrdi poročanje medijev, da so bili tam prisotni samo pripadniki Slovenske vojske, po navodilih policije.

Slovenska vojska | Foto: STA , Foto: STA ,

"O samih postopkih pa se kot predsednik komisije ne smem in ne morem opredeljevati, saj je bilo poročilo pretekli petek poslano na Okrožno državno tožilstvo v Kopru. To bo odločalo o tem, ali se bo preiskava nadaljevala oziroma ali se bo predkazenski postopek nadaljeval tudi na sodišču," je povedal Nemec.

Nemec je med drugim izpostavil, da sprehajalca nista bila člana mednarodne teroristične organizacije Antifa, kot je predsednik vlade Janez Janša nedvoumno namigoval v svojem izvajanju, je povedal. Ob tem je predsednik KNOVS še dodal, da so se ob incidentu dogajale razžalitve, ne samo obeh sprehajalcev, ampak tudi Primorskega dnevnika, ki je o dogodku poročal. Ker so opozicijski poslanci postavili določena vprašanja, so bili tudi oni deležni omadeževanja s strani vladne ekipe, je izpostavil Nemec.

vojaki, vojska
Novice Incident ob meji: "Vse več indicev, da se je primer dejansko zgodil" #video

V pričakovanju opravičila

Od ministrov za notranje in zunanje zadeve ter obrambo in tudi od predsednika vlade Nemec pričakuje opravičilo, "ne samo gospodu Malalanu, ki je bil v nekaterih medijih, predvsem tistih, ki so blizu SDS, razgaljen na negativen način in predstavljen kot predstavnik teroristične organizacije, ter njegovi partnerki", ampak tudi Primorskemu dnevniku. Pričakuje, da bodo ministri in predsednik vlade "zmogli toliko poguma, da se bodo vsem omenjenim znali tudi opravičiti". Nemec je med drugim tudi povedal, da je za KNOVS zadeva končana, sejo bodo nadaljevali v prvi polovici septembra, če bi se izkazala nova dejstva.

Slovenska vojska | Foto: STA , Foto: STA ,

Spomnimo, da je Primorski dnevnik 23. maja objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim prebivališčem v Sloveniji, da sta ga v občini Hrpelje - Kozina blizu meje z Italijo ustavila moška v uniformi, pri čemer naj bi eden od njiju vanj tudi meril z avtomatsko puško. Ko sta se prepričala, da ne gre za nezakonitega migranta, sta ga izpustila. Šlo naj bi za pripadnika Slovenske vojske.

V javnosti je v naslednjih tednih sledilo več namigov, da naj bi šlo za lažno novico, zaradi česar je 32-letnik, ki je sprva podal anonimno izpoved, za Radiotelevizijo Slovenija razkril svojo identiteto. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš pa je prejšnji mesec zatrdil, da javnosti ni treba skrbeti, da bi lahko kdo iz vojske vzel stvari v svoje roke, ter da bodo dogodek skupaj z Obveščevalno varnostno službo tudi preiskali, piše STA.

meja
Novice Incident na meji: OVS poročilo poslala tožilstvu
Ne spreglejte