SiolNET. Novice Slovenija
6,60

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Janša razburil šefa Evropskega parlamenta Sassolija

6,60

termometer

Janez Janša London
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je Janšo pozval tudi h konstruktivnemu sodelovanju s slovenskim predsedovanjem na temelju zaupanja in spoštovanja. Foto: Urad predsednika vlade RS

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev se je pred petkovim odhodom iz Slovenije nameravala sestati tudi s premierjem Janezom Janšo, a jih je ta zavrnil. Burno se je na Janševe tvite ob tem odzval tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli (Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov), ki je Janšo pozval, naj preneha napadati evropske poslance. "Napadi na člane parlamenta so tudi napadi na evropske državljane," je zapisal. 

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev pod vodstvom Sophie in 't Veld od srede do petka v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Evropski poslanci se srečujejo s predstavniki nacionalnih oblasti, civilne družbe in medijev. Srečanja s premierjem Janeza Janšo ni bilo. 

Kdo obvladuje večino slovenskih medijev?

 • Levica. 5777 glasov
  86,02%
 • Desnica. 627 glasov
  9,34%
 • Mediji so neodvisni. 312 glasov
  4,65%
Oddanih 6716 glasov

Janša kritičen do misije

Janša je v preteklih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev. Večina jih je uperjena predvsem proti in 't Veldovi, češ da je misija v resnici namenjena rušenju slovenske vlade, ki jo vodi Janša.

Med drugim se je odzval tudi na zapis evropskih socialdemokratov (S&D), ki so bili kritični, ker se ni sestal z delegacijo Evropskega parlamenta, ampak so naleteli "na prazen stol". "Imamo tako veliko vprašanj zanj o skrb vzbujajočem stanju medijske svobode in vladavine prava," so tvitnili.

"Pa kdo ste vi? Kolikokrat ste obiskali nemško kanclerko, nizozemskega premierja ali francoskega predsednika," se je v angleščini odzval Janša. "Mimogrede, na Nizozemskem je bil ubit zadnji novinar v EU. V Sloveniji so takšne poskuse izvajali samo med režimom vaših tovarišev iz stranke SD," je zapisal Janša.

Nizozemski premier Mark Rutte je včeraj obsodil Janšev tvit glede evropskih poslancev. Na Twitterju je sporočil, da je nizozemska vlada obsodbo tega zapisa posredovala tudi slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic.

Nujni poziv Sassolija

"Urgentno pozivamo Janeza Janšo, naj preneha provokacije proti članom Evropskega parlamenta. Napadi na člane parlamenta so tudi napadi na evropske državljane. Konstruktivno sodelovanje z rotirajočim predsedstvom Sveta EU lahko temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju," je v tvitu zapisal predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

Janševe odzive na Twitterju komentirajo tudi številni evropski poslanci.

Milan Brglez Novice Janša Brglezu: Vaši rdeči bratje komunisti in celo njihovi bratranci ... Janša EU Novice Janša za Euronews: Bruselj na področju vladavine prava presega pristojnosti Vrh EU - Zahodni Balkan. Ursula von der Leyen Novice Ursula von der Leyen na Brdu: To je zelo pomemben vrh. Hočemo poslati jasno sporočilo. #foto Janša Novice Janša: "Trajna rešitev za Balkan je članstvo v EU." #video Janez Janša Novice Janša odgovoril na grožnje: Nikjer drugje osrednji mediji iz takšnih ne delajo herojev

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin