Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 10. 2021,
12.19

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

75

Natisni članek

Evropska komisija Bruselj Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 7. 10. 2021, 12.19

2 leti, 6 mesecev

Janša za Euronews: Bruselj na področju vladavine prava presega pristojnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

75

Janša EU | Evropska komisija se po pogodbi EU ne bi smela vpletati v politične bitke, je dejal premier Janez Janša.  | Foto Vlada RS

Evropska komisija se po pogodbi EU ne bi smela vpletati v politične bitke, je dejal premier Janez Janša.

Foto: Vlada RS

Evropska komisija se s svojimi prizadevanji, da bi zagotovila spoštovanje temeljnih vrednot EU držav članic, sama bliža kršitvi vladavine prava, je v intervjuju za Euronews, ki ga je dal ob robu vrha EU–Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju, ocenil premier Janez Janša. Bruslju očita preseganje pooblastil in politično zlorabo pravne države.

"Imamo listino ZN o človekovih pravicah. Imamo evropsko listino o človekovih pravicah, a v jeziku politike, še posebej Evropskega parlamenta, lahko na ta seznam vsak doda, kar si pač želi. Zato je to politično zlorabljen izraz in uporabljen za politične spopade," je dejal.

Izjave Jourove so jasna kršitev pogodbe

"Evropski parlament je politično telo. To je prostor za politične razprave in za politične konflikte. Toda z Evropsko komisijo in Evropskim svetom je drugače. Glede na Pogodbo bi morala Evropska komisija ostati izven polja političnih bitk, kar je veljalo v času, ko je komisijo vodil Juncker. Po tem se je to spremenilo," je povedal predsednik vlade. "Mislim, da je to blizu kršitve vladavine prava, kajti Komisija bi morala biti pošten posrednik," je še dodal.

Podpredsednici komisije Veri Jourovi, ki je poleg komisarja Didierja Reyndersa postala najbolj viden obraz Bruslja, ko gre za spoštovanje oziroma kršitve vladavine prava, je Janša očital "dajanje izjav, ki so jasna kršitev pogodbe". A Jourovo podpirajo evropski mediji, zato lahko nadaljuje, je dodal.

"Če bi se to zgodilo pred 15 leti, po mojem ne bi niti en teden ostala članica Komisije. Takrat so bila pravila še jasna," je dejal premier.

Novice Brdo pri Kranju gosti evropski vrh. Poglejte, kdo vse je prišel. #video #foto

Janša: Zdaj smo v ključnem trenutku

Glede odnosov EU z državami Zahodnega Balkana je Janša opozoril, da Unija ni edini vlagatelj v regiji, ampak ima tekmece, kot so Kitajska, Rusija in Turčija. In medtem ko Unija svoj denar pogojuje s spoštovanjem evropskih standardov in izvedbo reform na področju vladavine prava, njene tekmice ne postavljajo nobenih pogojev, je dejal.

Pogojevanje EU je sicer po besedah Janše pravilno, a le, "če je luč na koncu predora. Na naši strani je ena velika prednost: članstvo v EU (...) A če ta perspektiva ni resnična, izgubljamo zagon. Zdaj smo v ključnem trenutku."

Glede strateške avtonomije in vloge EU v svetu je med drugim izpostavil potrebo pa nadaljevanju zavezništva z ZDA, tudi v okviru zveze Nato, a obenem posvaril, da ZDA in Nato "ne bosta rešila problemov in konfliktov na našem dvorišču", na Balkanu, v Sredozemlju, v Afriki.

Unija bi se morala po njegovem mnenju bolj osredotočati na varovanje svojih zunanjih meja, namesto da "pošilja denar in humanitarno pomoč, ki nato končata v rokah teroristov in vojaških vodij".

Glede Afganistana je Janša menil, da "je naša obveznost pomagati tistim, ki so pomagali nam", a obenem izpostavil, da "v Evropi ni prostora za deset milijonov Afganistancev. EU ne bo ponovila napake, ki so jo nekatere države članice naredile leta 2015," je dejal.

Vrh EU - Zahodni Balkan. Ursula von der Leyen
Novice Ursula von der Leyen na Brdu: To je zelo pomemben vrh. Hočemo poslati jasno sporočilo. #foto
Ne spreglejte