Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 5. 2020,
13.14

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

148

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša SDS policija tožilstvo grožnje smrt

Četrtek, 14. 5. 2020, 13.14

3 leta, 11 mesecev

Janša: S smrtjo grozijo meni in 220 tisoč volivcem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

148

Predsednik vlade Janez Janša je v državnem zboru opozoril, da mu na protivladnih protestih kolesarjev javno grozijo s smrtjo. "Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo, nosijo jih osebe, ki so znane," je dejal Janša in pokazal fotografije protestnikov z napisi Smrt janšizmu, svoboda narodu. Kot je poudaril, se s smrtjo grozi neposredno njemu pa tudi volivcem SDS. Pristojne organe je javno vprašal, ali imamo pri nas pravno državo ali pa se lahko s smrtjo grozi tistim, ki jih imajo nekateri za drugorazredne. Prvak LMŠ Marjan Šarec je Janševe besede komentiral z besedami: "Kamen bi zajokal ob teži bremena, ki jo ima na svojih ramenih."

Predsednik vlade Janez Janša se je pri kritikah na račun protestnikov, opozicije, policije, tožilstva in sodstva skliceval na 297. kazenskega zakonika. "Na protestih, kamor pridno hodite in vabite, se grozi s smrtjo," je očital delu opozicije.

Ulični glasbeniki Ljubljana
Novice Prejšnja vlada je na nezakonit način razglasila epidemijo #video

Janša: S smrtjo se grozi javno, nosijo jih osebe, ki so znane

"S smrtjo se grozi javno. Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo, nosijo jih osebe, ki so znane. S smrtjo se grozi na sejah vodstvenih organov javne radiotelevizije. Tri ure je trajala seja, tri ure so sejali pod transparentom, kjer se je grozilo s smrtjo 220 tisočim, ki so volili za SDS, in to v času, ko je bila stranka v opoziciji," je dejal Janša.

Ob tem je poslancem v dvorani pokazal več fotografij protestnikov z napisi Smrt janšizmu, svoboda narodu. "Grozi se s smrtjo neposredno meni. Sprašujem pristojne na policiji, tožilstvu in sodiščih, ali imamo v Sloveniji pravno državo, ali zakoni veljajo za vse enako, ali se lahko grozi s smrtjo tistim, ki jih imate za drugorazredne. Takšne stvari so se dogajale v Berlinu v 30. letih in vemo, kaj je iz tega nastalo," je dejal Janša in dodal, da so bile omenjene fotografij objavljene tudi na spletnem mediju RTV Slovenija.

Poslanca SDS na dvorišču pričakal grafit "korupcija"

Poslancu SDS Franciju Kepi so neznanci z grafitoma popisali fasado hiše in dvorišče, je na seji DZ opozoril poslanec SDS Marijan Pojbič. Kot je razvidno iz fotografij, ki jih je pokazal poslancem, so mu na fasado napisali "krvava narava", na dvorišče pa "korupcija". V SDS so za STA navedli, da taka dejanja obsojajo.



Pojbič je na grafite opozoril v okviru svojega nastopa na seji DZ, na kateri so danes sicer razpravljali o vladnem poročilu o nabavah zaščitne opreme, potrebne v epidemiji. Označil jih je za sramotne. Ob tem je izpostavil nestrpen odnos do stranke SDS oziroma njenih predstavnikov, pri čemer se je sicer odzval na očitke stranki SDS o nestrpnosti. Obsodil je tudi zapise "smrt janšizmu". STA

Šarec: Kamen bi zajokal ob teži bremena, ki jo ima na svojih ramenih

Na Janševe besede se je v državnem zboru že odzval nekdanji predsednik vlade in prvak največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec. "Janez Janša v svojem govoru ni potreboval veliko časa, da je prišel na medije in proteste. Ko sem ga poslušal, kamen bi zajokal ob teži bremena, ki jo ima na svojih ramenih, ob tem, ko mu vsi nagajamo," je med drugim poudaril Šarec. "Danes pride Janez Janša in se usede ter je največja žrtev na tem svetu," je v nadaljevanju še izpostavil nekdanji premier.

"Janez Janša v svojem govoru ni potreboval veliko časa, da je prišel na medije in proteste. Ko sem ga poslušal, kamen bi zajokal ob teži bremena, ki jo ima na svojih ramenih, ob tem, ko mu vsi nagajamo," je med drugim poudaril prvak LMŠ Marjan Šarec. | Foto: Reuters "Janez Janša v svojem govoru ni potreboval veliko časa, da je prišel na medije in proteste. Ko sem ga poslušal, kamen bi zajokal ob teži bremena, ki jo ima na svojih ramenih, ob tem, ko mu vsi nagajamo," je med drugim poudaril prvak LMŠ Marjan Šarec. Foto: Reuters

Janez Janša
Novice "Janši ni preostalo nič drugega, kot da pove, da gre za medijsko vojno"

Kako grožnje obravnavajo na policiji, tožilstvu in sodiščih?

Novinarska vprašanja o ravnanju pristojnih institucij in o razpletu morebitnih že sproženih predkazenskih, kazenskih in sodnih postopkih v zvezi z grožnjami, ki jih je navedel Janša, smo poslali na policijo, tožilstvo in vrhovno sodišče. Pojasnila in odgovore pristojnih institucij bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Člen 297. kazenskega zakonika, na katerega se je skliceval Janša, sicer določa, da se tistega, ki javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, kaznuje z zaporom do dveh let. V tretji alineji omenjeni člen pravi, da se v primeru, če je dejanje storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh, s prej omenjeno kaznijo kaznuje tudi odgovorni urednik medija.

otrok bazen
Novice Diskoteke, bazeni in fitnes centri bodo še naprej zaprti #video

 

Ne spreglejte