Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 5. 2020,
6.52

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

25

Natisni članek

vlada ukrepi epidemija Koronavirus

Četrtek, 14. 5. 2020, 6.52

3 leta, 11 mesecev

Diskoteke, bazeni in fitnes centri bodo še naprej zaprti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

25

V sredo so ob 984 testiranjih potrdili en primer okužbe z novim koronavirusom. Zaradi covid-19 ni umrl nihče, skupno število smrtnih žrtev ostaja 103. Vlada je medtem že v sredo prižgala zeleno luč za obsežno sproščanje ukrepov, vendar pa nočni klubi, bazeni in fitnes centri ostajajo zaprti. Kdaj bi svoja vrata spet lahko odprli večji hoteli, prav tako še ni znano. Uradni vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da bi lahko notranje ministrstvo že v nekaj urah odločilo, da bi bilo zbiranje omejeno na največ 50 ljudi.

V sredo so ob 984 testiranjih potrdili en primer okužbe z novim koronavirusom, tako da je skupno število do zdaj potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na 1.464. Zaradi covid-19 ni umrl nihče, skupno število smrtnih žrtev tako ostaja 103, je prek Twitterja sporočila vlada. V bolnišnici se je zdravilo 32 bolnikov s covid-19, sedem jih je potrebovalo intenzivno nego.

Število hospitaliziranih oseb v bolnišnicah se je tako v primerjavi s torkom zmanjšalo za šest, število bolnikov na intenzivni negi pa se je zmanjšalo za dve osebi. Sedem bolnikov s covid-19 so odpustili iz bolnišnične oskrbe.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zdravijo 17 bolnikov s covidom-19. Na intenzivnem zdravljenju so trije bolniki, trije so intubirani, so zapisali na Twitterju.

Iz mariborskega UKC so sporočili, da so v sredo zdravili 12 bolnikov s covidom-19, od tega štiri na oddelku za intenzivno terapijo.

V kliniki Golnik pa zdravijo tri bolnike s covidom-19, nikogar na intenzivnem oddelku, so zapisali.
Koronavirus v Braziliji
Novice Kaj je šlo narobe? Na južni polobli nastaja novo žarišče. #video

Banke prejele skoraj 23 tisoč vlog za odlog plačila posojil

Državni sekretar na ministrstvu za finance Peter Ješovnik je na novinarski konferenci vlade povedal, da je vlada na včerajšnji seji sprejela uredbi, s katerima podrobneje urejajo poroštveni shemi za odložene obveznosti posojilojemalcev in zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstva.

Ješovnik: Banke prejele skoraj 23 tisoč vlog za odlog plačila posojil. Video: Planet.


Banke so do konca aprila po njegovih besedah prejele skoraj 23 tisoč vlog za odlog plačila posojil v skupnem znesku 267 milijonov evrov odloženih plačil obstoječih posojil. "Številčno največji del vlog predstavlja prebivalstvo, in sicer 15.599 vlog v višini približno 33 milijonov evrov. Podjetja so vložila 6.628 vlog v skupni vrednosti odloženih plačil 234 milijonov evrov," je dejal Ješovnik.

Banke so prejele skoraj 23 tisoč vlog za odlog plačila posojil v skupnem znesku 267 milijonov evrov odloženih plačil obstoječih posojil. | Foto: Getty Images Banke so prejele skoraj 23 tisoč vlog za odlog plačila posojil v skupnem znesku 267 milijonov evrov odloženih plačil obstoječih posojil. Foto: Getty Images

S sprejemom uredb je po njegovih besedah izpolnjen še zadnji korak za operativno izvedbo poroštva v procesu sprejemanja protikriznih ukrepov iz prvih dveh svežnjev, ki so sicer retroaktivni in veljajo za celotno obdobje od razglasitve epidemije. Kot je poudaril, je ministrstvo za finance že pred časom pozvalo banke, da lahko začnejo zagotavljati likvidnost gospodarstvu, saj bo državno poroštvo veljalo tudi za posojila, odobrena v zadnjih dveh mesecih.

Boštjan Jazbec
Novice Negativno mnenje: kljub razrešitvi na lastno zahtevo Jazbec dobil 76 tisoč evrov odpravnine

Bazeni, fitnes centri in nočni klubi še naprej ostajajo zaprti

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je na novinarski konferenci predstavil sproščanje ukrepov na področjih trgovinske in turistične panoge. "Epidemije resda še nismo popolnoma zajezili, vendar smo na dobri poti. Po skoraj dveh mesecih se pomemben del zajezitvenih ukrepov na področju trgovine in turizma sprošča," je poudaril Zajc. Z 18. majem se tako spet odpirajo vrata vseh trgovin in storitev, strežba bo mogoča tudi v notranjih prostorih gostinskih obratov, odpirajo se kuhinje.

Zajc: Bazeni, fitnes centri in nočni klubi še naprej zaprti. Video: Planet.


V prodajalnah bodo spet izenačeni vsi potrošniki, odpravljene bodo časovne omejitve za vse ranljive skupine. Ohranja se minimalni delovni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, kar pa ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih delovni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od desetih ur, je povedal Zajc.

Ponujanje in prodajanje blaga potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni stik s potrošniki in upošteva navodila NIJZ. Razen bencinskih servisov in lekarn prodajalne ob nedeljah in dela prostih dneh ostajajo zaprte. Nastanitveni obrati nad 30 sob, wellness in fitnes centri, bazeni, diskoteke in nočni klubi ostajajo zaprti, lahko pa svoja vrata odprejo hostli in planinske koče. Pri zadnjih morajo biti lastniki pozorni, da so v sobah isti člani gospodinjstva ali največ dve osebi iz različnih gospodinjstev.

Razen bencinskih servisov in lekarn prodajalne ob nedeljah in dela prostih dneh ostajajo zaprte. | Foto: STA , Razen bencinskih servisov in lekarn prodajalne ob nedeljah in dela prostih dneh ostajajo zaprte. Foto: STA ,

Manjši turistični nastanitveni obrati lahko objavo navodil, v skladu s katerimi bodo lahko v ponedeljek odprli vrata, na spletnih straneh NIJZ pričakujejo najkasneje v petek, je dejal Zajc in napovedal, da bodo za večje hotele navodila predvidoma usklajena prihodnji teden. Datuma odpiranja preostalega dela turističnih nastanitev, torej večjih hotelov, Zajc sicer ni hotel napovedovati. Še naprej vsaj za zdaj ostaja prepovedano zadrževanje na javnih zunanjih površinah, na primer poležavanje na plažah ali ob jezerih.

Trgovine
Novice Številna sproščanja: odpirajo se vse trgovine, v lokalih bodo stregli tudi v prostorih

Kacin: Prizadevanja gredo v smeri, da bi bilo zbiranje omejeno na do 50 ljudi

Notranje ministrstvo se medtem po besedah vladnega govorca Jelka Kacina zelo trudi, da bi čim prej sprejelo dopolnitev odloka o prepovedi zbiranja na javnem mestu. Po njegovih pojasnilih gredo prizadevanja v smeri, da bi bilo zbiranje omejeno na največ 50 ljudi. "Pričakujem, da bo minister Aleš Hojs lahko podpisal spremembe odloka v nekaj urah," je dejal. Kacin se je dotaknil tudi zbiranja na dogodkih, kot so poroke. Spomnil je, da so slednje dovoljene, število navzočih pri obredu pa je za zdaj precej omejeno.

Kacin: Prizadevanja gredo v smeri, da bi bilo zbiranje omejeno na največ 50 ljudi. Video: Planet.


Na novinarski konferenci se je dotaknil tudi domov za starejše in vprašanja, kdaj bodo lahko ponovno sprejemali občane. Kot je dejal, je vlada neformalno že razpravljala o tem. Najpomembnejše so po njegovih besedah lekcije, ki smo se jih naučili doslej: "Iz tega izhaja, da bi morali domovi v prihodnje imeti vedno nekaj nezasedenih postelj. Te bi morale biti na voljo za trenutek, ko in če bi virus vdrl v dom. V tem primeru bi vsakega pozitivnega takoj osamili, izolirali in delo reorganizirali ob upoštevanju tega dejstva."

Ko bo odločeno, kakšen delež postelj bi moral ostati na voljo za ukrepe proti virusu, bo po Kacinovi pojasnilih odločeno tudi, kdaj bodo domovi odprti za sprejem novih prosilcev. Vladni govorec je komentiral tudi možnost razvoja aplikacije za mobilne telefone, ki bo omogočila spremljanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Ta bo registrirala navzočnost telefona, katerega lastnik je okužen. Slovenija aplikacije ne bo razvijala sama, na tem področju se išče evropska rešitev, je dejal Kacin.

Aleksandra Pivec
Novice Po sestanku DeSUS: Nismo ideološka stranka, nismo ne na levo ne na desno

Simoniti: S 25. majem bi se lahko sprostile kulturne prireditve v zaprtih prostorih

Ministrstvo za kulturo si medtem prizadeva, da bi se v okviru sprememb odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom s 25. majem sprostilo tudi opravljanje kulturnih prireditev v zaprtih prostorih, kot so glasbene in gledališke prireditve, pa je kulturni minister Vasko Simoniti zapisal v odgovoru na poslansko pobudo.

S 25. majem bi se lahko sprostile kulturne prireditve v zaprtih prostorih, je v odgovoru na poslansko pobudo sporočil kulturni minister Vasko Simoniti. | Foto: STA , S 25. majem bi se lahko sprostile kulturne prireditve v zaprtih prostorih, je v odgovoru na poslansko pobudo sporočil kulturni minister Vasko Simoniti. Foto: STA ,

Kot je odgovoril Simoniti, si ministrstvo za kulturo ves čas prizadeva za čimprejšnje odprtje kulturnih ustanov, če je to v danih okoliščinah mogoče, zato tovrstne pobude nenehno usklajuje z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. S sprostitvijo opravljanja kulturnih prireditev v zaprtih prostorih pa bi bil omogočen tudi ponoven zagon dejavnosti, ki posredno vplivajo na dejavnost združenja izvajalcev in izposojevalcev sejemske in prireditvene opreme, je še zapisal minister.

S temi besedami je odgovoril na pobudo poslancev Matjaža Hana in Meire Hot glede zagotavljanja pomoči omenjenemu združenju zaradi prepovedi javnega zbiranja in ukrepov za preprečitev epidemije covid-19 v Sloveniji in posvetu. Poslanca sta jo naslovila tako na ministrstvo za kulturo kot ministrstvo za gospodarstvo.

Ne spreglejte