SiolNET. Novice Slovenija
4,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Negativno mnenje: kljub razrešitvi na lastno zahtevo Jazbec dobil 76 tisoč evrov odpravnine

4,12

termometer

Boštjan Jazbec
Boštjan Jazbec je po odhodu z vrha Banke Slovenije prevzel funkcijo v vodstvu enotnega odbora za reševanje bank v okviru evroobmočja. Foto: STA

Računsko sodišče je izvedlo revizijo pravilnosti poslovanja Banke Slovenije v letih 2017 in 2018 ter Banki Slovenije izreklo negativno mnenje. Banki Slovenije med drugim očitajo, da je nekdanjemu guvernerju Boštjanu Jazbecu kljub temu, da je bil zaradi odhoda na novo funkcijo znotraj evropske bančne unije razrešen na lastno zahtevo, izplačala slabih 76 tisoč evrov odpravnine.

Guverner Jazbec je konec marca 2018 obvestil državni zbor, da odstopa s funkcije. Državni zbor je zato sprejel sklep o njegovi predčasni razrešitvi. Banka Slovenije je guvernerju ob predčasni razrešitvi s funkcije, ki jo je zahteval sam, izplačala odpravnino v znesku 75.832 evrov bruto. Računsko sodišče sicer Jazbeca v poročilu poimensko ne omenja, a je glede na časovnico dogodkov jasno, da gre zanj.

d Novice Ste vedeli, da ima Banka Slovenije stanovanja v tej svetovni metropoli? #video

Imel je pravico do šestkratnika povprečne bruto plače

V Jazbečevi pogodbi o zaposlitvi iz leta 2013 in v sporazumu o prenehanju pogodbe o zaposlitvi je bilo določeno, da guvernerju pripada odpravnina v primeru, ko mu preneha delovno razmerje z Banko Slovenije zaradi predčasne razrešitve, in da ima pravico do odpravnine v višini šestkratnika svoje bruto povprečne mesečne plače, izplačane v zadnjih treh mesecih pred iztekom mandata.

Takšna določila so bila v pogodbo in sporazum vključena kljub temu, da je takrat veljavni Pravilnik o pravicah, obveznostih in odgovornostih članov Sveta Banke Slovenije in delavcev s posebnimi pooblastili Banke Slovenije v času sklenitve pogodbe o zaposlitvi določal, da članu Sveta Banke Slovenije odpravnina ne pripada, če je razrešitev zahteval sam, je v poročilu zapisalo računsko sodišče.

Takšno določilo je v času sklenitve sporazuma in izplačila odpravnine vseboval tudi nov pravilnik o pravicah članov sveta in delavcev s posebnimi pooblastili. Tudi ta pravilnik ne dovoljuje izplačila odpravnine guvernerju za primer predčasne razrešitve na lastno zahtevo. 

Računsko sodišče: Banka Slovenije ni ravnala v skladu s pravili

"Z vključitvijo določila v pogodbo o zaposlitvi, da guvernerju pripada pravica do odpravnine v primeru, ko mu preneha delovno razmerje z Banko Slovenije zaradi predčasne razrešitve, in z vključitvijo takšnega določila v sporazum o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi je ravnala v neskladju s Pravilnikom o pravicah, obveznostih in odgovornostih članov Sveta Banke Slovenije in delavcev s posebnimi pooblastili Banke Slovenije, iz katerega izhaja, da odpravnina članu sveta ne pripada v primeru, če sam zahteva razrešitev," so poudarili na računskem sodišču.

Banka Slovenije je računskemu sodišču glede Jazbečeve odpravnine podala naslednje pojasnilo:
"Pogodba o zaposlitvi z nekdanjim guvernerjem je bila sklenjena na podlagi pogodb prejšnjih guvernerjev, in sicer z enako dikcijo, s čimer se je zagotavljala enaka obravnava pravic in obveznosti guvernerjev ne glede na določbo pravilnika o pravicah članov sveta in delavcev s posebnimi pooblastili, ki določa, da pravica do odpravnine članu Sveta Banke Slovenije ne pripada, če je bil razrešen iz razloga po 39. členu ZBS-1. Ta pristop pa je bil spremenjen in takšne določbe o odpravnini v pogodbi o zaposlitvi s sedanjim guvernerjem ni več."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin