Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 5. 2020,
7.22

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

59

Natisni članek

koalicija Janez Janša Janez Janša Tomaž Gantar Aleksandra Pivec DeSUS

Četrtek, 14. 5. 2020, 7.22

3 leta, 11 mesecev

Po sestanku DeSUS: Nismo ideološka stranka, nismo ne na levo ne na desno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

59

Aleksandra Pivec | Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec napoveduje vztrajanje pri izpolnitvi zavez iz koalicijske pogodbe. | Foto STA

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec napoveduje vztrajanje pri izpolnitvi zavez iz koalicijske pogodbe.

Foto: STA

Izvršni odbor in svet DeSUS zahtevata, da v koaliciji nemudoma dajo na mizo ključne vsebine, zaradi katerih so vstopili v vlado. Med drugim zahtevajo takojšnjo ustanovitev delovne skupine za pripravo zakona o demografskem skladu. Pričakujejo tudi dvig prispevne stopnje za področje zdravstva in dolgotrajne oskrbe, pravi predsednica Aleksandra Pivec.

V DeSUS zahtevajo takojšen pristop k aktivnostim za ustanovitev urada kot ministrstva brez listnice za demografska vprašanja. Prav tako zahtevajo, da do konca junija pripravijo osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi ter na podlagi osnutka zagotovijo v rebalansu proračuna sredstva za izvedbo zakona, je v izjavi novinarjem povedala Pivčeva, piše STA.

Sklenili so še, da se dvigne prispevna stopnja za področje zdravstva in dolgotrajne oskrbe na povprečje držav EU. Po njenih besedah bo treba za zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju najti politični kompromis, a aktualna situacija je odprla tako pomembno področje dolgotrajne oskrbe, da se je treba tega prednostno lotiti.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva: Ostajamo v koaliciji, a hočemo vsebino, ne ideologije #video

Konec junija se bodo ponovno dobili

Pivčeva je zatrdila, da z ministrom za zdravje in predsednikom sveta DeSUS Tomažem Gantarjem sodelujeta korektno. | Foto: STA , Pivčeva je zatrdila, da z ministrom za zdravje in predsednikom sveta DeSUS Tomažem Gantarjem sodelujeta korektno. Foto: STA , Med sklepi organov stranke je tudi to, da se DeSUS zavzema za absolutno svobodo in neodvisnost medijev, tudi pri različnih poskusih, da se posega na to področje, je pojasnila Pivčeva. Po njenih napovedih bodo odločno nasprotovali tudi odpiranju vseh ideoloških tem. "Pri tem je naša moč ta, da se od tega distanciramo, jim nasprotujemo, in potem vidimo, do katere meje je to za nas še sprejemljivo, na kateri točki pa se bomo mogoče odločali o tem, da temu ne moremo več slediti," je dejala.

Konec junija bodo ponovno sklicali organe stranke in se pogovorili o vsebinskem napredku in o tem, kaj se je v tem času zgodilo.

"Nismo ideološka stranka"

Pivčeva je poudarila, da so v to koalicijo vstopili zaradi vsebinskih zahtev. "Nismo ideološka stranka, nismo ne na levo ne na desno. Zanima nas, kaj bomo vsebinskega v tej vladi lahko dobili, tako za našo ciljno skupino kot širše," je dejala.

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA ,

Obstoj vlade je po ocenah Pivčeve odvisen od trdnosti partnerjev in zavezanosti k temu, ali želijo pri tem vztrajati in se lotiti zavez iz koalicijske pogodbe ali pa se bo kdo od partnerjev omajal. Poskusi in napadi za to so po njenih navedbah z vseh strani, a morajo ostajati trdni. DeSUS je to, kot pravi, danes to dokazala. Organi stranke so podprli strankino sodelovanje v vladi, bodo pa spremljali, kakšno bo sodelovanje in koliko slišen partner bodo.

Del članstva stranke so sicer v zadnjih tednih razburile nekatere poteze največje vladne stranke, nazadnje zapis premierja Janeza Janše glede medijev.

Stankovičevo nadomestil Stanonik

Mediji so poročali tudi o razhajanjih v vodstvu stranke, a je Pivčeva v minulih dneh zatrdila, da delujejo enotno. Svet stranke je sicer danes razrešil generalno sekretarko Nino Stankovič in za v. d. generalnega sekretarja imenoval Damjana Stanonika, sicer državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu. Pivčeva je pojasnila, da so generalno sekretarko razrešili zaradi kadrovskih prerazporeditev v stranki.

Pivčeva je odgovorila tudi na vprašanje vloge poslovneža Andreja Prebila v stranki, ki se je sicer danes mudil v poslanski skupini. Kot je pojasnila, so se na stranki in v poslanski skupini dogovorili, da bodo vse ljudi, ki jih bodo predlagali na kakšna pomembna mesta, povabili na pogovore v poslansko skupino.

Za zdaj po njenih besedah besedah zbirajo nabor kandidatov, ni pa želela pojasniti, za katero funkcijo bi Prebil lahko bil kandidat.

Janez Janša
Novice "Janši ni preostalo nič drugega, kot da pove, da gre za medijsko vojno"
Ne spreglejte