Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2020,
6.13

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

15

Natisni članek

lokal avtošola šola Jelko Kacin trgovine sproščanje razkuževanje ukrepi Koronavirus

Sreda, 13. 5. 2020, 6.13

3 leta, 11 mesecev

Številna sproščanja: odpirajo se vse trgovine, v lokalih bodo stregli tudi v prostorih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

15

Trgovine | Foto STA

Foto: STA

S ponedeljkom se sproščajo številni ukrepi, ki so bili uvedeni za zajezitev epidemije. Potrjeno je, da bodo znova odprte šole in vrtci ter vse trgovine. V lokalih bodo z novim tednom znova stregli tudi v notranjosti. Prav tako ne bo več obvezno razkuževanje skupnih prostorov v blokih.

22:28

Odpirajo se avtošole

13:57

Večina ukrepov do konca junija

13:50

Prevozniki za vključitev

13:24

Odprli bi fitnese

12:45

Plesalci začeli trenirati

12:04

Strokovnjaki za odrast

10:48

Slovenci kruh pekli doma

10:11

Aktiviranih 2453 oseb

09:55

"Meja z Avstrijo naj se odpre"

09:42

V Velenju spet vozi Lokalc

09:02

Ana pod oknom razveseljuje

08:32

Naglavne kapuce za UKC LJ

  • 22:28

    Odpirajo se avtošole

    Vlada je na današnji seji na Brdu pri Kranju izdala spremembo odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v Sloveniji. Ta med drugim določa, da se z 18. majem omogočijo nekatere dejavnosti, ki jih opravljajo avtošole.

    Z odlokom se prav tako določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj, ki so potekla v času prepovedi delovanja avtošol, to je od 18. marca do 17. maja, podaljša do 30. junija, ter da se veljavnost izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so potekla v času prepovedi izdajanja teh dokumentov, torej od 21. marca do 17. maja, prav tako podaljša do 30. junija.

    Prav tako se določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki zaradi nezmožnosti izpolnitve obveznosti v luči prepovedi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov potečejo po sprostitvi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev s področja voznikov, torej od 18. maja do 17. junija, podaljša do 30. junija.

    avtošola 1 | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

    Eden od temeljnih pogojev za izdajo ali podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in izkaznice o vozniških kvalifikacijah je telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornega vozila, kar oseba dokazuje z veljavnim zdravniškim spričevalom. Osebam, ki zaradi postopnega sproščanja ukrepov na področju preventivnih zdravstvenih storitev in voznikov ter s tem daljših čakalnih vrst za izpolnitev obveznosti ne bodo mogli pravočasno izpolniti obveznosti (npr. opraviti zdravstvenega pregleda za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja), se veljavnost vozniških dovoljenj in izkaznic o vozniških dovoljenjih prav tako podaljša do 30. junija.

    Odlok tudi določa, da se z upoštevanjem priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje od 18. maja lahko izvajajo nekatere naloge, in sicer usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil, izvajanje programa dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo in programa izobraževanja ter dodatnega usposabljanja izvajalcev programov dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in za varno vožnjo.

    Med naloge, ki jih bo ob omejitvah mogoče opravljati, sodijo tudi izvajanje usposabljanja in preizkusa znanja za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu, rednega usposabljanja za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij, začetnega in obnovitvenega usposabljanja voznikov za prevoz nevarnega blaga, osnovnega in obnovitvenega strokovnega usposabljanja ter preizkusa usposobljenosti spremljevalcev izrednih prevozov, usposabljanja in preverjanja usposobljenosti za varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki.

    Dovoljeno bo tudi izvajanje izobraževanja in dodatnega usposabljanja učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje, usposabljanja za ocenjevanje na vozniškem izpitu in dodatnega usposabljanja ocenjevalcev na vozniškem izpitu, edukacijskih in psihosocialnih delavnic, osnovnega in obdobnega strokovnega usposabljanja ter preverjanja usposobljenosti presojevalcev varnosti cest, preventivnih programov, kampanj in akcij za varnost cestnega prometa na javnih krajih ter vozniških izpitov. STA

  • 20:29

    Kako poteka delo zobozdravnikov?

  • 16:24

    Ptujska bolnišnica izdatno v pomoč ljutomerskemu domu starejših

    Zaposleni v ptujski bolnišnici so med prvimi priskočili na pomoč ljutomerskemu domu starejših občanov in pomagali skrbeti za tamkajšnje oskrbovance, so sporočili iz bolnišnice, kjer so po podatkih ministrstva za zdravje njihovi sodelavci v preteklem tednu našteli največ delovnih ur. V epidemiji je bolnišnica domu namenila 12 zdravstvenih delavcev.

    Ptujska bolnišnica se je v času epidemije znašla v negativni luči zaradi namere države, da bi k njim naselili 40 okuženih oskrbovancev ljutomerskega doma starejših, s čimer se zaradi nepripravljenosti in pomanjkanja zaščitne opreme sprva niso strinjali. Pri tem bi šlo le za oskrbo pacientov, ki imajo lažji potek bolezni. STA

  • 13:57

    Večina ukrepov do konca junija

    Vlada kljub umirjanju epidemiološke situacije še ne razmišlja o administrativnem preklicu epidemije s 15. majem, je danes pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Kot kaže, bo tako večina interventnih ukrepov iz mega protikoronskega zakona veljala do konca junija. Ukrepi so sicer vredni tri milijarde evrov, nabor upravičencev pa je širok, piše STA.

    Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo posledic je DZ potrdil v začetku aprila, noveliral pa ga je konec aprila in s tem še razširil nabor upravičencev.

    Veljavnost ukrepov je bila predvidena od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja. A v primeru, da do 15. maja epidemija ne bo preklicana, se roki izteka ukrepov podaljšajo za 30 dni, torej do konca junija.

    Kot je sklepati iz Kacinovih besed, bodo ukrepi tako res veljali do konca prihodnjega meseca, saj vlada ne razmišlja o preklicu epidemije, "ker o tem ne razmišlja niti ministrstvo za zdravje, še manj pa svetovalna skupina ministrstva za zdravje, ki jo vodi Bojana Beović", še piše STA.

  • 13:50

    Prevozniki za vključitev

    Prevozniki sekcije za promet pri OZS so ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca pozvali, naj vlada v tretji paket protikoronskih ukrepov vključi njihovo panogo, sicer lahko po besedah predsednika sekcije Petra Piška pride do "nemirov in cestnih blokad". Vrtovec verjame, da bo vlada imela posluh za sektor, ki prispeva 17 odstotkov BDP, piše STA.

    "Padli smo iz prvega koronskega paketa, padli smo iz drugega in upam, da si država ne bo dovolila, da bomo padli iz tretjega," je po današnjem srečanju upravnega odbora sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) poudaril Pišek.

    Kot je dejal, zahtevajo takojšnjo finančno pomoč za likvidna sredstva, obratni kapital, investicijska sredstva, državno poroštvo in 30-letni odplačilni rok s poroštvom, moratorijem in ugodno obrestno mero. Po Piškovih besedah so ljudje v stresu in obupu. "Če ne bomo upoštevani niti v tretjem paketu, se znajo zgoditi tudi nemiri, cestne blokade prevoznikov," je opozoril, piše STA.

    "To so družine, ki so 30 ali 50 let ustvarjale logistična podjetja, ki so zdaj pred propadom. Če bomo šli pod vodo, nas nihče več ne bo obudil," je dodal.

    Vrtovec je na srečanju izrazil razumevanje za panogo, je pa dejal, da jim denarja ne more zagotoviti jutri, čeprav ve, da ga potrebujejo. "Lahko vse obljubim, ampak nimam vreče denarja," je dejal in prevoznike pozval k potrpežljivosti in razumevanju. "Računamo na tretji paket, ki se začne pripravljati v petek," je izpostavil minister.

    Po besedah državnega sekretarja Aleša Miheliča infrastrukturno ministrstvo pospešeno išče rešitve s SID banko, da bi sektor prišel do denarja. Še danes se bodo predstavniki ministrstva sestali s predstavniki banke, je dejal. "Prizadevamo si tudi za shemo za nepovratna sredstva. Ne moremo pa tega zagotoviti jutri. Ocenjujemo, da bi lahko v dveh do treh tednih lahko prišli do finančnih sredstev," je dejal Mihelič, še piše STA.

    Minister je ob tem izpostavil, da je avtoprevozništvo ena izmed hrbtenic slovenskega gospodarstva glede na prispevek bruto domačega proizvoda, od nje pa so odvisni tudi ostali segmenti gospodarstva, od gradbeništva, turizma, proizvodenj in tako dalje. Prevoznikom je zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovih močeh, da prepreči propad podjetij v sektorju.

    Predsednik OZS Branko Meh je izpostavil, da prevozniki ne dobijo kreditov pri komercialnih bankah. "Te želijo imeti boniteto, a če so bile obratovalnice zaprte in je prevozništvo delalo s polovično kapaciteto, sredstev ni in tudi bonitete ni," je izpostavil. Med drugim si v OZS po Mehovih besedah želijo tudi, da se v tretji paket vnese ukrep, da lahko prevozniki plačajo DDV po plačani realizaciji.

    Pišek pa je po srečanju izpostavil še, da se prevozništvo v nekaterih segmentih že 10 let ne premakne z mrtve točke. "Prosili smo ga za uporabo vseh njegovih virov, da pridemo naprej tudi na zakonodajnem področju, pri umeščanju infrastrukture v prostor. Vemo, da v Sloveniji nič ne moreš umestiti v prostor in zahtevamo prednostno obravnavo za umeščanje logistične infrastrukture v prostor," je srečanje z ministrom še strnil predsednik sekcije za promet, še piše STA.

  • 13:24

    Odprli bi fitnese

    Iz Fitnes zveze Slovenije so sporočili, da je vlada pozabila na odprtje rekreativnih centrov, fitnes centrov in športnih objektov. V pozivu od vlade zahtevajo, da se ukrepi za odprtje teh storitev in dejavnosti sprostijo čim prej, čeprav te ne sodijo v nabor sproščanja ukrepov za šport, piše STA.

    Vnovična vzpostavitev dejavnosti, v katere spadajo fitnesi ter skupinske vadbe aerobike, plesa, pilatesa ter ostale podjetniške aktivnosti, je tako odvisna od odločitev vlade glede nadaljnjega sproščanja storitvenih dejavnosti.

    Pri vadbah v fitnes centrih in podobnih ponudnikih gre pri večini namreč za storitveno dejavnost, ki jo ureja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj jo tržijo podjetja in ne športna društva, piše STA.

    Vseeno iz Fitnes zveze Slovenije sporočajo, da je panoga pomemben del športne rekreacije in da je fitnes eno izmed pomembnejših področij, ki skrbi za krepitev zdravja vseh prebivalcev. Zato zahtevajo, da se znova omogoči dostop do strokovne in kakovostne vadbe.

    "Redna telesna vadba na področju športne rekreacije je ključnega pomena za vse starostne skupine, posebej rizične. Med njih spadajo tudi posamezniki, ki so v obdobju postrehabilitacije in starostniki," so dodali iz zveze.

    "Odsotnost in pomanjkanje gibanja vodita k številnim degenerativnim obolenjem, slabitvi osnovnih življenjskih funkcij in k prezgodnjemu staranju," so še zapisali v zvezi, še povzema STA.

  • 12:45

    Plesalci začeli trenirati

    Plesalci, registrirani pri Plesni zvezi Slovenije (PZS), so ta teden začeli trenirati, medtem ko morajo plesne šole na zagon rekreativnih dejavnosti še počakati. Predsednik zveze Jadran Živković je za STA dejal, da so plesne šole odvisne predvsem od rekreativnih programov, zato si želijo hitre rešitve za ta del njihove dejavnosti.

  • 12:04

    Strokovnjaki za odrast

    Več kot 1000 strokovnjakov in 66 organizacij iz vsega sveta je danes objavilo pismo, v katerem pozivajo vlade k trajnostni odrasti kot načinu za spopadanje s koronavirusno krizo. S trajnostno odrastjo lahko zgradimo socialno pravičnejši in bolj trajnosten sistem ter preprečimo nadaljnje krize, so prepričani.

    Nacionalne in mednarodne institucije, civilna družba ter gospodarski akterji v pismu pozivajo, naj države v svojih prizadevanjih za obvladovanje trenutne recesije upoštevajo pet načel, da naslovijo trenutne socialne in okoljske težave, so sporočili iz Društva za sonaraven razvoj Focus, piše STA.

    Vlade pozivajo k odrasti - načrtnemu, vendar prilagodljivemu, trajnostnemu in pravičnemu zmanjšanju obsega gospodarstva, ki bo privedlo do prihodnosti, "v kateri bomo lahko živeli bolje z manj".

    "Podpisniki odsvetujejo slepo vero v tržne sile ter zavračajo prizadevanje za 'zeleno rast' in ločevanje izpustov od BDP kot glavni strategiji za reševanje okoljskih in družbenih težav," so zapisali v društvu.

    "Kriza, ki jo je sprožil koronavirus, je že razkrila številne slabosti našega kapitalističnega gospodarstva, ki je obsedeno z rastjo: negotovost za mnoge, zdravstveni sistemi, ki so bili uničeni z leti varčevalnih ukrepov, in podcenjenost nekaterih najpomembnejših poklicev. Ta sistem, ki temelji na izkoriščanju ljudi in narave, je veljal za t. i. normalnost - toda ta t. i. normalnost je bila že v bistvu kriza," so opozorili.

    Desetletja sta bili po njihovih besedah glavni strategiji prepuščanje gospodarske redistribucije tržnim silam ter zaščita okolja z ločevanjem izpustov od BDP in zeleno rastjo. To ni delovalo in tudi v prihodnje ne bo, so prepričani.

    Podpisniki za oživitev gospodarstva in kot osnovo za ustvarjanje pravične družbe predlagajo pet načel. To so postavitev življenja v središče gospodarskih sistemov, radikalno prevrednotenje dela, potrebnega za dobro življenje vseh, organiziranje družbe okoli zagotavljanja nujnih dobrin in storitev, demokratizacija družbe ter utemeljitev političnih in gospodarskih sistemov na načelu solidarnosti.

    "Trenutna gospodarska recesija ni odrast, čeprav jo nekateri zavajajoče imenujejo tako. Odrast pomeni učinkovito naslavljanje vseh temeljnih potreb ne glede na to, ali gospodarstvo raste. Če bi že imeli sprejete politike in ukrepe za to, bi lahko velik del gospodarstva zaprli za več mesecev in vsi še vedno imeli dovolj hrane, bivališče in zdravstveno varstvo. Gospodarska kriza, ki jo povzroča covid-19, je povezana z našo odvisnostjo od rasti," so še izpostavili.

    Vse ljudi so še pozvali, naj zahtevajo odprto razpravo o tem, kako bi lahko po koncu koronavirusne krize drugače zastavili gospodarstva in družbe, še piše STA.

  • 10:48

    Slovenci kruh pekli doma

    V Sloveniji je med epidemijo za polovico upadlo število gospodinjstev, v katerih so hrano kupovali v večjih trgovinah, močno se je povečal delež naročanja hrane preko spleta in nakup pri lokalnih ponudnikih, kaže raziskava Inštituta za nutricionistiko. Na pomenu je pridobil način priprave hrane, skoraj dve tretjini anketiranih je kruh peklo doma, piše STA.

    Epidemija koronavirusa je spremenila nakupovalne navade prebivalcev Slovenije, pripravo obrokov ter vedenje, odnos in dostop do hrane. Slovenci so se med epidemijo tako pogosteje posluževali živilskih prodajaln bližje domu, 19 odstotkov gospodinjstev je kupovalo pri lokalnih ponudnikih hrane. Za 152 odstotkov je narasel delež nakupovanja svežega sadja in zelenjave s pomočjo dostave na dom. Preko spleta se je s hrano oskrbovalo približno 14 odstotkov gospodinjstev.

    Medtem ko smo v Sloveniji pred epidemijo živila večinoma nakupovali večkrat tedensko, smo v času epidemije nakupovanje bolj podrobno načrtovali. V 60 odstotkih gospodinjstev so se na nakup pripravili z nakupovalnim seznamom. Pretežno so nakupovali na tedenski ravni ali manj pogosto. 43 odstotkov gospodinjstev je povečalo zaloge hrane, še piše STA.

  • 10:11

    Aktiviranih 2453 oseb

    Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 2453 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

    Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, zato so začeli postopno sproščati sistemske ukrepe za zamejitev širjenja virusa, piše STA.

    Regijskim štabom civilne zaščite in izpostavam Uprav RS za zaščito in reševanje so bila posredovana priporočila NIJZ glede javnega avtobusnega prevoza, javnega železniškega prevoza, za srednje šole in dijaške domove, za osnovne šole in za vrtce. Prav tako je bil posredovan seznam veljavnih predpisov, sprejetih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

    Pripravljen je razdelilnik za delitev zaščitnih sredstev posameznim državnim organom in zasebnemu varovanju. Pripravljen je razdelilnik delitev sredstev za zobozdravstvene ordinacije.

    Državni logistični center Roje je izdal večjo količino zaščitnih sredstev za vzgojno izobraževalne ustanove, ki je bila prepeljana v regijske logistične centre Civilne zaščite, še piše STA.

  • 09:55

    "Meja z Avstrijo naj se odpre"

    Predsednik Enotne liste, edine politične stranke koroških Slovencev, Gabriel Hribar je danes poslal poziv glede odprtja mejnih prehodov Pavličevo sedlo in Jezerski vrh med Avstrijo in Slovenijo. Izpostavlja, da sta s tem v zapostavljeni regiji prekinjena prost pretok blaga in storitev, piše STA.

    "V tem trenutku, ko se je Avstrija dogovorila z Nemčijo za odprtje mejnih prehodov, ni jasno, zakaj so mejni prehodi s Slovenijo še zaprti. V Slovenji so v zadnjem tednu potrdili do 18 novih okužb, v Nemčiji jih je bilo 682," je v pozivu zapisal Hibar. Dodal je, da takšna zadržanost avstrijske vlade glede odprtja meje s Slovenija ni ravno lepo darilo ob stoti obletnici koroškega plebiscita.

    Opozarja, da je zaradi zaprtja omenjenih mejnih prehodov številnim otežena pot na delo in stiki s sorodniki. Hribar zato pristojne ministre poziva, naj uredijo odprtje mejnih prehodov vsaj čez dan, piše STA.

    "Stoletja povezani kraji, kjer imajo ljudje poleg poklicnih odnosov tudi družinske in prijateljske povezave, se morajo zopet povezati," je dodal.

    Avstrija se je z Nemčijo dogovorila, da bo od petka izvajala le še naključne preglede na meji, od sredine junija pa bo v celoti odprla mejo. Podobne dogovore želi skleniti tudi z drugimi sosedami.

    Med Slovenijo in Avstrijo je trenutno delno ali v celoti odprtih 12 mejnih prehodov, med njimi Trate, Radlje, Šentilj, Gornja Radgona, Karavanke, Ljubelj in Holmec. Prehod meje je še vedno dovoljen le izjemoma, med drugim za dnevne migrante, še piše STA.

  • 09:42

    V Velenju spet vozi Lokalc

    V Velenju je danes znova vzpostavljen brezplačni javni mestni potniški promet Lokalc, ki bo vozil po ustaljenem voznem redu in ob upoštevanju varnostnih ukrepov. Velenjska občina potnikom priporoča, da v času epidemije s covidom-19 ne uporabljajo prevoza za nenujne namene, so sporočili z občine.

    Prav tako občina vse občane prosi, da dosledno upoštevajo varnostne ukrepe in higienska priporočila za izvajanje avtobusnega prevoza potnikov v času epidemije, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje, piše STA.

    Osebe z znaki akutne okužbe dihal naj ne uporabljajo sredstev javnega prevoza. Dokler se ne uredijo fizične pregrade pri vozniku, je treba spoštovati naslednji režim: na postaji ob zadostni medosebni razdalji najprej potniki izstopijo, nato začnejo potniki vstopati in držijo varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra, to pa ohranjajo tudi v vozilu. Vstop in izstop sta dovoljena le pri zadnjih vratih, s čimer se prepreči dostop do voznika za prvo vrsto sedežev.

    Ob vstopnih oz. izstopnih vratih avtobusa bo nameščeno razkužilo za roke za potnike. Potniki si morajo pred vstopom v avtobus obvezno razkužiti roke, enako svetujejo tudi ob izstopu. Za potnike je ves čas trajanja prevoza obvezna uporaba maske, ki prekrije nos in usta, še piše STA.

  • 09:02

    Ana pod oknom razveseljuje

    Ulični umetniki, ki ustvarjajo znotraj Gledališča Ane Monro, v okviru umetniške akcije Ana pod oknom že od sredine aprila izvajajo nenapovedane interaktivne ulično-gledališke nastope na območju stanovanjskih sosesk v Ljubljani. Njihova t.i. podeželska sekcija pa je z glasbeno-cirkuškimi animacijami dejavna tudi v zaselkih na Vipavskem in Goriškem, piše STA.

    Kot so zapisali v zasedbi Gledališča Ane Monro, ki jo sestavljajo Goro Osojnik, Tea Vidmar, Ankica Radivojević, Camilo Acosta Mendoza in Polona Prosen, "nobena maska ne more zakriti in nobeno bogastvo poplačati nasmehov, ki jih na obraze riše Ana pod oknom, naša umetniška akcija, ki ponuja nov in varen format kulturnih dogodkov".

    Kot so spomnili, je bil primarni namen umetniške akcije pripeljati gledališče na vsako dvorišče, izkazala pa se je tudi v času epidemije koronavirusa, karantene in omejitev druženja, saj omogoča dostop do umetniških vsebin, piše STA.

    "Po 11 izvedenih akcijah imam občutek, da z živo umetnostjo, ki jo vnašamo v vsakdan ljudi, ne prinašamo le veselja, ampak tudi krepimo občutek enotnosti med njimi in občutek pripadnosti lokalni skupnosti, enakopraven del katere za kratek čas postanemo tudi mi igralci," meni Osojnik.

    Odziv javnosti je zelo dober, kar dokazujejo tudi številne čestitke, zahvale in komentarji na družbenih omrežjih, ki dosegajo veliko več uporabnikov in odzivov kot običajno. Obenem dobivajo tudi različna povabila, tako so med drugim že obiskali Dom starejših občanov v Notranjih Goricah ter paciente in zaposlene na Infekcijski kliniki v Ljubljani.

    Akcijo, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja, bodo, kot napovedujejo, še izvajali "sploh glede na to, da kaže, da večje prireditve v javnem prostoru še nekaj časa ne bodo dovoljene". Kot dodajajo, bodo za dejavnost, ki jo izvajajo pro bono, veseli kakršnekoli podpore, še piše STA.

  • 08:32

    Naglavne kapuce za UKC LJ

    Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana bo danes prevzel donacijo Rotary Distrikta Slovenija, ki bo osrednji slovenski bolnišnici namenil 80.000 evrov vredne zaščitne naglavne kapuce, so sporočili iz UKC. Gre za komplet 30 zaščitnih naglavnih kapuc s pripadajočo opremo za absolutno filtracijo zraka, piše STA.

    Iz UKC so sporočili, da bo zaščitna oprema pripomogla pri spopadanju s strokovnimi izzivi pri zaščiti bolnikov in zaposlenih, zato jo bodo sprejeli z velikim olajšanjem.

    Oprema, ki jo uporabljajo v UKC Ljubljana, se je po njihovih besedah izkazala kot primerna ob največji izpostavljenosti novemu koronavirusu, saj ima zelo dober vidni kot, primerno obstojnost baterije in omogoča hitro namestitev.

    V Rotary Distrikt Slovenija so se za donacijo, ki so jo prispevali člani vseh slovenskih Rotary klubov, odločili zaradi povečanega obsega dela UKC Ljubljana v času epidemije in ker želijo v težkih časih pomagati slovenski družbi in zdravstvu, so zapisali v izjavi za javnost, piše STA.

    "Člani iz celotne Slovenije so začutili, da morajo v teh težkih trenutkih za slovensko družbo in zdravstvo stopiti skupaj in po svojih močeh pomagati z donacijo, saj bomo samo tako lahko čim prej skupaj premagali vsenavzočno epidemijo covida-19," je pred predajo opreme po navedbah UKC Ljubljana dejala guvernerka Rotary Distrikta Slovenija Irena Kos.

    Donacijo v UKC razumejo kot veliko priznanje njihovemu delu ter hkrati zavezo, da še naprej razvijajo osrednjo bolnišnico kot središče znanj za zdravje celotne Slovenije, so sporočili iz UKC.

    Rotary Distrikt Slovenija donacijo popoldne predal generalnemu direktorju UKC Ljubljana Janezu Poklukarju in predstavnikom Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, še piše STA.

"Od ponedeljka bodo lahko obratovale vse trgovine, ob upoštevanju standardov Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je že med vladno sejo dejal vladni govorec Jelko Kacin. Od ponedeljka bodo tako lahko odprle vse trgovine in restavracije, v lokalih pa bodo lahko stregli tudi v notranjosti.

Vlada je sicer z odlokom še vedno ohranila minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer najmanj od 8. ure do vsaj 18. ure (pri čemer to ne velja za trgovine, katerih obratovalni čas pred 12. marcem ni bil daljši od 10 ur), bodo pa od ponedeljka v prodajalnah vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni. Trenutno so prvi dve in zadnja ura odprtja prodajaln rezervirane za upokojence, invalide in nosečnice.

Šole in vrtci od ponedeljka, vendar ne za vse

Učenci | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Znova se odpirajo tudi osnovne šole in vrtci. 18. maja se bodo v šole vrnili učenci od 1. do 3. razreda ter dijakinje in dijaki zaključnega letnika srednjih šol, 25. maja pa še učenci 9. razredov osnovne šole.

Odpravlja se tudi ukrep obveznega razkuževanja skupnih prostorov v blokih. Vlada je vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb.

Z prihajajočim ponedeljkom se odpirajo tudi nekatere turistične dejavnosti.  "Odpirajo se tudi nastanitvene kapacitete do 30 sob," je dejal Kacin in dodal, da med njimi ne bo planinskih domov, večjih hotelov in hostlov.

Prepovedano ostaja ponujanje naslednjih storitev:

  • nastanitvenih obratov nad 30 sob,      
  • nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
  • wellness in fitness centrov,
  • bazenov in vodnih aktivnosti,
  • diskotek in nočnih klubov.

Od ponedeljka bodo svoja vrata po 17. marcu lahko odprle tudi avtošole. Vlada je do 30. junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca do 17. maja. Podrobneje spodaj v "Live".

Ekipna tekmovanja se vračajo 23. maja

Vlada je odpravila tudi prepoved športne vadbe v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Športna vadba je dovoljena tudi vsem udeležencem v programu prostočasne športne vzgoje otrok in mladine. Dovoljeno bo izvajanje športnih tekmovanj do vključno državne ravni, in sicer v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem.

Začetek veljavnosti odloka je predviden za 23. maj.

Več o tem tukaj.

Kako so potekala razkuževanja v blokih?

šolstvo, pouk, učenci, šola
Novice Šele do konca tedna bo dokončno jasno, ali gredo otroci v ponedeljek v šole in vrtce #video

 

Razkuževanje bankomatov
Novice Združenje etažnih lastnikov vlado pozvalo k preklicu razkuževanja stavb
poletje
Novice Nova raziskava: poletne temperature ne bodo pregnale virusa
Koronavirus, Korona, Covid-19, Sars-CoV-2, epidemija, pandemija
Novice Trumpovi privrženci z orožjem zaščitili brivca, v ZDA že več kot 82 tisoč mrtvih #video

 

Ne spreglejte