Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 5. 2020,
6.53

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

107

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša vlada Državni zbor nepravilnosti zaščitna oprema

Četrtek, 14. 5. 2020, 6.53

3 leta, 11 mesecev

Prejšnja vlada je na nezakonit način razglasila epidemijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

107

Državni zbor je na izredni seji obravnaval vladno poročilo o nakupu zaščitne in druge opreme, potrebne v času epidemije novega koronavirusa. Na vlado so letieli številni očitki o domnevnih nepravilnostih in korupciji, v poročilu, ki ga je poslala tudi organom pregona, pa je sama s prstom pokazala zlasti na odgovornost nekdanjega premierja Marjana Šarca. Predsednik vlade Janez Janša je v svojem govoru pred poslanci dejal, da je bila epidemija, ki je bila razglašena 12. marca, razglašena nezakonito. Kot je dejal, to ni bilo v pristojnosti ministrstva za zdravje, temveč bi to morala narediti takratna vlada. Šarec je očitke o nezakonitosti zavrnil.

Brnik letalo zaščitna oprema
Novice V medijih nova razkritja o nabavah zaščitne opreme

Kot prvi je v državnem zboru govoril predsednik vlade Janez Janša. V svojem govoru je poudaril, da smo z vsemi vladnimi ukrepi dosegli, da ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije. Ta se bo verjetno pokril z datumom, s katerim se iztekata tudi prva dva protikoronska paketa pomoči, ki ju je vlada namenila za socialno in gospodarsko varnost države.

Prejšnja vlada na nezakonit način razglasila epidemijo

Janša je v govoru izpostavil tudi, da je bila epidemija 12. marca razglašena nezakonito, saj to ni bilo v pristojnosti ministrstva za zdravje. "To bi morala narediti vlada, ker pa vlada Marjana Šarca tega ni hotela narediti, je to takratni minister za zdravje Aleš Šabeder naredil na svojo roko. Obstaja bogata korespondenca v zvezi s tem, kaj se je dogajalo zadnji teden, preden smo prevzeli mandat. Bo še zelo zanimivo, ko se bo to preiskovalo," je med drugim poudaril premier. 

Celoten govor predsednika vlade Janeza Janše.


Šarec je očitke o nezakoniti razglasitvi epidemije zavrnil. "To ne drži. Po zakonu, po katerem smo delali mi, je v členu zapisano, da epidemijo nalezljive bolezni ter okuženo ali ogroženo območje razglasi minister, pristojen za zdravje. Po novem pa epidemijo razglaša vlada, kot posledica sprejetja prvega svežnja protikorona zakonskega paketa," je povedal in dodal, da je epidemijo na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje po zakonu razglasilo pristojno ministrstvo.

Celoten govor predsednika stranke LMŠ Marjana Šarca.


EU Sloveniji poslala zaščitne maske, ki jih ne smemo uporabljati

O vladnem poročilu o nakupu zaščitne opreme pa je Janša dejal, da so nabave medicinske opreme potekale skladno z zakonodajo, ki omogoča skrajšane postopke v primeru epidemije oziroma izrednih razmer. "Ker se je vlada zavedala tveganj v kaotičnih razmerah, je sklenila, da se vse pogodbe o nabavah objavijo javno," je pojasnil premier. Kot je še izpostavil, je vlada sama pozvala Računsko sodišče, da se nabava opreme preišče.

Janša je v govoru med drugim dejal, da je Slovenija ta teden od Evropske unije prejela okoli 30 tisoč zaščitnih mask z neustreznimi certifikati. Dokler s strani Evropske unije ne steče pregled o ustreznosti opreme, so te prepovedane za uporabo. 

Janša in Šarec o razglasitvi epidemije.


Nova vlada zagotovila zaščitno opremo po nižji ceni kot prejšnja

Vladna koalicija v širši sestavi se je tudi na ponedeljkovem srečanju na Brdu pri Kranju enotno zavzela za sprejetje poročila vlade o nabavi zaščitne opreme. Poročilo med drugim opominja na pomanjkanje zaščitne opreme v času razglasitve epidemije in dodaja, da jo je nova vlada nato zagotovila v zadostni količini, in to po nižji ceni kot prejšnja.

Državni zbor | Foto: DZ, Matija Sušnik Foto: DZ, Matija Sušnik

Že v petek je poročilo obravnaval odbor državnega zbora za gospodarstvo. Vsebinski del razprave je minil v znamenju ostre izmenjave mnenj med predstavniki vlade, ki so poročilo zagovarjali, in opozicijo. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je priznal, da izkušenj s tovrstnimi nabavami niso imeli, a zatrdil, da so ravnali v najboljši veri. Podobno so zatrjevali tudi koalicijski člani odbora, poroča STA.

V opoziciji do vladnega poročila neusmiljeni

Poslanske skupine opozicijskih strank so bile v predstavitvi stališč o vladnem poročila glede nabav zaščitne opreme v nadaljevanju izredne seje DZ neusmiljene in nekatere tudi niso varčevale z besedami, kot so kraja, kriminal in vojno dobičkarstvo. Zahtevale so, da se sumi nepravilnosti raziščejo.

Janez Janša
Novice "Janši ni preostalo nič drugega, kot da pove, da gre za medijsko vojno"

Šarec je v imenu poslanske skupine LMŠ spomnil, da je razloge za odstop s premierskega položaja pojasnil že proti koncu februarja. Vlada ni imela več osnovnih pogojev za delovanje, je spomnil in ovrgel očitke iz koalicije, da je pobegnil pred bližajočo se epidemijo covida-19.

Že v prejšnjem mandatu so po njegovih besedah prepovedali obiske v domovih starejših, uvedli kontrolo na mejah in odpovedali večje prireditve ter začasno zaprli šole in vrtce. Že konec januarja pa se je sestala tudi koordinacijska skupina, ki je delala na medresorski ravni in se aktivno pripravljala na to, da se bo razglasila epidemija, je povedal.

Po mnenju SAB je koalicija zlorabila epidemijo za vojno dobičkarstvo, nekateri posamezniki pa so nekontrolirano zapravljali javna sredstva. "V kriznih časih je treba varčevati, ne pa zapravljati davkoplačevalskega denarja," je dejal Marko Bandelli. Po njegovih besedah se morajo raziskati vsi vidiki pri nakupih zaščitne opreme, in sicer tako aktualne kot prejšnje vlade. V primeru ugotovljenih kršitev pa je treba kršitelje po mnenju SAB poklicati na odgovornost.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po navedbah Levice trdil, da do nakazil avansov sploh ne prihaja. S takimi navedbami pa je lagal, je dejal Miha Kordiš. Druge države so po njegovih besedah pri nakupu zaščitne opreme v boju proti covidu-19 uporabile svoje diplomatske mreže in tudi Slovenija bi to lahko naredila, a ni hotela. "Provizije boste vrnili z obrestmi," je zatrdil.

V SD pa so izpostavili, da je po ustavi DZ nadrejen vladi, vlada pa je odvisna od njegove podpore. Postopek, povezan z obravnavo poročila v DZ, je bil po besedah Soniboja Knežaka v nasprotju s poslovnikom DZ, saj so imeli poslanci za preučitev besedila le dva dni časa. Vladajoči so namerno spregledali delitev oblasti in povozili ustavni red, je menil.

Vodja poslancev NSi opoziciji očita nekredibilnost

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat se je odzval na ostre kritike opozicije. Med drugim je za debelo laž označil očitke, da ta vlada ni naredila nič. Ob razmislekih o konstruktivni nezaupnici pa je dejal, da mora opozicija, ki ji sam očita nekredibilnost in nesposobnost sodelovanja, najti kandidata za mandatarja in najmanj 46 glasov podpore.

"Da ta vlada ni naredila nič, je debela laž in s takšnimi neargumentiranimi izjavami opozicija izpade kot nekredibilni spekter slovenskega političnega prostora," je bil oster Horvat. "Je pa res, da je bil odstop Marjana Šarca 27. januarja velika napaka in škoda za Slovenijo," je pristavil.

Njegova osebna ocena je, da opozicija v tem trenutku ni sposobna političnega sodelovanja, kljub temu da je bila povabljena k skupnemu snovanju prvega in drugega protikoronskega zakona. "Od njih odgovorov, preden so bile te rešitve sprejete na vladi, ni bilo. Res je, da so potem predlagali dopolnila, ampak preko teh se vidi, da bi imeli njihovi paketi ukrepov precej drugačen koncept. Tega seveda nismo mogli sprejeti," je pojasnil.

Jožef Horvat | Foto: STA , Foto: STA ,

Na očitke, da je obravnavano poročilo nepopolno in politični pamflet, pa Horvat opozarja, da gre za prvo poročilo in ni rezultat parlamentarne preiskave. "Vse to bomo lahko ugotavljali in zahtevali od vlade v dveh preiskovalnih parlamentarnih komisijah, če bosta dve ustanovljeni," je dejal, ob tem pa spomnil, da opozicija tega poročila ni zahtevala, pač pa ga je vlada najavila in pripravila sama od sebe. "Očitno ga opozicija ni prebrala. Vsega pa tu v tem poročilu ni, to pa je dejstvo," je dejal.

Glede postopkov nabav, ki jim opozicija očita netransparentnost, pa je Horvat med drugim dejal, da je NSi odigrala pomembno vlogo pri odločitvi, da se od 1. junija nabava zaščitne opreme ne bo vršila več centralizirano oz. preko zavoda za blagovne rezerve in da bo vlada v rebalansu proračuna zagotovila tudi izdatna sredstva za proizvodnjo in razvoj zaščitne opreme. "V NSi spodbujamo samooskrbo tudi na področju zaščitne opreme in si želimo, da ne bi nikoli več prišlo do takšne situacije, kot smo jo doživljali predvsem v drugi polovici marca in prvi polovici aprila," je pojasnil.

Opozicija je bila v zadnjih dneh kritična tudi do spremnega pisma zunanjega ministra Anžeta Logarja k poročilu o vladavini prava. Horvat je ob tem dejal, da je poročilo napisano korektno, medtem ko ministrovega pisma v NSi ne morejo komentirati. Mu pa pravice do spremnega dopisa ne bi jemali.

"Je pa dejstvo, da na področju pravosodja v tej vladi pričakujemo bistven napredek," je dejal Horvat. Med prioritetami je izpostavil ustanovitev specializiranih sodišč za pregon najtežjih oblik gospodarskega kriminala in velikega oškodovanja javnih sredstev, digitalizacijo pravosodja ter spremembo pri odločanjih sodišč druge stopnje, po kateri bi morala sodišča o zadevah dejansko odločiti, ne pa jih vračati nazaj na prvo stopnjo. "Pričakujemo tudi, da se bo pravosodje odzvalo na poročila preiskovalne komisije DZ glede pranja denarja v takrat še državni NLB," je dejal Horvat.

Opozicija obstruirala glasovanje

Poročilo o nabavah zaščitne opreme, ki je kritično do Šarčeve in v večini pohvalno do aktualne vlade, so poslanci potrdili s 50 glasovi za in brez glasu proti. Poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB so glasovanje obstruirale, saj je bilo po njihovi oceni izvedeno v nasprotju s poslovnikom, zakonodajo in ustavo.

Ne spreglejte