SiolNET. Novice Slovenija
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izgubljeno desetletje: število otrok s čezmerno telesno težo zraslo za tretjino #video

0,29

termometer

Med pandemijo koronavirusa se otroci niso dovolj gibali, zato jih ima danes s čezmerno težo težave več tisoč. Kar pa lahko vpliva tudi na njihove učne sposobnosti. Samo v zadnjem letu se je število otrok s čezmerno telesno težo zvišalo za 30 odstotkov.

Gibalne sposobnosti otrok, ki že pred epidemijo niso bile optimalne, so v preteklih dveh letih upadle še za dodatnih 16 odstotkov. "Epidemija je zagotovo razkrila težave, ki so bile znane že prej. Zdravstveno stanje, kar zadeva zmogljivosti otrok in tudi prehranjenost, se zadnja leta kar poslabšuje," je stanje pojasnil pediater Denis Baš.

Telesnih sposobnosti ne smemo zanemarjati, saj hkrati navadno upadejo tudi intelektualne sposobnosti, poviša se zdravstveno tveganje.

Otroci so počasnejši

"Seveda opažamo, da so otroci počasnejši. Počasnejši so v zaznavanju, počasnejši so v pisanju, počasnejši so v branju. In to je zelo velika težava, ki lahko pripelje v letošnjem šolskem letu do enega od najslabših uspehov otrok v šoli," pa je svoje izkušnje razložil vodja nacionalnega sistema športnovzgojni karton Gregor Starc.

Za doseganje stanja pred letom 2020 bomo po mnenju stroke tako potrebovali vsaj desetletje, pa še to le, če bomo ustrezno ukrepali.

Večina dobrih in slabih navad izvira od doma

"Zelo podpiramo predvsem dodatno uro športne vzgoje, ki so jo napovedali v šolah," pa je dejal Baš.

Debelost in slaba gibalna učinkovitost otrok sta torej izziva, ki vplivata na vso družbo in kakovost življenja. Hkrati pa se moramo zavedati, da večina tako dobrih kot slabih navad izvira od doma.

Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob. Novice Golob: To je glavna sprememba za letošnje leto #video Tanja Fajon Novice Nekoliko prepozen vzpon SD Ashley Graham Trendi Manekenka razkrila: Rodila sem doma in zaradi izgube krvi skoraj umrla
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin