Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2022,
6.56

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

127

Natisni članek

mandatar Robert Golob Borut Pahor

Ponedeljek, 23. 5. 2022, 6.56

1 leto, 11 mesecev

Golob: To je glavna sprememba za letošnje leto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

127

"Robert Golob uživa potrebno podporo poslancev in poslank za izvolitev za novega predsednika vlade. Ta volja je izkazana tudi s podpisi 53 poslank in poslancev. Državnemu zboru zato Roberta Goloba predlagam za predsednika vlade," je sporočil predsednik države Borut Pahor. "Mi si dejansko želimo spremeniti politično kulturo. Želimo si, da se iz politike umakne sovražni govor," pa je napovedal kandidat za sestavo nove vlade Robert Golob.

"V zelo kratkih rokih nam je uspelo začrtati in oblikovati trdno vladno koalicijo," je podelitev mandatarstva komentiral Robert Golob in dodal: "Od 24. aprila naprej vemo, da je naglo formiranje vlade ključno. Temu smo podredili vse svoje aktivnosti. Marsikdo si je to razlagal kot popuščanje zmagovalcev preostalim koalicijskim partnerjem. Kdaj, če ne takrat, ko si zmagovalec, si lahko velikodušen in radodaren? Majhne razlike nam ne smejo preprečiti tega, da oblikujemo trdno koalicijo. In to nam je tudi uspelo," je dogajanje v tednih po volitvah razložil Golob.

Fotogalerija
1 / 14

"Največji razlog za naglico je, da želimo poletje izkoristiti za delo. Imamo dve zelo pomembni temi, na kateri se ne bomo mogli pripravljati jeseni. Prva tema je energetska draginja, druga tema so priprave na morebitni novi val koronavirusa. In vlada mora ustrezno izkoristiti poletje, da se pripravi," je dejal Golob.

"Sprememba politične kulture"

"Mi si dejansko želimo spremeniti politično kulturo. Želimo si, da se iz politike umakne sovražni govor. Ne želimo si, da se bomo v politiki obmetavali z žaljivkami na osebni ravni. Želimo si, da se bomo, tudi prepirali, z argumenti o konkretnih vsebinskih in ne osebnih vprašanjih. Ta sprememba politične kulture je glavna sprememba za letošnje leto," je napovedal Golob in poudaril, da ne želi biti predsednik vlade, ki bo vnašal razkol med volivce. 

O vodenju poslanske skupine Gibanje Svoboda
"Glede na to, da imamo zelo veliko poslansko skupino, ki jo je s klasičnim pristopom 'eden proti vsem' praktično nemogoče nadzirati, smo vpeljali nekoliko prilagojen način vodenja poslanske skupine. Ta izhaja iz poslovnega sveta, vendar v ničemer ne omejuje avtonomije poslancev. Razdelili smo se po volilnih enotah. Te skupine se bodo še spreminjale. Vodij in mentorjev poslancev bo osem in imajo določene izkušnje. Ali izkušnje iz delovanja parlamenta ali izkušnje iz prejšnjega življenja. Smo že zamenjali nekaj ljudi, torej sistem je prilagodljiv," je delovanje parlamentarne skupine Gibanje Svoboda komentiral Golob.

Spremembe ustave?

"Morda bomo jeseni ugotovili, da obstaja tudi možnost sodelovanja z drugimi strankami, ki so zdaj v opoziciji. To je moj velikopotezni načrt, da se jeseni začne dialog z ustavno večino o vprašanjih, ki zadevajo širši pomen. Tudi o spremembah ustave," je napovedal Golob. "Verjamem, da bomo do konca leta konstruktivni pri iskanju ustavne večine," je še enkrat poudaril Golob in dodal, da si želi predvsem spremeniti volilni sistem. "Tudi pokojninska reforma, ki sicer ne zahteva ustavne večine, je nekaj, kar zadeva najširši konsenz," je poudaril Golob in dodal, da verjame v izgradnjo široke programske koalicije. "Le tako lahko naslovimo temeljna vprašanja za prihodnost," je dejal Golob. Ob pa poudaril, da bo sodelovanje z opozicijo le programske narave, neodvisno od vladajoče koalicije.

Pahor mandatarja iskal s pogovori
Pahor se je ves dan srečeval s predsedniki poslanskih skupin parlamentarnih strank. Najverjetnejšega kandidata za premierski stolček Roberta Goloba podpirajo Levica in Socialni demokrati, medtem ko SDS in NSi Goloba ne bosta podprli. 
V SD in Levici bodo pričakovano kot kandidata za mandatarja podprli prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba, sta po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejala vodja poslancev SD Jani Prednik in Levice Matej T. Vatovec. V obeh strankah si obetajo dobro sodelovanje v vladi s ciljem uresničiti zastavljen program, sta še poudarila.

Fotogalerija
1 / 7
Golobu tudi podpora predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti
Kot kandidata za mandatarja bosta prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba podprla tudi predstavnika italijanske in madžarske manjšine Felice Žiža in Ferenc Horvath. Tudi sicer si želita sodelovanja z novo vlado, naslednji teden pa naj bi dorekli, kako bo to potekalo, in se dogovorili o morebitnem podpisu dogovora o sodelovanju.

Novice Kadič v Uri moči: Če je alternativa skrajno levičarstvo, potem se nam obetajo precej težki časi #video

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec.
Novice Golob šef poslancev Gibanja Svoboda. V SDS spremembe.

Ne spreglejte