SiolNET. Novice Slovenija
4,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger
TUJKA V SLOVENIJI

Italijanka: Ljubljana je neverjetno lepa, tu se počutim kot doma

4,16

termometer

Maria Elena Consorti tujka v Sloveniji
Foto: osebni arhiv

Maria Elena Consorti je študentka iz Italije, ki v Sloveniji živi že od septembra lani, ko je z Erazmusovo izmenjavo prišla v Ljubljano. Pravi, da si je državo izbrala zato, ker se je vanjo zaljubila že leta 2016, ko jo je z družino obiskala prvič. Danes zanjo slovenska prestolnica ni več le dih jemajoče mesto, ampak drugi dom.

22-letnica se je rodila v Rimu, kasneje pa se je s svojo sedemčlansko družino preselila v Piso, kjer študira politične vede in mednarodne odnose. Je strastna igralka ragbija. Pravi, da je ta zanjo življenjskega pomena, saj ji je pomagal pri sprejemanju same sebe. Prav tako je aktivna prostovoljka. Njen najljubši rek, ki se ga je spomnila sama, je, da je prostovoljstvo "najbolj sebična stvar, ki jo je kadarkoli počela", saj se zaradi njega tudi sama počuti bolje. Tako je pred odhodom v Ljubljano migrante učila italijansko, kar ji je bilo v veliko veselje, kljub temu pa jo je še bolj premamilo spoznavanje novih krajev.


Grk v Sloveniji: Slovenci so bolj podobni Balkancem, kot se jim zdi

Angležinja v Sloveniji: Moji prijatelji so mislili, da sem na Slovaškem


V Slovenijo je drugič v življenju prišla septembra lani, ko se je sem tudi preselila. Prva izkušnja iz leta 2016, ko je državo obiskala z družino, jo je prepričala, da je ta odlična za študijsko izmenjavo. Pri odločitvi ji je pomagalo tudi to, da je bilo na izbranem programu na ljubljanski Fakulteti za družbene vede na voljo veliko predmetov v angleščini.

Prvi obisk Slovenije jo je navdušil. Prvi obisk Slovenije jo je navdušil. Foto: osebni arhiv

V Ljubljani se zdaj počuti kot doma

"Ko sem se preselila, sem najprej več dni hodila sem in tja po mestu ter se zaljubljala v vse, kar sem videla, in v izkušnjo, ki sem jo imela pred sabo," priznava. Ljubljana ji je bila všeč že od samega začetka, po osmih mesecih pa se tukaj počuti kot doma. Dodaja, da je potrebovala nekaj časa, da se je navadila na ljudi in na drugačno vreme.

Slovenci drugače dojemajo fizično izražanje čustev

Opaža, da so Slovenci v primerjavi z Italijani veliko bolj introvertirani in manj odprti. Opozarja, da to ne pomeni, da niso prijazni do tujcev. Zdi se ji le, da je "sistem odnosov med ljudmi" tukaj drugačen. "Prihajam iz države, kjer so ljudje stereotipno preveč odprti, včasih celo vsiljivi, zato sem navajena popolnoma drugačnih načinov delovanja v odnosih," razlaga. Že način, na katerega se dojemajo objemanje, poljubljanje in drugi fizični načini izražanja čustev, je po njenih besedah drugačen.


Američanka v Sloveniji: Tukaj ima hrana pravi okus!

Nizozemec: Slovenija je država, kjer bi rad ostal do konca življenja


Ponosni, ko je tujcem Slovenija všeč

Izpostavlja, da so Slovenci v povprečju bolj vljudni in spoštljivi kot Italijani, priznava pa, da se ji zdi težje stopiti v stik s Slovencem kot z Italijanom. Opaža tudi, da so Slovenci zelo veseli, ko tujec obišče in spoštuje njihovo državo. Zdi se ji, da gre tukaj za neko prikrito narodno zavest Slovencev. Čeprav te vedno ne kažejo, v resnici zelo cenijo in so ponosni, ko je nekomu Slovenija všeč.

V času bivanja v Sloveniji je obiskala tudi Postojnsko jamo. V času bivanja v Sloveniji je obiskala tudi Postojnsko jamo. Foto: osebni arhiv

"Ne morem trditi, da sem opazila kakšno veliko razliko pri stilu življenja na splošno, bi pa izpostavila, da so Slovenci zelo spoštljivi do okolja in njegovega varovanja," pravi. Večjih razlik ne zazna, saj kot študentka na izmenjavi nima takšnega stika z domačini in njihovim stilom življenja, kot bi ga imela v primeru preselitve za stalno, ne le v študijske namene.

Večino časa preživi s študenti, ki so prav tako prišli na izmenjavo. Večino časa preživi s študenti, ki so prav tako prišli na izmenjavo. Foto: osebni arhiv

Ob tem pojasnjuje, da se večinoma druži z drugimi študenti na izmenjavi, kar se ji zdi ena od omejitev pri doživetju duha države. "Za to nihče ni kriv, tako pač je, je pa škoda, saj se ponavadi družiš s skupino ljudi, s katero imaš nekaj skupnega," pravi. To se ji zdi ena od pomanjkljivosti izmenjave, ki pa se ji je težko izogniti.

Slovenija skozi oči kritika

Italijankino mnenje o Sloveniji se od dneva prihoda do danes ni veliko spremenilo. Priznava, da je začela na njo gledati malo bolj kritično kot na začetku. "Slovenijo dojemam in ocenjujem na enak način kot Italijo," trdi. Dodaja, da je razlog to, da je tukaj že nekaj časa in da Slovenija zanjo ni več le počitniška točka, kjer iščeš samo najboljše stvari, ampak dom, v katerem želiš biti širše informiran in si o njem ustvariti bolj poglobljeno mnenje. 


"Slovenija je za nas le prehodna država do hrvaške obale''

Romunka v Sloveniji: Najbolj me jezi slovenski zdravstveni sistem


Mislili sva, da naju nihče ne razume, a sva se motili

Maria zaradi svoje občasne neprevidnosti v Sloveniji včasih doživi tudi kaj neprijetnega. S prijateljico, ki prav tako prihaja iz Italije, se večkrat pogovarjata v italijanščini, ob tem pa mislita, da ju nihče ne razume. Dejstvo pa je, da je v Ljubljani precej tujcev, ki prav tako govorijo italijansko. "Mislim, da dodatna pojasnila niso potrebna, ne govoriva vedno le o sebi, ampak včasih kaj pokomentirava," pove in doda, da se še vedno nista dovolj opekli, da bi to nehali početi.

Včasih pozabi, da tudi tukaj nekateri znajo italijansko. Včasih pozabi, da tudi tukaj nekateri znajo italijansko. Foto: osebni arhiv

Težko je izbrati najljubše stvari

Študentka se za najljubši kraj v Sloveniji težko odloči. "Od nekdaj imam težave z izbiranjem najljubših stvari, ne glede na to, za kaj gre," trdi. Bila je že v Postojni, Piranu, Portorožu in "domači" Ljubljani, ki ji je konec koncev najbolj pri srcu. "Če bi res morala izbrati, bi izbrala Ljubljano, saj ni le neverjetno lepa, ampak je kraj, kjer se zdaj res počutim kot doma," pravi. Odgovor na vprašanje, kaj od prvega doma najbolj pogreša, pa navede brez težav. "Poleg ljudi? Italijansko hrano," priznava.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin