Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sobota,
13. 1. 2018,
16.45

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

6

Natisni članek

Anglija Koper Slovenija tujci v Sloveniji

Sobota, 13. 1. 2018, 16.45

6 let, 3 mesece

Angležinja v Sloveniji: Moji prijatelji so mislili, da sem na Slovaškem

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

6

Tujka v Sloveniji Natalie Nicholls | Foto Facebook/Natalie Nicholls

Foto: Facebook/Natalie Nicholls

"Moj načrt je bil, da tu ostanem zgolj eno leto ... to je bilo pred 12 leti," razlaga Natalie Nicholls, ki se je iz Anglije zaradi dela preselila v slovensko obmorsko mesto Koper in tam tudi ostala.

Natalie Nicholls je 31-letna mama treh fantkov in lastnica jezikovne šole in prevajalske agencije v Kopru. Pred letom 2005, ko je prvič obiskala Slovenijo in se vanjo tudi preselila, je živela v majhni vasici na severozahodu Anglije.

V Slovenijo prišla zaradi dela, nato pa si ustvarila družino

"Ko sem opravila kvalifikacije, ki so mi omogočile, da učim angleščino kot tuji jezik, sem iskala službo v bližini doma. Takrat so ljudi moje stroke najbolj potrebovali v osrednji in vzhodni Evropi," razlaga. Dobila je dve konkretni ponudbi, in sicer Gdanska na Poljskem in Kopra v Sloveniji. "Izbrala sem Koper, ker naj bi tam bilo več sonca," razlaga Angležinja.

Koper je izbrala zato, ker naj bi tam bilo več sonca. | Foto: Facebook/Natalie Nicholls Koper je izbrala zato, ker naj bi tam bilo več sonca. Foto: Facebook/Natalie Nicholls

Tam pa je spoznala svojega partnerja, s katerim ima danes tri otroke in psa mopsa z imenom Uki. "V prostem času sem rada aktivna s svojo družino. Hodimo kolesarit, poleti plavat, hodimo na sprehode in izlete v okolici," pravi Natalie.

Pred preselitvijo za Slovenijo še ni slišala

"V Koper sem se preselila septembra 2005, pred tem pa še nisem bila v Sloveniji. Pravzaprav za njo nisem nikoli niti slišala," priznava Angležinja. Njeni prijatelji so mislili, da je na Slovaškem ali v Italiji. 

"Spomnim se, da sem se pripeljala v Koper in si mislila - vau, vsi so tako bogati, kako velike hiše. Ko pa sem začela učiti angleščino, so mi moji učenci povedali, da ponavadi v eni hiši živijo po tri generacije," razlaga.

"Kako se bom naučila ta jezik?!"

Natalie pravi, da jo je bilo na začetku strah, da se ne bo mogla naučiti slovenščine. "Kmalu sem ugotovila, da vsi znajo angleško, kar je bilo veliko olajšanje," razlaga. "Šele ko sem spoznala svojega partnerja in njegove prijatelje, sem ugotovila, da se bom morala bolj potruditi z jezikom, če nameravam tukaj ostati," priznava.

Slovenija je danes drugačna država kot pred 12 leti

Ko se je pred 12 leti preselila v Slovenijo, je bila ta v kulturnem pogledu zelo drugačna kot Anglija. "Moji prijatelji od doma so poslušali glasbo, ki sem jo na slovenskem radiu slišala šele tri mesece kasneje," razlaga. Zdaj so tovrstne razlike zaradi razvoja tehnologije izginile.

Meni, da Slovenija dosega svoj razvojni vrhunec. | Foto: Facebook/Natalie Nicholls Meni, da Slovenija dosega svoj razvojni vrhunec. Foto: Facebook/Natalie Nicholls

"Slovenija dosega svoj vrhunec, še posebej na lokalni ravni," verjame Natalie. Razlaga, da je Koper danes poln aktivnosti. "Pred 12 leti nismo imeli niti božičnega drevesa, zdaj imamo v času praznikov kar tri," z navdušenjem dodaja.

Slovenci uživajo v preprostih stvareh

"V Angliji je ritem življenja zelo hiter, zato ljudje nimajo časa, da bi uživali v majhnih stvareh v življenju. Slovenci si za to še vedno vzamejo čas," opaža. "Seveda govorim za Koper, verjamem pa, da je ritem življenja v Ljubljani verjetno bolj podoben tistemu v Angliji," dodaja.

Slovenijo pozna bolje kot njen slovenski partner

V 12 letih si je ogledala že precejšen del Slovenije in priznava, da o njej ve verjetno več kot njen partner, ki je Slovenec. "Videla sem že Ljubljano, Maribor, Celje, Kranj, Novo Mesto in druga mesta, ampak je moj najljubši kraj še vedno Koper. Postal je moj dom," razlaga.

Koper je postal njen dom in najljubši kraj v Sloveniji. | Foto: Facebook/Natalie Nicholls Koper je postal njen dom in najljubši kraj v Sloveniji. Foto: Facebook/Natalie Nicholls

"Še vedno pogrešam Britance"

Natalie pravi, da je tukaj že dolgo časa, ampak še vedno pogreša Britance. "Pogrešam njihov humor, kulturne zadeve, kot so TV-oddaje. Pogrešam določene jedi, trgovine s knjigami in sendviče s slanino," priznava.

Ne spreglejte