SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sta Slovenija in Slovaška res tako zamenljivi?

0,68

termometer

Slovenija Slovaška
Foto: Thinkstock

Novembra lani je po družbenih omrežjih zaokrožila trditev, da se predstavniki slovenskega in slovaškega veleposlaništva v Washingtonu mesečno srečujejo in si izmenjujejo napačno naslovljeno pošto. Čeprav to ne drži, je trditev spet odprla že večkrat načeto debato o zamenjavi teh dveh držav.  

Na Twitter profilu ameriške oddaje Quite Interesting, ki jo predvajajo na BBC TV, so novembra objavili, da se predstavniki slovaškega in slovenskega veleposlaništva v Washingtonu srečajo enkrat na mesec, da si izmenjajo napačno naslovljeno pošto. Tvit je prejel več kot 16 tisoč všečkov, malo manj kot sedem tisoč ljudi pa ga je retvitalo.

Podobno trditev so objavili tudi na Google Facts. "Zaradi zmede pri imenu se sodelavci s slovaških in slovenskih veleposlaništev srečajo enkrat na mesec, da si izmenjajo narobe naslovljeno pošto," je zapisano. 

Predstavniki veleposlaništev se res srečujejo

Slovaško veleposlaništvo se je na trditev odzvalo kar na svojem Twitter profilu, kjer so dejali, da se s slovenskimi kolegi res mesečno srečajo, ampak ne zaradi teh razlogov. "Pravzaprav si do zdaj nismo izmenjali še nobene pošte," trdijo. 

Tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je svoj komentar na trditev podalo na Twitterju. "Slovenski in slovaški diplomati se redno srečujejo, izmenjava pošte pa ni potrebna," so zapisali.

Kako ob napačnih pošiljkah ukrepa slovenska pošta?

"Pomote sicer niso več tako pogoste kot pred leti, vendar se to še dogaja," razlaga Megi Jarc iz Pošte Slovenije. Kot pravi, v takšnem primeru v skladu z mednarodnimi pravili pošiljko odpravijo slovaški pošti. "Pošti, ki je nepravilno usmerila pošiljko v Slovenijo, pa obračunamo stroške odprave na Slovaško," dodaja.

Sta Slovenija in Slovaška res tako zamenljivi?

Ameriška revija The New Yorker je maja lansko leto pisala o dogodku, ki sta ga predstavnika Slovenije in Slovaške organizirala v Londonu in kamor sta povabila razne novinarje, politike in druge javne osebnosti ter jim predstavila razlike med državama.

Razlikovanje med Slovenijo in Slovaško tujcem ni tako samoumevno. Razlikovanje med Slovenijo in Slovaško tujcem ni tako samoumevno. Foto: Thinkstock

Dejstvo, da je bil leta 2017 potreben dogodek Razlikuj med Slovenijo in Slovaško, kjer so pomembnim predstavnikom evropske javnosti razlagali o razlikah med državama, zagotovo kaže na to, da je zamenjava še vedno aktualna in da sploh ni redkost.

Zgodovina javnih zamenjav držav

V preteklosti, ko nam vse informacije še niso bile dostopne takoj in ko se je Slovenija kot samostojna država šele uveljavljala, je bila zmeda še večja. Ko je leta 2002 prvi predsednik neodvisne Republike Slovenije prišel na sprejem v Romunijo, ga je tam pozdravila slovaška himna.

Leta 2003 je v Rimu Silvio Berlusconi predstavil svojega slovenskega sogovornika kot predsednika slovaške vlade. Lani, ko je Slovaška na svetovnem tekmovanju v hokeju premagala Italijo, pa je za njeno zmago zaigrala slovenska himna

Trump zagotovo pozna razliko

Trenutni ameriški predsednik Donald Trump je poročen s Slovenko Melanio Trump, njegova nekdanja žena pa je Čehinja, zato predsednik zagotovo nima težav z ločevanjem teh držav, sklepajo v reviji The New Yorker. 

Donald Trump dobro ve, kje je Slovenija. Donald Trump dobro ve, kje je Slovenija. Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin