Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sobota,
16. 12. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Ljubljana Slovenija tujci v Sloveniji študent

Sobota, 16. 12. 2017, 19.00

6 let, 4 mesece

"Slovenija je za nas le prehodna država do hrvaške obale''

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Tujka v Sloveniji | Foto Facebook

Foto: Facebook

Češka študentka Julie Čechotovská je v Slovenijo za nekaj mesecev prišla prek izmenjave Erasmus, ki je tudi med slovenskimi študenti zelo priljubljena. Država jo je navdušila zaradi svoje raznolikosti in dejstva, da je vse tako blizu.

“Da bom odšla na Erasmusovo izmenjavo, sem vedela že v srednji šoli,” razlaga 24-letna Julie, ki je v Ljubljano prispela konec septembra. Za izmenjavo se je odločila, ker je vedno želela študirati v angleščini ali katerih drugih jezikih in ker jo zanimajo šolski sistemi drugih držav. “Prav tako je to priložnost, da zaživiš v državi, ki je drugače verjetno ne bi nikoli obiskal,” pravi.

Julie je študentka drugega letnika fizioterapije. | Foto: Facebook Julie je študentka drugega letnika fizioterapije. Foto: Facebook

Julie Čechotovská prihaja iz majhne vasice na najvišji češki gori - Krkonoše. Je študentka drugega letnika fizioterapije na eni izmed čeških univerz v bližini nemškega Dresdna. V prostem času rada smuča, kolesari, bere knjige, kuha, peče in odkriva nove stvari. V veliko veselje ji je odkrivanje narave in novih držav.

Na Češkem o Sloveniji nihče ne govori

“Slovenijo sem izbrala, ker na žalost nihče ne govori, niti ne ve veliko o njej,” razlaga Julie. Večini njenih sodržavljanov ta predstavlja samo prehodno državo do počitnic na hrvaški obali. “Mene je država zelo pritegnila. Tudi prijateljica, ki je bila tukaj na izmenjavi lansko leto, je bila nad njo navdušena,” dodaja.

Julie je Slovenija pritegnila, prav tako pa njeno prijateljico. | Foto: Facebook Julie je Slovenija pritegnila, prav tako pa njeno prijateljico. Foto: Facebook

Najbolj sta jo navdušili Ljubljana in Kranjska Gora

“Ko sem prvič prispela v Ljubljano, je bil moj prvi odziv – vau,” razlaga. Navdušila jo je majhna, a 'prisrčna' prestolnica. Obiskala je tudi Škofjo Loko, Piran, Maribor, Celje, Jesenice, Kranjsko Goro in Novo Gorico. “Do zdaj sem najbolj navdušena nad Ljubljano in Kranjsko Goro, vem pa, da bom v preostalem času, ki ga imam tukaj, zagotovo še veliko videla,” pravi. “Obožujem to državo. Njene majhne vasice, čudovito naravo, navdušujoče gore in dejstvo, da je vse tako blizu,” še dodaja.  

Najbolj jo je navdušila Kranjska Gora. | Foto: Facebook Najbolj jo je navdušila Kranjska Gora. Foto: Facebook

“Slovenci so drugi najprijaznejši ljudje, ki sem jih kadarkoli spoznala”

Slovenci so po njenem mnenju zelo prijazni in odprti. “Ne bojijo se spregovoriti z neznanci, kar mi je zelo všeč,” pravi. Dodaja, da ji nikoli ni težko nič vprašati, saj vedno dobi prijazne odzive. “Iz drugih držav sem bila navajena, da imajo ljudje nekakšen odpor do tujcev, zato se tudi tujci tam ne počutijo dobro. Tukaj lahko z veseljem rečem, da teh težav nimam,” pravi.

Slovenci so po njenem mnenju zelo prijazni. | Foto: Facebook Slovenci so po njenem mnenju zelo prijazni. Foto: Facebook

“S študenti tukaj ravnajo bolje”

Študentsko življenje v Ljubljani je po njenem mnenju odlično. | Foto: Facebook Študentsko življenje v Ljubljani je po njenem mnenju odlično. Foto: Facebook

V Sloveniji so na voljo študentski boni za prehrano in cenejši študentski mestni potniški promet, nad čemer je Čehinja navdušena.

“Všeč sta mi kakovost in količina hrane. Dobiš ogromen in okusen obrok, čeprav zanj zaradi študentskih bonov plačaš veliko manj," razlaga.

V Ljubljani živi v študentskem domu, zato ji tudi iskanje prebivališča, kot pravi, ni predstavljalo večjih težav. “Največja težava na dan, ko sem prispela, je bila, kako pravočasno prispeti na prijavo za študentsko stanovanje,” dodaja.   

 

Najbolj pogreša svojega psa

Julie od doma najbolj pogreša svojega psa. | Foto: Facebook Julie od doma najbolj pogreša svojega psa. Foto: Facebook Julie pravi, da v preteklih dveh mesecih ni imela velikega domotožja. Ob približevanju božiča, ki zanjo predstavlja družinski dogodek, pa se je to začelo pojavljati. “To bo prvi božič, ko ne bom doma,” pravi. Od doma pa najbolj pogreša svojega psa, družino in prijatelje. Kljub temu pa domotožje ni preveliko, saj bo svoje domače ponovno videla že konec januarja, ko se izmenjava zanjo zaključi.   

“Zagotovo se bom po Erasmusovi izmenjavi še vrnila, saj dvomim, da mi bo v teh preostalih mesecih uspelo videti vse, kar Slovenija ponuja," dodaja.

 

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja. Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.
Ne spreglejte