SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaško sodišče slovenskega ribiča oprostilo nezakonitega ribolova

0,38

termometer

Piranski zaliv in rt Savudrija | Slovenski ribiči še naprej prejemajo kazni hrvaških organov zaradi ribolova v Piranskem zalivu. | Foto: Bojan Puhek
Slovenski ribiči še naprej prejemajo kazni hrvaških organov zaradi ribolova v Piranskem zalivu. Foto: Bojan Puhek

Visoko sodišče za prekrške v Zagrebu je slovenskega ribiča Silvana Radina in njegovo ženo oprostilo obtožbe nezakonitega ribolova v hrvaških teritorialnih vodah. To je prva sodna zadeva, ki je bila na tako visoki ravni ugodno rešena za katerega od slovenskih ribičev. Prejšnji teden razglašena sodba je že pravnomočna, je danes poročala TV Slovenija.

"Dokazovali smo, da ne gre za prekršek, ki ga stori pravna oseba. Za osebo na terenu so predpisi drugačni, torej gre za napačno definicijo prekrška," je po pisanju STA za televizijo dejal odvetnik slovenskih ribičev iz Pulja Ivica Senjak.

Hrvaški ribiški inšpektorji namreč niso na terenu preverili, kdo je bil v obravnavanem primeru na barki - ali Silvano Radin ali njegova soproga, ki zastopa družinsko podjetje. Na prijavo policije o nezakonitem prehodu meje so dodali še prijavo o nezakonitem ribolovu.

Ribiči Novice Hrvaška proti slovenskim ribičem sprožila 913 postopkov

Razsodba bi morda lahko služila kot primer za druge

Glede možnosti, da bi ta razsodba služila kot primer tudi za druge, je Radin menil, da bi morali biti na drugi stopnji vsi spori tako rešeni, saj da je hrvaška inšpekcija postopala do vseh ribičev enako. Ob tem je dodal, da slovenski ribiči niso v nobenem primeru videli hrvaške inšpekcije.

"Glede na to, da imamo na Hrvaškem nenavadno sodno prakso, ni nemogoče, da celo na našem visokem sodišču za prekrške različni sodni sveti razsodijo različno. A ne morem še nič reči," je zaključil Senjak.

Piranski zaliv Novice Hrvaškim ribičem več kot milijon evrov slovenskih kazni

Slovenski ribiči medtem še naprej prejemajo kazni hrvaških organov zaradi ribolova v Piranskem zalivu.

Arbitražno sodišče je leta 2017 določilo, da Sloveniji pripadajo tri četrtine Piranskega zaliva. Hrvaška zavrača uveljavitev arbitražne odločitve zaradi prisluškovalne afere ter si prizadeva za nova pogajanja o meji.

Piranski zaliv, Obala, morje Novice Več kot 500 kazni zaradi arbitraže, ribiči kuvert ne štejejo več #video Inšpekcijski čoln Novice Hrvaške ribiče bodo nadzirali z novim inšpekcijskim čolnom #video Arbitraža Novice Koprsko sodišče zavrnilo pritožbe hrvaških ribičev #arbitraža Matej Tonin Novice NPU zaslišal Tonina zaradi poročila o arbitraži Arbitraža Novice Hrvaški mediji po sodbi o arbitraži: slovenska politika bo nadaljevala politične pritiske

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin