SiolNET. Novice Slovenija
3,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaški mediji po sodbi o arbitraži: slovenska politika bo nadaljevala politične pritiske

3,67

termometer

Arbitraža |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sodišče EU je v svoji petkovi odločitvi, da ni pristojno za slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi domnevne kršitve evropskega prava, več kot jasno in je sporočilo obema državama, naj se dogovorita, kako bosta rešili spor o meji, danes piše hrvaški časnik Večernji list. Ljubljana se mora končno začeti pogajati, pa izpostavlja Jutarnji list.

Ernest Petrič Novice Predsednikov svetovalec: Precej naivno, če je kdo pričakoval kaj drugega #video

Slovenski politiki pojasnjujejo, da je Sodišče EU potrdilo slovensko stališče, da je arbitražna odločitev veljavna in zavezujoča za obe strani na podlagi enega samega stavka iz sporočila Sodišča o sodbi, v katerem se omenja, da sta v skladu s sporazumom ukrepe za izvajanje arbitražne odločitve obvezani sprožiti obe strani iz sporazuma. Sodišče je zgolj navedlo, da je izvajanje arbitražnega sporazuma obveza obeh strani na podlagi arbitražnega sporazuma, ki ni del evropskega prava in ni v pristojnosti Sodišča EU, po poročanju STA piše Večernji list.

Sodišče pozvalo Zagreb k uveljavitvi arbitražne odločitve

Ljubljana pojasnjuje, da je sodišče pozvalo Zagreb k uveljavitvi arbitražne odločitve, čeprav sodišče tega ni zapisalo v sodbi, medtem ko hrvaška stran trdi, da je sodišče ugotovilo, da arbitražna odločitev ni uveljavljena. Jasno je torej, da bo sledil spor o interpretaciji petkove odločitve, piše Večernji list.

Hrvaški mediji se sklicujejo na izjave zunanjega ministra Mira Cerarja. | Foto: STA Hrvaški mediji se sklicujejo na izjave zunanjega ministra Mira Cerarja. Foto: STA

Z za lase privlečeno interpretacijo bo slovenska politika poskusila opravičiti nadaljevanje političnega pritiska na Hrvaško in pogojevanje hrvaškega vstopa v schengen z implementacijo arbitraže, čeprav na ta način ne bo prikrila vrste kardinalnih napak, povezanih s tožbo, ki je na koncu pripeljala do neugodne pravne blamaže Ljubljane na sodišču v Luksemburgu. Spor je možno rešiti samo z dialogom, čeprav tega v Ljubljani za zdaj ne želijo dojeti, dodaja časnik.

Slovenija ima na voljo samo še eno pravno možnost, Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu, ki ga je ves čas zavračala, meni Jutarnji list. Pri tem se sklicuje na izjavo slovenskega zunanjega ministra Mira Cerarja, ki je dejal, da mora Slovenija vztrajati s pritiski na Hrvaško tudi po pravni poti, poroča STA.

Miro Cerar Novice Cerar: Ne gre za pravno zmago Hrvaške, arbitraža je veljavna

Slovenija pripravljena na vse za uresničitve svojega ultimativnega cilja

Ni skrivnost, da je Slovenija pripravljena na vse, da bi uresničila svoj ultimativni cilj, izvajanje kompromitirane arbitražne odločbe. V Sloveniji upajo, da imajo še eno močno orodje, vstop Hrvaške v schengen. Več kot jasno je, da gre za napačno smer, saj si Evropska unija prizadeva za politiko moči na globalni ravni, na notranji ravni pa je potrebno sodelovanje in ne spopad, poroča Jutarnji list.

Pričakuje, da bo morda naslednja slovenska liberalno-leva vladna koalicija, v kateri ne bi bilo Cerarja, pokazala modrost in sprejela sporazum, ki bi se v Sloveniji imenoval arbitražni, na Hrvaškem pa dvostranski.

Časnik v ločenem prispevku poudarja, da je sodba prišla v času hrvaškega predsedovanja Svetu EU ter pokazala, da Hrvaška tekmuje z močjo argumentov, in ne z jezikom groženj in pritiskov. Ni dvoma, da je takšna dihotomija opazna v vseh glavnih mestih EU ter da je dodatno okrepila ugled Hrvaške, po pisanju STA še izpostavlja časnik.

jutarnji Novice Hrvaški mediji: Končni pravosodni poraz Slovenije piranski zaliv Novice Sodišče EU glede arbitraže: Nismo pristojni #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin