Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2020,
10.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

28

Natisni članek

Sodišče EU arbitraža Slovenija Hrvaška mediji

Petek, 31. 1. 2020, 10.00

4 leta, 2 meseca

Hrvaški mediji: Končni pravosodni poraz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

28

jutarnji | Foto posnetek zaslona

Foto: posnetek zaslona

Odločitev Sodišča EU, da ni pristojno v tožbi Slovenije proti Hrvaški, so vsi večji hrvaški mediji objavili kot glavno novico na naslovnicah. Hrvaški premier Andrej Plenković Slovenijo ponovno poziva k dvostranskim pogovorom.

Sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da ni pristojno v tožbi Slovenije proti Hrvaški glede izvrševanja arbitražne odločbe. Je pa zapisalo, da sta Slovenija in Hrvaška zavezani, da si prizadevata najti rešitev. Pritožba na odločitev sodišča ni mogoča. Več v članku: Abritraža: sodišče se je izreklo za nepristojno.

Slovenija je na Sodišču EU v Luksemburgu tožila Hrvaško zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ker ni spoštovala arbitražne razsodbe.

"Še zadnji pravosodni poraz"

Jutarnji list piše, da je Ljubljana s to odločitvijo sodišča doživela že zadnji pravosodni poraz, ko je "želela bilateralno vprašanje spremeniti v evropsko." Kot še piše Jutarnji list, obstaja še ena možnost, kjer bi Slovenija lahko iskala pravico, in sicer Meddržavno sodišče v Haagu. "No, od tega sodišča je Slovenija ves čas bežala," so še zapisali v hrvaških medijih.

index | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Index.hr piše o porazu Slovenije. Tako kot Jutarnji list tudi Index poudarja, da na odločitev ni možna pritožba.

Večernji list piše, da so sodniki zavrnili Slovence.

večernji | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Plenković in Grabar-Kitarovićeva pozvala k dvostranskim pogovorom

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je po objavi odločitve sodišča na Twitterju Slovenijo ponovno pozval k dvostranskim pogajanjem, "da bi prišli do obojestransko sprejemljive in trajne rešitve vprašanja meje". Zapisal je tudi, da je sodba zmaga hrvaških argumentov.

Da je čas, da se arbitražni spor reši dvostransko, je prek Twitterja sporočila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Sodišče EU je potrdilo hrvaško stališče in se razglasilo za nepristojno v odločanju glede hrvaško-slovenskega mejnega spora. Skrajni čas je, da se Slovenija vrne k dialogu s Hrvaško in da državi to vprašanje v dobri veri rešita dvostransko," je zapisala odhajajoča hrvaška predsednica.

Piranski zaliv in rt Savudrija
Novice Predsednikov svetovalec: Precej naivno, če je kdo pričakoval kaj drugega #video

Prevladuje stališče o potrebi po dvostranski rešitvi spora

Odločitev Sodišča EU je bila pričakovana, treba pa je nadaljevati z iskanjem rešitve, je danes ocenila bivša hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je v imenu hrvaške vlade podpisala arbitražni sporazum s Slovenijo leta 2009. 

Odločitev sodišča je bila pričakovana. Kot dobri sosedje, ki bodo vedno živeli drug ob drugem, moramo rešitev iskati naprej, je na Twitterju zapisala Kosorjeva,

Predsednik hrvaškega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in nekdanji hrvaški zunanji minister Miro Kovač (HDZ) je danes pred novinarji v saboru ocenil, da je treba doseči vsaj sporazum o upravljanju Piranskega zaliva v prid državljanov. Tako kot med mandatom šefa hrvaške diplomacije je tudi danes kot dober primer dobrososedskega reševanja spora o meji omenil vprašanje dela meje med Nemčijo in Nizozemsko.

Tudi poslanka hrvaške opozicijske stranke Državljansko-liberalna zveza (Glas) in nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes novinarjem v saboru dejala, da bi bilo spor možno rešiti, če bi dejstvom iz arbitražne razsodbe dodali sporazum o regulaciji ribarjenja v Piranskem zalivu ter sklenili spor v zadovoljstvo obeh strani.

Kot je dodala, je umik Hrvaške iz arbitražnega postopka vplival tudi na končni izid arbitraže, "ki ni idealen, a je sprejemljiv za obe strani". Tako kot hrvaški državni vrh tudi Pusićeva meni, da je napočil čas, da Hrvaška in Slovenija kot odgovorni in normalni sosednji državi končno rešita spor.

Miro Cerar
Novice Cerar: Ne gre za pravno zmago Hrvaške, arbitraža je veljavna
Piranski zaliv, Obala, morje
Novice Sodišče EU glede arbitraže: Nismo pristojni #video
Ne spreglejte