SiolNET. Novice Slovenija
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaškim ribičem več kot milijon evrov slovenskih kazni

0,67

termometer

Piranski zaliv |  | Foto:

V manj kot dveh letih je približno 20 hrvaških ribičev z območja Savudrije zaradi nedovoljenega prestopanja slovenske meje v Piranskem zalivu dobilo več kot dva tisoč kazni v skupnem znesku več kot milijon evrov, danes poroča Glas Istre. Največ prekrškov sta zbrala zakonca Makovac; Slovenija zgolj za lani od njiju zahteva 200 tisoč evrov kazni.

Hrvaški ribiči v skladu z navodili hrvaške vlade vse slovenske kazni odnesejo na policijsko postajo v Umagu, je za puljski časnik povedal Diego Makovac. Dodal je, da imata z ženo že poln voziček različnih dokumentov sodišč in odvetnikov.

"Zgolj lani sva dobila približno 400 kazni. Če štejemo, da je za prekršek povprečna kazen 500 evrov, sva samo midva Sloveniji za leto 2018 dolžna približno 200 tisoč evrov. Letos bo dolg verjetno še višji," je dodala Franka Makovac.

Po slovenskih navedbah največ ribarita v "prepovedanih vodah"  

Zakonca Makovac navajata, da po slovenskih navedbah največ ribarita v "prepovedanih vodah". Kot sta poudarila, med svojim ribolovom vztrajata pri mnenju hrvaškega parlamenta o sredinski mejni črti v Piranskem zalivu.

Ribiči | Foto: STA Foto: STA Dodala sta še, da sta v stalnem stiku s hrvaškima ministrstvoma za kmetijstvo in pravosodje, s katerima se posvetujeta, kako ravnati v novih okoliščinah. Medtem naj bi ju slovenski odvetnik hrvaških ribičev Miha Kozinc obvestil, da je slovensko vrhovno sodišče zavrnilo vse njune pritožbe. Kot sta dejala, bosta verjetno pravosodno pot nadaljevala na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Arbitražno sodišče je leta 2017 določilo, da Sloveniji pripadajo tri četrtine Piranskega zaliva. Hrvaška zavrača uveljavitev arbitražne odločitve zaradi prisluškovalne afere ter si prizadeva za nova pogajanja o meji.

Incidenti v Piranskem zalivu se nadaljujejo vsakodnevno

Incidenti v Piranskem zalivu se tudi praktično dve leti po sicer enostranski slovenski implementaciji arbitražne odločitve o meji s Hrvaško nadaljujejo vsakodnevno, so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Letos je bilo celo za četrtino več vplutij hrvaških policijskih čolnov v slovensko morje kot lani.

V letošnjem letu je policija do 1. decembra obravnavala 1191 vplutij hrvaških varnostnih organov. V enakem obdobju lani pa 939, so sporočili iz Ukoma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin