Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2019,
19.49

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

6

Natisni članek

ribiči Piranski zaliv inšpekcija čoln

Sreda, 29. 5. 2019, 19.49

4 leta, 11 mesecev

Hrvaške ribiče bodo nadzirali z novim inšpekcijskim čolnom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

6

Medtem ko se politika v Ljubljani ukvarjajo s prisluhi v arbitražnem postopku, se ribiči, ki lovijo ribe v Piranskem zalivu, pri svojem delu pogosto znajdejo v incidentih. Ti so posledica nasprotujočih si stališč Slovenije in Hrvaške o meji, ki je določena z arbitražno razsodbo. Za večji nadzor nad plovbo v slovenskih vodah pa bo od danes skrbel nov inšpekcijski čoln.

Novo plovilo v vrednosti 400 tisoč evrov je država financirala v 25 odstotkih, preostanek pa so pokrili z evropskimi sredstvi, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

piranski zaliv
Novice Hrvaška sodišča nad slovenske ribiče tudi s prvimi sodbami

Slovenski ribiči čakajo na dokončno odločitev o hrvaških kaznih

Slovenski ribič Silvano Radin že več kot dva meseca čaka na razsodbo o kazni, ki so mu jo na slovenski strani Piranskega zaliva izrekli hrvaški policisti. "Zdaj je nenadoma vse tiho. Nazadnje se je pravnik, ki na hrvaški strani zastopa slovenske ribiče, pritožil na sodišču za prekrške in zdaj čakamo," je pojasnil Radin.

Ribiški inšpektorji bodo hrvaške ribiče v Piranskem zalivu odslej nadzirali z novim in sodobnim inšpekcijskim čolnom. | Foto: Planet TV Ribiški inšpektorji bodo hrvaške ribiče v Piranskem zalivu odslej nadzirali z novim in sodobnim inšpekcijskim čolnom. Foto: Planet TV

Ko je beseda nanesla na odnose med slovenskimi in hrvaškimi ribiči, je Radin poudaril, da se ribiči z obeh strani meje poznajo in da so v dobrih odnosih: "Res je, da tudi meja naredi svoje. Starejši ribiči počasi odhajamo v pokoj, tako da prihajajo novi."

Arbitraža
Novice Koprsko sodišče zavrnilo pritožbe hrvaških ribičev #arbitraža

Hrvaške ribiče bodo nadzirali z novim inšpekcijskim čolnom

Za nadzor hrvaških ribičev pa bodo slovenski policisti odslej skrbeli z novim sodobno opremljenim čolnom. Po besedah ribiškega inšpektorja Roberta Smojeta bosta na čolnu za zdaj delala po dva inšpektorja, so poročali na Planetu. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je poudarila, da bi si želeli dodatnih okrepitev, a dodala, da sedanje razmere obvladujejo.

"Ti dve službi sta lani ujeli več kot tisoč kršiteljev, več sto pa so jih oglobili," je pojasnila Pivčeva. Glavna inšpektorica Saša Dragar Milanovič je medtem razložila, da so glavnina in prioriteta njihovega dela inšpekcijski postopki, ki so vezani na izvajanje arbitražne razsodbe. "V resnici smo zaposleni s tem, potrebna pa je tudi inšpekcija na kopnem," je še dodala Dragar-Milanovičeva.

Ribiči
Novice Slovenija za pravno pomoč ribičem namenila že več kot 34 tisoč evrov
Ne spreglejte