SiolNET. Novice Slovenija
1,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koprsko sodišče zavrnilo pritožbe hrvaških ribičev #arbitraža

1,98

termometer

Arbitraža | Na naslove hrvaških ribičev so prispele pravnomočne sodbe koprskega sodišča, ki je potrdilo kazni zaradi ribolova v slovenskem morju. | Foto: Reuters
Na naslove hrvaških ribičev so prispele pravnomočne sodbe koprskega sodišča, ki je potrdilo kazni zaradi ribolova v slovenskem morju. Foto: Reuters

Na hišne naslove hrvaških ribičev iz Savudrije so po poročanju hrvaških medijev prispele pravnomočne sodbe koprskega sodišča, ki je pritožbe hrvaških ribičev ocenilo kot neutemeljene in je potrdilo kazni zaradi ribolova v slovenskem morju. Posamezne kazni vključno s stroški sojenja znašajo 922 evrov.

Koprsko sodišče je potrdilo, da so hrvaški ribiči v času inšpekcijskega nadzora večkrat pluli in lovili ribe v slovenskih vodah. Izpostavili so, da so bili ribiči opozorjeni, da so vstopili na slovensko območje, je obrazložitev pravnomočne slovenske sodbe povzel hrvaški časnik Glas Istre. V obrazložitvi sodbe je tudi zapisano, da so bili kršitelji v zablodi, ker so imeli jamstva hrvaške države, da izvajajo ribolov v hrvaškem morju. Zato niso imeli razloga za dvom, ali morajo za ribolov pridobiti ustrezno dovoljenje, poroča časnik.

piranski zaliv Novice Hrvaška sodišča nad slovenske ribiče tudi s prvimi sodbami

Savudrijski ribič bo moral plačati 8.316 evrov kazni

Novinarji omenjenega časnika navajajo, da so kršiteljem določili 840 evrov kazni za vsak posamezni prekršek, k temu pa je treba dodati tudi 84 evrov stroškov sojenja. Na pravnomočno sodbo se ni mogoče pritožiti, je še zapisano v obrazložitvi koprskega okrajnega sodišča, ki jo je podpisala sodnica Nataša Pruša Aničić.

Incidenti v Piranskem zalivu se vrstijo zaradi nasprotujočih stališč Ljubljane in Zagreba glede arbitražne sodbe o meji med državama iz junija 2017, ki je Zagreb ne priznava, Ljubljana pa jo uresničuje. | Foto: Tina Deu Incidenti v Piranskem zalivu se vrstijo zaradi nasprotujočih stališč Ljubljane in Zagreba glede arbitražne sodbe o meji med državama iz junija 2017, ki je Zagreb ne priznava, Ljubljana pa jo uresničuje. Foto: Tina Deu

Savudrijski ribič Diego Makovac je v pogovoru za hrvaško komercialno televizijo Nova TV v ponedeljek zvečer povedal, da bo na podlagi sodbe koprskega sodišča moral plačati devet kazni v skupni višini 8.316 evrov. "Bremenijo me za ribolov brez slovenskega dovoljenja, pa tudi za zavračanje nadzora slovenskega ribiškega inšpektorja po smernicah EU na mojem plovilu," je dejal Makovac.

Kot je povedal, je dobil zagotovila hrvaških uradnikov, da bodo prevzeli obveznosti. Makovac je še dejal, da je slovenska policija od 5. januarja lani poslala 344 ovadb sodniku za prekrške, medtem ko je prejšnji teden prispelo tudi 167 zahtev za identifikacijo ribičev.

Kolinda Grabar-Kitarović in Borut Pahor Novice Petrič: Položaj Hrvaške je po razkritjih s prisluhi še manj kredibilen #arbitraža

Kozinc: V Sloveniji izčrpana vsa pravna sredstva

Ljubljanski odvetnik Miha Kozinc, ki pred slovenskimi sodišči zastopa hrvaške ribiče, je povedal, da je bila odločitev koprskega sodišča pričakovana. "Mogoče me je presenetilo to, da je sodišče izdalo sodbo brez naroka za glavno obravnavo, ampak to je diskrecija sodišča. Lahko ga razpiše, lahko ga ne," je pojasnil Kozinc.

Po njegovih besedah se je sodišče odločilo, da je zadeva toliko razjasnjena, da razprava ni potrebna, in so izdali sodbo, kjer potrjujejo odločbo prekrškovnega organa. Dodal je, da so s tem v Sloveniji izčrpana vsa pravna sredstva. Lahko bi vložili ustavni spor, a Kozinc meni, da teh primerov sodišče v obravnavo ne bi sprejelo.

Ribiči se zdaj lahko odločijo, ali se bodo pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, kjer jih bodo lahko zastopali hrvaški odvetniki, kar v Sloveniji ni bilo mogoče, je še povedal odvetnik. Na koprskem okrajnem sodišču se na novinarska vprašanja niso odzvali. Incidenti v Piranskem zalivu se vrstijo zaradi nasprotujočih stališč Ljubljane in Zagreba glede arbitražne sodbe o meji med državama iz junija 2017, ki je Zagreb ne priznava, Ljubljana pa jo uresničuje.

Ludo Bammens Posel danes Razkrivamo: koga je klical lobist hrvaške vlade? #arbitraža #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin