SiolNET. Novice Slovenija
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grčija in Slovenija sta močni podpornici širitve Evrope #foto

0,56

termometer

Janez Janša Kyriakos Mitsotakis | Predsednik vlade Janez Janša z grškim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom | Foto: KPV
Predsednik vlade Janez Janša z grškim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom Foto: KPV

Predsednik vlade Janez Janša se je v torek na Bledu srečal s predsednikom vlade Helenske republike Kyriakosom Mitsotakisom. Sogovornika sta nadaljevala dialog, ki sta ga vzpostavila ob obisku Janše letos maja v Atenah. Pogovor je bil namenjen razmeram v Afganistanu in s tem povezanim migracijskim izzivom, spregovorila pa sta tudi o položaju na Zahodnem Balkanu.

Po srečanju sta voditelja v kratki izjavi za grške medije izpostavila morebitni naslednji migracijski val, ki bi ga lahko sprožilo aktualno dogajanje v Afganistanu. Prav tako sta se strinjala, da je skrajni čas, da se izpolnijo zaveze, dane državam Zahodnega Balkana v Solunu leta 2003, so sporočili iz urada predsednika slovenske vlade. 

Premier Janez Janša je dejal, da sta se z "dobrim prijateljem, grškim predsednikom vlade Kyriakosom Mitsotakisom, pogovarjala o vseh pomembnih temah: covidu, turistični sezoni, prihodnosti Evrope, pa tudi o problemu možnega naslednjega migracijskega vala". 

"Veselim se jutrišnje razprave, ko se bomo pogovarjali o prihodnosti Evrope in njeni širitvi. Mnogi voditelji držav Zahodnega Balkana prihajajo v Slovenijo, Grčija in Slovenija pa sta močni podpornici širitve," je še dejal slovenski premier in spomnil, da so se evropski voditelji na vrhu v Solunu v letu 2003 zavzeli za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana ob izpolnjevanju kriterijev. | Foto: KPV "Veselim se jutrišnje razprave, ko se bomo pogovarjali o prihodnosti Evrope in njeni širitvi. Mnogi voditelji držav Zahodnega Balkana prihajajo v Slovenijo, Grčija in Slovenija pa sta močni podpornici širitve," je še dejal slovenski premier in spomnil, da so se evropski voditelji na vrhu v Solunu v letu 2003 zavzeli za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana ob izpolnjevanju kriterijev. Foto: KPV

"V času našega predsedovanja bomo skušali prepričati preostale države članice, da je skrajni čas, da naredimo naslednje korake k širitvi," je dejal slovenski premier, ki je ob tem še mnenja, da je treba korak naprej storiti tudi pri vključevanju držav v schengensko območje.

Cepljenje je edini odgovor proti pandemiji

Tudi grški predsednik vlade je pogovore označil za konstruktivne ter dodal, da se Slovenija in Grčija spoprijemata s podobnimi izzivi v povezavi z epidemijo covid-19.

"Vemo, da moramo prepričati prebivalstvo, da so cepiva varna in da je cepljenje edini odgovor, da koronavirus lahko pustimo za sabo," je dejal Mitsotakis. | Foto: KPV "Vemo, da moramo prepričati prebivalstvo, da so cepiva varna in da je cepljenje edini odgovor, da koronavirus lahko pustimo za sabo," je dejal Mitsotakis. Foto: KPV

Ob tem je poudaril še, da se v zvezi z migracijami ne sme dopustiti, da bi se ponovilo leto 2015. V povezavi z vprašanjem širitve Evropske unije na Zahodni Balkan pa je grški premier prepričan, da je čas, da se po 18 letih po vrhu v Solunu uresničijo obljube, ki so bile takrat dane državam Zahodnega Balkana. "To je prava priložnost za stabilnost v regiji," je še prepričan grški premier. 

Predsednik vlade Janez Janša v pogovorih z grškim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom | Foto: KPV Predsednik vlade Janez Janša v pogovorih z grškim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom Foto: KPV

Testiranje koronavirus Novice Koronavirus v Sloveniji: številke letijo v nebo obiskal cepilno mesto na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Novice Podatki, ki jih morajo prebrati vsi nasprotniki cepljenja Cepljenje, cepivo, AstraZeneca Novice Vlada spremenila pogoje pri cepivu AstraZenece covid-19, koronavirus, test, testiranje, Italija Novice Delodajalci: stroške testiranj naj plača država, če jih že zahteva #VIDEO Stefanos Cicipas Sportal Grška vlada kritična do Cicipasa zaradi izjav o cepljenju Koncert Novice Od danes veljajo številne spremembe: znova maske na kulturnih prireditvah #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin