Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2021,
7.48

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

8

Natisni članek

Afganistan cepljenje Koronavirus Zahodni Balkan Evropa Kyriakos Mitsotakis Janez Janša Janez Janša premier Grčija Slovenija obisk

Sreda, 1. 9. 2021, 7.48

2 leti, 7 mesecev

Grčija in Slovenija sta močni podpornici širitve Evrope #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

8

Janez Janša Kyriakos Mitsotakis | Predsednik vlade Janez Janša z grškim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom | Foto KPV

Predsednik vlade Janez Janša z grškim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom

Foto: KPV

Predsednik vlade Janez Janša se je v torek na Bledu srečal s predsednikom vlade Helenske republike Kyriakosom Mitsotakisom. Sogovornika sta nadaljevala dialog, ki sta ga vzpostavila ob obisku Janše letos maja v Atenah. Pogovor je bil namenjen razmeram v Afganistanu in s tem povezanim migracijskim izzivom, spregovorila pa sta tudi o položaju na Zahodnem Balkanu.

Po srečanju sta voditelja v kratki izjavi za grške medije izpostavila morebitni naslednji migracijski val, ki bi ga lahko sprožilo aktualno dogajanje v Afganistanu. Prav tako sta se strinjala, da je skrajni čas, da se izpolnijo zaveze, dane državam Zahodnega Balkana v Solunu leta 2003, so sporočili iz urada predsednika slovenske vlade. 

Premier Janez Janša je dejal, da sta se z "dobrim prijateljem, grškim predsednikom vlade Kyriakosom Mitsotakisom, pogovarjala o vseh pomembnih temah: covidu, turistični sezoni, prihodnosti Evrope, pa tudi o problemu možnega naslednjega migracijskega vala". 

"Veselim se jutrišnje razprave, ko se bomo pogovarjali o prihodnosti Evrope in njeni širitvi. Mnogi voditelji držav Zahodnega Balkana prihajajo v Slovenijo, Grčija in Slovenija pa sta močni podpornici širitve," je še dejal slovenski premier in spomnil, da so se evropski voditelji na vrhu v Solunu v letu 2003 zavzeli za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana ob izpolnjevanju kriterijev. | Foto: KPV "Veselim se jutrišnje razprave, ko se bomo pogovarjali o prihodnosti Evrope in njeni širitvi. Mnogi voditelji držav Zahodnega Balkana prihajajo v Slovenijo, Grčija in Slovenija pa sta močni podpornici širitve," je še dejal slovenski premier in spomnil, da so se evropski voditelji na vrhu v Solunu v letu 2003 zavzeli za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana ob izpolnjevanju kriterijev. Foto: KPV

"V času našega predsedovanja bomo skušali prepričati preostale države članice, da je skrajni čas, da naredimo naslednje korake k širitvi," je dejal slovenski premier, ki je ob tem še mnenja, da je treba korak naprej storiti tudi pri vključevanju držav v schengensko območje.

Cepljenje je edini odgovor proti pandemiji

Tudi grški predsednik vlade je pogovore označil za konstruktivne ter dodal, da se Slovenija in Grčija spoprijemata s podobnimi izzivi v povezavi z epidemijo covid-19.

"Vemo, da moramo prepričati prebivalstvo, da so cepiva varna in da je cepljenje edini odgovor, da koronavirus lahko pustimo za sabo," je dejal Mitsotakis. | Foto: KPV "Vemo, da moramo prepričati prebivalstvo, da so cepiva varna in da je cepljenje edini odgovor, da koronavirus lahko pustimo za sabo," je dejal Mitsotakis. Foto: KPV

Ob tem je poudaril še, da se v zvezi z migracijami ne sme dopustiti, da bi se ponovilo leto 2015. V povezavi z vprašanjem širitve Evropske unije na Zahodni Balkan pa je grški premier prepričan, da je čas, da se po 18 letih po vrhu v Solunu uresničijo obljube, ki so bile takrat dane državam Zahodnega Balkana. "To je prava priložnost za stabilnost v regiji," je še prepričan grški premier. 

Predsednik vlade Janez Janša v pogovorih z grškim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom | Foto: KPV Predsednik vlade Janez Janša v pogovorih z grškim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom Foto: KPV

Testiranje koronavirus
Novice Koronavirus v Sloveniji: številke letijo v nebo
obiskal cepilno mesto na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
Novice Podatki, ki jih morajo prebrati vsi nasprotniki cepljenja
Cepljenje, cepivo, AstraZeneca
Novice Vlada spremenila pogoje pri cepivu AstraZenece
covid-19, koronavirus, test, testiranje, Italija
Novice Delodajalci: stroške testiranj naj plača država, če jih že zahteva #VIDEO
Stefanos Cicipas
Sportal Grška vlada kritična do Cicipasa zaradi izjav o cepljenju
Koncert
Novice Od danes veljajo številne spremembe: znova maske na kulturnih prireditvah #video
Ne spreglejte