Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2022,
18.46

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

18

Natisni članek

cena energija Robert Golob GZS

Torek, 20. 12. 2022, 18.46

1 leto, 4 mesece

Golob: Slovenija bo sledila ukrepom drugih članic EU za pomoč gospodarstvu #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

18

Slovenija bo po besedah predsednika vlade Roberta Goloba sledila morebitnim ugodnejšim okvirjem drugih članic EU za pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen energentov, če bodo te pred tem dobile zeleno luč Evropske komisije. Golob je po srečanju z gospodarstveniki danes izrazil tudi zadovoljstvo nad padcem cen elektrike v zadnjih dneh.

Premier je po srečanju s predstavniki delodajalcev na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) izrazil prepričanje, da je okvir za pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike, plina in pare, ki sta ga v preteklih dneh potrdila vlada in DZ, največ, kar dovoljuje evropska zakonodaja oziroma trenutni krizno prilagojeni okvir za državne pomoči v EU.

Fotogalerija
1 / 3

Ker pa predvsem iz vrst gospodarstva prihajajo opozorila, da nekatere članice – omenjalo se je Nemčijo in Nizozemsko – ukrepajo po svoje in posegajo po neki obliki cenovnih kapic za velike poslovne odjemalce, je Golob danes napovedal, da bo Slovenija svoj zakonodajni okvir prilagodila morebitnim ugodnejšim rešitvam drugih članic, če bodo te dobile zeleno luč Bruslja. Na ta način naj bi zagotovili, da slovensko gospodarstvo ne bo imelo slabših pogojev poslovanja glede na konkurenco. Ob tem je premier ocenil, da za zdaj takšnega sprožilca ni.

Simon Maljevac
Novice Bodoči minister za solidarno prihodnost: Toliko stanovanj bomo zgradili

Golob zadovoljen, da so borzne cene plina in tudi elektrike precej padle

Golob je sicer izrazil zadovoljstvo, da so v zadnjih dneh – tudi zaradi dogovora članic EU o mehanizmu za omejitev borznih cen plina – borzne cene plina in tudi elektrike precej padle, s tem pa tudi ponudbe dobaviteljev za oskrbo slovenskih podjetij z električno energijo v letu 2023. Če je gospodarstvo še prejšnji teden opozarjalo, da nekatere ponudbe presegajo raven 500 evrov za megavatno uro, so zdaj po besedah predsednika vlade nekoliko pod 350 evri.

Skupaj s subvencijami, ki jih predvideva zakon za pomoč gospodarstvu v energetski krizi, naj bi to velikim poslovnim odjemalcem v Sloveniji omogočilo povprečne cene na ravni približno 200 evrov, kar je že bolj vzdržna raven. Vseeno pa Golob upa, da bo cena v naslednjih dneh do konca leta še padla.

Darilo
Novice Slovenski premier papežu poklonil prav posebno darilo

Danes začne veljati zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize

Vlada je sicer konec novembra sprejela uredbo o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce do konca tega leta, ki izračun zgornje cenovne meje veže na nemško borzo elektrike.

Obenem je začel danes veljati omenjeni zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki vključuje subvencioniranje visokih cen elektrike, plina in pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Uporabljati se bo začel 1. januarja in bo veljal celotno leto 2023.

Predsednik GZS Tibor Šimonka je danes izrazil zadovoljstvo nad premierjevimi napovedmi in nad tem, da bo vlada na ravni EU zagovarjala specifike slovenskega gospodarstva, ki je med najbolj industrializiranimi v EU z visokim deležem velikih energetskih porabnikov. Prav tako je bilo po njegovih besedah govora o dodatnih ukrepih za zagotavljanje likvidnosti podjetij, ko bodo ta februarja prihodnje leto začela dobivati bistveno višje račune za energijo od zdajšnjih.

Golob Pahor
Novice Golob o razmerah v zdravstvu: Ni rešitev čez noč, to ne obstaja
ROBERT GOLOB GEN-I
Novice Mladina: GEN-I preiskujeta policija in tožilstvo #video
Janez Žakelj
Novice Knovs glede Milovićevega dostopa do zaupnih dokumentov ni odkril kršitev
Robert Golob
Novice Voditelji EU pozvali k dogovoru o omejevanju cen plina v ponedeljek
Robert Golob na vrhu EU
Novice Golob na vrhu EU ne pričakuje presenečenj glede podelitve statusa kandidatke BiH
Ne spreglejte