Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2022,
10.08

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

138

Natisni članek

tožilstvo Policija preiskava GEN-I Robert Golob

Petek, 16. 12. 2022, 10.08

1 leto, 4 mesece

Mladina: GEN-I preiskujeta policija in tožilstvo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

138

Policija in tožilstvo naj bi preiskovala Gen-I, med preiskovanimi odgovornimi osebami pa naj bi bil tudi dolgoletni prvi mož podjetja Robert Golob, danes piše Mladina. To bi lahko bil glavni vzrok domnevnega Golobovega vpletanja v delo policije in odhoda notranje ministrice Tatjane Bobnar. Golob je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da ni seznanjen z uvedbo preiskave proti njemu.

"Neuradno smo izvedeli, da policisti pod vodstvom specializiranega državnega tožilstva zbirajo informacije v zvezi z očitki, ki so se v javnosti pojavili že pred parlamentarnimi volitvami, in sicer glede domnevno spornega poslovanja hčerinske družbe GEN-I iz Beograda. Ta naj bi denar na podlagi svetovalnih pogodb nakazovala nekemu podjetju v Črno goro," navaja Mladina. Po njenih informacijah naj bi pod drobnogled vzeli tudi načrte delne privatizacije družbe GEN-I.

Informacije o poslovanju GEN-I je tik pred volitvami 24. aprila zbiral tudi zdaj že bivši direktor urada za preprečevanje pranja denarja Damijan Žugelj, ki je sicer zelo blizu prejšnjemu premierju Janezu Janši, še spominja Mladina in dodaja, da je te informacije najverjeteneje poslal policiji.

Primer bi lahko glede na organizacijo policije po pisanju tednika preiskovali le v Nacionalnem preiskovalnem uradu ali na Policijski upravi Nova Gorica, pod katero spadata sedež družbe GEN-I in stalno bivališče Roberta Goloba. V javnem pismu ministrice Bobnar, ki je odstopila, in v poročilu, ki ga je napisal v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, sta bili kot predmet Golobovega interesa izpostavljeni prav ti dve enoti, dodaja Mladina.

PU Nova Gorica vodi Govekar, ki je blizu Janezu Janši

Policijsko upravo Nova Gorica vodi Evgen Govekar, ki naj bi bil glede na imenovanje v času nekdanje vlade pod vodstvom Janeza Janše naklonjen desni politični opciji. Lindav in Bobnarjeva sta med političnimi pritiski omenila prizadevanja za Govekarjevo zamenjavo, ta pa je medtem za tednik ostro zavrnil kakršnokoli povezavo z Janšo, SDS ali drugo politiko. Omenila sta tudi Golobova prizadevanja, da bi se nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič čim prej vrnil na ta položaj.

Državna sekretarka na notranjem ministrstvu Tina Heferle je dejala, da se sestankov z Bobnarjevo in Lindavom iz konca maja spominja drugače. | Foto: STA , Državna sekretarka na notranjem ministrstvu Tina Heferle je dejala, da se sestankov z Bobnarjevo in Lindavom iz konca maja spominja drugače. Foto: STA ,

Heferle: Sestankov se spominjam drugače

Golob sam je sicer v sredinem večernem pogovoru za POP TV zanikal, da bi izvajal v kadrovske postopke na policiji, kar da je s poročilom potrdil tudi Lindav. Zanikal je navedbe Bobnarjeve, da bi zahteval menjave na čelu NPU in policije, ker da tega tako ali tako nima pravice zahtevati. Ob tem je na POP TV pokazal tudi dopis, ki naj bi ga pripravila Državna sekretarka na notranjem ministrstvu Tina Heferle, ki se sestankov z Bobnarjevo in Lindavom iz konca maja spominja drugače.

Iz posnetka dokumenta, ki so ga ujele kamere, je razvidno, da je Heferle zapisala, da nekatere navedbe v poročilu Lindava ne držijo oziroma so iztrgane iz konteksta. Heferle je tako zavrnila očitke, da bi Golob zahteval ukrepanje glede Govekarja, prav tako pa naj ne bi držali očitki, da je Golob pričakoval, da bo policija pozvala evropsko javno tožilstvo, naj čim prej zaključi preiskavo proti Muženiču, navaja danes časnik Večer.

Golob: Muženič je žrtev krive ovadbe

Glede na navedbe Bobnarjeve in Lindava naj bi namreč Golob zahteval čimprejšnjo vrnitev Muženiča na čelo NPU, a da sta mu pojasnila, da zaradi postopka pred Evropskim javnim tožilstvom to ni mogoče. Toda Golob naj bi po njunih navedbah pri tem vztrajal in tudi pozval, naj policija pozove evropsko javno tožilstvo k pohitritvi postopka.

Golob je za POP TV pojasnil, da je bil Muženič žrtev krive ovadbe - to naj bi storil prav Žugelj - da bi ga lahko zamenjali na čelu NPU. "Sodišče in ne Robert Golob, ga je oprostilo. Najprej slovensko sodišče, nato pa prejšnji teden še evropsko tožilstvo," je dejal Golob in se zavzel, da bi moral Muženič nazaj na čelo NPU zato, ker verjame v pravno državo. 

Robert Golob, DZ
Novice Golob: Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna #video
Tatjana Bobnar
Novice Bobnar: Policija se mora vzdržati nerazumnih omejitev pri svobodi izražanja in svobodi zbiranja
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva: To sledi po odstopu ministrice Tatjane Bobnar #video
Robert Golob, Tatajana Bobnar
Novice Premier Golob bo v ponedeljek obvestil DZ o odstopu ministrice Bobnar
Ne spreglejte