SiolNET. Novice Slovenija
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob o razmerah v zdravstvu: Ni rešitev čez noč, to ne obstaja

2,85

termometer

Golob Pahor | Golob se je v nadaljevanju konference sicer namenjeni vstopu Bosne in Hercegovine v Evropsko unijo, posvetil tudi dogajanju na domačem političnem parketu. Pojasnil je, da o kandidatih za novega ministra za notranje zadeve še ni razmišljal. | Foto: STA
Golob se je v nadaljevanju konference sicer namenjeni vstopu Bosne in Hercegovine v Evropsko unijo, posvetil tudi dogajanju na domačem političnem parketu. Pojasnil je, da o kandidatih za novega ministra za notranje zadeve še ni razmišljal. Foto: STA

Slovenski premier Robert Golob je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni vstopu Bosne in Hercegovine v EU, spregovoril tudi o dogajanju na domačem političnem parketu. Kot je pojasnil, o kandidatih za novega ministra za notranje zadeve še ni razmišljal in dodal, da ga je odločitev Tatjane Bobnar presenetila. Napovedal je sestanek s kandidati za tri nova ministrska mesta in spregovoril o zaostrenih razmerah v zdravstvu. Kot pravi, razume stisko ljudi, tudi neučakanost medijev ali interesnih skupin. "Vendar ni rešitev čez noč, to ne obstaja," je dejal.

Slovenski premier Robert Golob je pojasnil, da o kandidatih za novega ministra za notranje zadeve še ni razmišljal. Odločitev Tatjane Bobnar, da s tega položaja odstopi, ga je namreč presenetila, v zadnjih 14 dneh pa je imel tudi precej zunanjepolitičnih obveznosti. Je pa za prihodnji teden napovedal sestanek s kandidati za tri nova ministrska mesta.

Uveljavitev sprememb zakona o vladi, ki so ga volivci na referendumu podprli, namreč med drugim prinaša ustanovitev treh novih ministrstev. Golob je ob tem napovedal, da bodo poskušali tudi kandidata ali kandidatko za notranjega ministra najti v rokih, ki so predvideni za popolnitev vlade v skladu z novim zakonom.

"V tem trenutku pa nimam prav nobenega imena," je dejal na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini.

Dodal je še, da se s kandidati za tri nova ministrska mesta še ni sestal, se bo pa prihodnji teden.

Golob o razmerah v zdravstvu: Razumem stisko ljudi, vendar se reforma ne more zgoditi čez noč

Predsednik vlade Robert Golob ob zaostrenih razmerah v zdravstvu pravi, da razume stisko ljudi, a se velike rešitve in reforme ne morejo zgoditi čez noč. To je iluzorno pričakovati, je dejal. Ob tem je napovedal, da se pri urejanju razmer ne bodo vdali.

Golob razume, da je situacija v zdravstvu huda in zato so v stranki reševanje razmer na tem področju postavili kot eno od svojih prioritet. Po njegovih besedah niso v ničemer spreminjali svojih predvolilnih obljub, med drugim so pripravili in sprejeli izhodno covidno strategijo ter interventni zakon z namenom skrajševanja čakalnih vrst.

"Je kdo napovedal, da bodo rezultati v šestih mesecih in da bo reforma izpeljana v šestih mesecih? Nihče nikoli," je poudaril. Ob tem je spomnil na napovedi, da bodo reformo zdravstva izpeljali v letu 2024, v prihajajočem letu pa bodo vse rešitve problemov, s katerimi se zdaj soočamo, sestavili v paket, za katerega verjamejo, da bo deloval.

Kot pravi, razume stisko ljudi, tudi neučakanost medijev ali interesnih skupin. "Vendar ni rešitev čez noč, to ne obstaja," je dejal. "Najlažje je dvigniti roke in reči, ne da se. Mi se ne bomo vdali, bomo delali naprej, vendar velikih rešitev in reforme pred letom 2024 ne more biti," je dodal.

Napovedal je, do bodo do takrat vpeljevali majhne rešitve, kot so na primer ambulante za ljudi brez osebnega zdravnika. Pomanjkanje družinskih zdravnikov je po njegovih besedah sicer zagotovo eden od najbolj perečih problemov.

Spomnil je, da je samo ljubljanski zdravstveni dom v zadnjih dveh letih zapustilo več družinskih zdravnikov. "Žal je bistveno težje nadomestiti zdravnika, kot pa lahko tak zdravnik zapusti sektor," je ocenil.

Ob tem je napovedal spremembo delovne zakonodaje, "ker zdravnikov ne moremo ne hitro izobraziti in žal tudi na hitro pripeljati iz tujine, ker je delovna zakonodaja in zakonodaja o tujcih taka".

 Golob: Državljani so vmes že izgubili upanje 

"Državljani BiH so vmes že izgubili upanje, da za njih obstaja evropska perspektiva. Potrebno je bilo soglasje vseh držav članic EU. Danes stojim pred tem, da začnemo odpirati novo poglavje za BiH," je o vstopu BiH v EU uvodoma povedal slovenski premier. 

Premier je poudaril, da je Pahor najbolj eminentna politična figura v regiji in da so njegovi napori pomirjali napetosti in vzbujali upanje v regiji, zdaj pa so "to prelili v konkretna dejanja" in so danes pred tem, da se lahko začnejo odpirati nova poglavja.

Golob je v govoru tudi napovedal, da bodo januarja obiskali Sarajevo in ponudili vso tehnično in razvojno pomoč, ki jo lahko ponudijo, da jim olajšajo pogovore, spremembe in reforme, ki se jih morajo lotiti.

Vsem državljanom Bosne in Hercegovine je zaželel dobrodošlico v Evropski uniji. 

Konference se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki meni, da je sprejem Bosne in Hercegovine v EU tudi zasluga Slovenije. "Da neka slovenska zamisel tako pomembno vpliva na spremembo mednarodnih okoliščin, je zagotovo razlog tudi za naš ponos," pravi Pahor. 

Pahor je poudaril, da se je odločitev o podelitvi statusa zgodila, ker se je tako odločila EU, ne pa, ker bi bile storjene spremembe v BiH. Upa pa, da bo to dovolj velik motivacijski potencial za napredek.

Pojasnil je, da je zamisel za BiH prvič predstavil 22. februarja na münchenski varnostni konferenci, nato pa jo je junija predstavil premierju Golobu, ta jo na njegovo "veliko presenečenje" sprejel, sledila so diplomatska prizadevanja.

Sarajevo Novice BiH dobila status kandidatke za članstvo v Uniji

Tatjana Bobnar Novice Tatjane Bobnar očitno (še) ne bo v uradu Pirc Musarjeve Robert Golob, DZ Novice Golob: Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna #video Tatjana Bobnar Novice Bobnar: Policija se mora vzdržati nerazumnih omejitev pri svobodi izražanja in svobodi zbiranja Robert Golob, Tatajana Bobnar Novice Premier Golob bo v ponedeljek obvestil DZ o odstopu ministrice Bobnar

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin